Φασιστικό σύνθημα Νετανιάχου Ζελένσκυ

Σύνθημα με άρωμα Ολοκαυτώματος στην υποδοχή Νετανιάχου στην Ουκρανία

Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουκρανία, πρώτη Ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 20 χρόνια, σημαδεύτηκε ήδη από την αρχή της από ένα, τουλάχιστον άβολο, στιγμιότυπο. Στην επίσημη υποδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τον νεοεκλεγέντα Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκυ, ακούστηκε σύνθημα των φιλοναζιστικών κι αντισημιτικών εθνικιστικών ουκρανικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου.

Το σύνθημα, που πλέον από το 2018 αποτελεί επίσημο χαιρετισμό του Ουκρανικού Στρατού και των Αστυνομικών Δυνάμεων, αποτελείται από δύο μέρη. Ενώπιον του Νετανιάχου, ο πρόεδρος Ζελένσκυ φώναξε «Δόξα στην Ουκρανία!» [Слава Україні, Slava Ukrayini], με τους στρατιώτες της προεδρικής φρουράς να του απαντούν εν χορώ «Στους Ήρωες Δόξα!» [Героям слава, Heroyam slava]. Τα λόγια αυτά πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1930 από τον Οργανισμό Ουκρανών Εθνικιστών [OUN] και το στρατιωτικό σκέλος του, τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό [UPA], οργανώσεις που αργότερα συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές στην εξόντωση Πολωνών και Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως ένα από αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – το Μπάμπι Γιαρ, όπου τουλάχιστον 30.000 Εβραίοι σφαγιάσθηκαν – είναι στο πρόγραμμα επισκέψεων του Νετανιάχου τις επόμενες ημέρες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ακούει κατά τα άλλα ατάραχος το φασιστικό σύνθημα. Πιθανόν να πρόκειται περί άγνοιας για τη φύση του, αλλά η έλλειψη αντίδρασης από την ισραηλινή διπλωματία μάλλον υποδεικνύει ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συμμαχήσει και με θιασώτες του Ολοκαυτώματος, αν αυτό προωθεί τα δικά του ακροδεξιά συμφέροντα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ