Τα ΜΜΕ «θάβουν» τις ειδήσεις για τον Ασάνζ καταγγέλλει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Ο Νιλς Μέλτζερ, ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, κατηγορεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ ότι αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν επιστολή του για τον ιδρυτή των Wikileaks, Tζούλιαν Ασάνζ ενώ στο παρελθόν δημοσίευαν ασήμαντες και επιβαρυντικές πληροφορίες για την προσωπική του ζωή αλλά ακόμη και τη… γάτα του.

Ο Ασάνζ, είχε γράψει σε παλαιότερη αναφορά του ο Μέλτζερ, «είχε εκτεθεί σκόπιμα για αρκετά χρόνια σε σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, το σωρευτικό αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια»

«Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικών διώξεων, δεν έχω ξαναδεί μια ομάδα δημοκρατικών κρατών να συνεργάζονται με σκοπό να απομονώσουν, δαιμονοποιήσουν και να κακοποιήσουν σκόπιμα ένα άτομο για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον νόμο», πρόσθεσε ο ειδικός εισηγητής.

Ωστόσο, όταν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων στις 26 Ιουνίου ο Μέλτζερ έγραψε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας τα Βασανιστήρια εναντίον του Ασάνζ» κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης δεν θέλησε να το δημοσιεύσει. Μεταξύ άλλων τα μέσα που αρνήθηκαν ήταν ο Guardian, οι Times, οι Financial Times, η Sydney Morning Herald, η Australian, οι Canberra Times, ο Telegraph, οι New York Times, η Washington Post, η Thomson Reuters Foundation και το Newsweek.

Καθώς όλα αυτά τα μέσα αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν το άρθρο ο Μέλτζερ, ένας από τους σημαντικότερους νομικούς του κόσμου σχετικά με ζητήματα βασανιστηρίων, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει το άρθρο του στο blog Medium.

O Μέλτζερ δήλωσε στο Russia Today πως έλαβε διάφορες δικαιολογίες από τις εφημερίδες για τη μη δημοσίευση του άρθρου του. «Κάποιοι από αυτούς προέβαλαν ως δικαιολογία πως το ζήτημα που διαπραγματευόμουν δεν βρισκόταν αρκετά ψηλά στην ατζέντα εκείνης της περιόδου ενώ κάποιοι άλλοι πως δεν ανταποκρινόταν στον πυρήνα των ενδιαφερόντων τους».

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για αυτές τις δικαιολογίες, ο Μέλτζερ παρατήρησε πως τα ίδια μέσα είχαν πολύ ευχαρίστως δημοσιεύσει θέματα σχετικά με τον Ασάνζ «αναφορικά με την γάτα και το σκέιτ του καθώς και τις κατηγορίες πως άφηνε περιττώματα στους τοίχους της πρεσβείας του Εκουαδόρ. Oταν όμως έχεις ένα σοβαρό κείμενο που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει αυτή την δημόσια ρητορική, προβάλλοντας πραγματικά στοιχεία πάνω στο θέμα, τότε δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον» σημείωσε ο ίδιος.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ