Θεατρική ομάδα ΑΠΘ Κουίντα

Θεατρική ομάδα Νομικής ΑΠΘ: «Η Τέχνη πάει πανεπιστήμιο»

Η Θεατρική Ομάδα της Νομικής ΑΠΘ «Κουίντα» διεκδικεί ξανά το χώρο όπου πραγματοποιεί τις πρόβες της, καθώς η Κοσμητεία της σχολής αρνείται να τους τον παραχωρήσει, στο πλαίσιο των σχεδίων για το καινούργιο πανεπιστήμιο, όπως υποστηρίζει η ίδια η ομάδα.

Η «Κουίντα» δραστηριοποιείται στο ΑΠΘ εδώ και 24 χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής. Φέτος η ομάδα δεν πήρε τη σχετική άδεια για χρήση του χώρου, με πρόσχημα τα ηλεκτρολογικά του προβλήματα, τα οποία εν τω μεταξύ επιλύθηκαν.

Μετά από αιτήματα στην Κοσμητεία της Νομικής, παραχωρήθηκε μια αίθουσα στη Φοιτητική Λέσχη, η οποία, λόγω του πολύ μικρού της μεγέθους, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την πολυμελή ομάδα, καθώς και το πλήθος των υπόλοιπων θεατρικών ομάδων του ΑΠΘ.

Ωστόσο τα μέλη της «Κουίντα» πιστεύουν ότι η άρνηση της παραχώρησης αίθουσας για τις πρόβες τους μέσα στο campus γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων για το κανούργιο πανεπιστήμιο. Στέκονται απέναντι στην «νέκρωση» του ελληνικού πανεπιστημίου. Αντιτάσσουν την δημιουργία μέσα στον δημόσιο χώρο του πανεπιστημίου και επιθυμούν ένα πανεπιστήμιο που αλληλεπιδρά σε μαθησιακό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο με την κοινωνία.

Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Κάποιοι ίσως να έχετε γνωρίσει τη δουλειά της ομάδας μας, από τις ανοιχτές μας πρόβες ή τις παραστάσεις μας. Εδώ και 24 χρόνια, σχεδόν αδιάκοπα, δύο μέρες την εβδομάδα, όταν πέφτει η νύχτα στο ΑΠΘ εμείς συναντιόμαστε στο β’ αμφιθέατρο Νομικής για τις πρόβες μας. Οταν το campus παραδίδεται στα ναρκωτικά και νεκρώνει από κάθε πολιτική-πολιτιστική κίνηση (εκτός εξαιρέσεων), επιλέγουμε να παίζουμε, να γελάμε, να συνδιαλέγουμε σε ένα καταχωνιασμένο αμφιθέατρο. Η ομάδα έκλεισε το 2009 και ξανάνοιξε μέσα από τις καταλήψεις της Νομικής από λίγους ανυπότακτους Γαλάτες. Εκτοτε όχι μόνο δημιουργούμε και εκφραζόμαστε αλλά επικοινωνούμε τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με γνώμονα πάντα την αυτο-οργάνωση και την αλληλεγγύη.

Αν και το έργο μας είναι γνωστό στη φοιτητική κοινότητα, η κοσμητεία φαίνεται να μην το αναγνωρίζει και τόσο. Από τότε που η ομάδα ξανάνοιξε το 2011 παίρνουμε άδειες για να χρησιμοποιούμε τον χώρο. Πράγμα που κυλούσε ομαλά έως σήμερα. Συγκεκριμένα φέτος, μετά από 24χρόνια, οι κοσμήτορες της ΝΟΠΕ, Κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου και Κ. Ζαρωτιάδης αρνήθηκαν να μας δώσουν άδειες. Η πρόφαση είναι η ασφάλεια των ηλεκτρολογικών της αίθουσας και γενικότερα η ασφάλεια μας στο κτήριο. Αυτή η δικαιολογία αφορά ένα αμφιθέατρο όπου καθημερινά γίνονται μαθήματα! Βέβαια όταν επισκευάστηκαν τα ηλεκτρολογικά, άδειες δεν δόθηκαν.

Αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν σε μοναχικά πελάγη, αλλά πλέουμε στον ταραχώδη ωκεανό του καινούργιου πανεπιστημίου. Το παράδειγμα μας δεν είναι δυστυχώς μοναδικό, ούτε πιστεύουμε πως το πρόβλημα είναι πραγματικά η ασφάλειά μας. Άδειες δεν έχουν δοθεί σε πολλές άλλες θεατρικές του ΑΠΘ με πολύχρονη δράση. Μάλιστα, μετά από πολλή επιμονή στο αίτημά μας, λάβαμε την πρόταση να μας παραχωρηθεί ένας πολύ μικρός χώρος στη Φοιτητική Λέσχη, ώστε να διεξάγονται εκεί οι εβδομαδιαίες μας πρόβες, καθώς και οι πρόβες των άλλων φοιτητικών θεατρικών ομάδων. Εναν χώρο κυριολεκτικά ανίκανο να χωρέσει όλα τα μέλη της ομάδας μας και να μπορέσει να φιλοξενήσει χρονικά όλες τις ομάδες. Συνεπώς, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε να μη συμφωνήσουμε σε αυτόν το συμβιβασμό. Οι συλλογικές μας διαδικασίες και οι αποφάσεις των συλλόγων μας καταστέλλονται συνεχώς. Τα ναρκωτικά βρίσκουν εύφορο έδαφος σε ένα νεκρό πανεπιστήμιο από κίνηση. Στη λέσχη θα χτυπάμε κάρτα και άλλα πολλά στο πανεπιστήμιο που ξεπροβάλλει με τους πρυτάνεις να τρίβουν τα χέρια τους.

Στο ΑΠΘ των ναρκωτικών, της διάλυσης, της εντατικοποίησης, της αγοράς που επεμβαίνει όλο και περισσότερο επιλέγουμε να φορέσουμε τις καθαρές μας κάλτσες και να τους τις πετάξουμε πίσω μετά από μία ιδρωμένη πρόβα. Στο ανταγωνιστικό κλίμα αντιτάσσουμε την συνάντηση. Στη σκληρή πραγματικότητα αντιτάσσουμε την κοινότητα. Στην καταστροφή (δηλαδή την πολιτιστική απονέκρωση του πανεπιστημίου) επιλέγουμε δημιουργία.

Πιστεύουμε σε ένα πανεπιστήμιο που αλληλεπιδρά σε μαθησιακό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο με την κοινωνία, γι αυτό και σαν φοιτητές διεκδικούμε το δικαίωμα να δημιουργούμε μέσα σε αυτόν τον δημόσιο χώρο.

Ανακοινώνουμε ότι δεν θα κουνηθούμε και οι πρόβες μας γίνονται και θα γίνονται κανονικά ακόμα και παράτυπα, χωρίς να εμποδίζεται φυσικά η εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Καλούμε τους Κοσμήτορες Κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου και Κ. Ζαρωτιάδη να μας δώσουν άμεσα άδειες για να συνεχίσουμε το έργο μας μετά από 24χρόνια.
  • Αλληλεγγύη στις άλλες θεατρικές που παλεύουν για τον χώρο τους.»

Θεατρική Ομάδα Νομικής ΚΟΥΙΝΤΑ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ