Τι δεν είπε ο Λένιν – τι κατάλαβε η Διαμαντοπούλου

Με ένα κείμενο γκρίνιας απάντησε η πρώην υπουργός παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου στην απόφαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών να προσκαλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη τους γιορτή – γεγονός που απέδειξε και ποιος είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος της συντηρητικής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Διαμαντοπούλου αφού εξηγεί (ορθώς) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αυτοαποκαλούμενο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο αθέτησε όλες τις υποσχέσεις του, κατηγορεί τους σοσιαλιστές ότι με την πρόσκληση δίνουν τροφή στον λαϊκισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι κλείνει τη φράση της με ένα απόφθεγμα του Λένιν για το οποίο δεν δίνει καμία πηγή. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη φράση «Δεν υπάρχει ηθική στην πολιτική – υπάρχει μόνο σκοπιμότητα».

Η φράση αναπαράγεται εδώ και χρόνια στο Ιντερνετ και στα αγγλικά περιλαμβάνει μια ακόμη πρόταση που λέει: A scoundrel may be of use to us just because he is a scoundrel (Ένας αχρείος μπορεί να μας είναι χρήσιμος, μόνο και μόνο επειδή είναι αχρείος).

Χωρίς να δηλώνουμε ειδικοί στο θέμα δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε τη φράση σε κανένα κείμενο του Λένιν ενώ βρήκαμε αρκετές σελίδες που αμφισβητούν τη γνησιότητά της. Πολύ σωστά μάλιστα επισημαίνουν ότι μια τέτοια πρόταση θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την φράση του Λένιν που λέει «Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας».

Και επειδή η δύναμη εγκατέλειψε κάποια από τα παλιά κόμματα εξουσίας και τα στελέχη τους, στη θέση τους ήρθε η υποκρισία.

Για την ιστορία το -κατά τα φαινόμενα- ψεύτικο απόφθεγμα πρέπει να δημιουργήθηκε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου στις ΗΠΑ όταν ο αμερικανικός μηχανισμός προπαγάνδας παρήγαγε τόνους από ψευδή στοιχεία για τη Σοβιετική Ένωση.

Α.Χ

Υ.Γ Η Διαμαντοπούλου είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν γνωστή παραποιημένη έκφραση του Ισοκράτη 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ