Άρης Χατζηστεφάνου
Από την εποχή που ο Πάγκαλος και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στους Τούρκους ενώ παράλληλα δημιούργησαν διπλωματικό επεισόδιο με την Άγκυρα, είχε να κάνει τέτοιο θόρυβο η ελληνική διπλωματία.
Το υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την γραμμή της ΕΕ η οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε τις πραξικοπηματικού τύπου κινήσεις της Μαδρίτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι “η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων”.
Στην αμέσως επόμενη ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, επικρίνει τον Ισπανό Πρέσβη, ο οποίος με σχόλιά του στον κυριακάτικο Τύπο επικρίνει την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο Ενρίκε Βιγκέρα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αναφέρει ότι έλαβε «άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία» και άκουσε «ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Προφανώς» συμπλήρωσε «απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης».
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση».
Κάπου εδώ, βέβαια, ξεκινά και πάλι το παιχνίδι των μοιρασμένων ρόλων: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει στη βάση του “ορίστε φτάσαμε σε σύγκρουση με τη Μαδρίτη για να στηρίξουμε την Καταλονία” ενώ η ΝΔ (και οι παπαγάλοι της) θα απαντούν ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε διεθνή απομονωτισμό.
Στην πραγματικότητα έγινε αυτό που επέβαλε για άλλη μια φορά η ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος είχε καταδικάσει την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από τις 28 Οκτωβρίου, αλλά πολλοί και από τις δυο πλευρές επέμεναν να αγνοούν τις δηλώσεις του για δικούς τους κάθε φορά λόγους.