Ισραήλ: Το όραμα της ακροδεξιάς ενσαρκώνεται στον Νετανιάχου

Πηγή: Orly Noy – +972 Magazine

Οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι ο ρατσιστής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ θα μπορούσε να εισέλθει στην Κνέσετ [ισραηλινό κοινοβούλιο] την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση όμως εκτελεί το όραμά του και χωρίς αυτόν.

Πέρασαν περισσότερα από 30 χρόνια από τότε που το κόμμα του Μέιρ Καχάν αποκλείστηκε από τη συμμετοχή του στις ισραηλινές εκλογές. Έξι χρόνια αργότερα, κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση και απαγορεύτηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Αλλά μετά τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μαθητής και ιδεολογικός κληρονόμος του ραβίνου που ίδρυσε την Εβραϊκή Αμυντική Ένωση και υποστήριξε την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από την προγονική τους γη, μπορεί κάλλιστα να γίνει μέλος της Κνέσετ. Και δεν θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο ως περιθωριακή φιγούρα στην ισραηλινή πολιτική, αλλά μάλλον με όλη τη δόξα και την υποστήριξη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς νόμους του Ισραήλ, τα κόμματα μπορούν να υπογράψουν μια «συμφωνία κατανομής των ψήφων». Σύμφωνα με αυτήν, τα κόμματα που περνούν το εκλογικό κατώτατο όριο μπορούν να συγκεντρώσουν τις πλεονασματικές ψήφους τους – οι οποίες διαφορετικά δεν θα καταμετρούνταν για να κερδίσουν μια επιπλέον θέση – προκειμένου να κερδίσουν μια άλλη θέση για κάποιο άλλο κόμμα. Έτσι, τα κόμματα που είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένα μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ψήφοι των υποστηρικτών τους δεν θα χαθούν.

Ο Νετανιάχου ξόδεψε τεράστια ενέργεια συγκεντρώνοντας τις διάφορες φατρίες της ακραίας, θρησκευτικής δεξιάς πτέρυγας του Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι θα περάσουν το εκλογικό κατώφλι. Ο Μπεν Γκβιρ είναι τόσο ακραίος που ακόμη και ο ακροδεξιός Ναφταλί Μπενέτ αρνήθηκε να συνδιαλεχθεί μαζί του. Ο πρώτος έχει στο σπίτι του μια φωτογραφία του Μπαρούχ Γκολντστάιν, που το 1994 είχε σφαγιάσει 29 Παλαιστίνιους ενώ προσεύχονταν στο Τζαμί του Ιμπραήμι στη Χεβρώνα.

Ο Μπεν Γκβιρ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπεζαλέλ Σμότριχ, έναν εθνικιστή και θρησκευτικό φονταμενταλιστή. Στόχος ήταν ο σχηματισμός κοινής θρησκευτικής σιωνιστικής τάσης με τον πρωθυπουργό να υπογράφει συμφωνία ανταλλαγής ψήφων μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα του Νετανιάχου σήμερα όχι μόνο ταυτίζεται με το «καχανιστικό» όραμα του Μπεν Γκβιρ, αλλά και ότι τα δύο κόμματα πιστεύουν πως μοιράζονται την ίδια ομάδα πιθανών ψηφοφόρων.

Με την πάροδο των ετών, ο όρος «καχανισμός» έχει καταντήσει ένας όρος χλευαστικός σχετιζόμενος με τον ακραίο και βίαιο ρατσισμό. Κατά τη διάρκεια μιας από τις προεκλογικές εκστρατείες του Καχάν για την Κνέσετ, το σύνθημα της καμπάνιας του ήταν «Δώστε μου τη δύναμη να τους τακτοποιήσω μια για πάντα». Το «τους», φυσικά, σήμαινε τους Παλαιστίνιους.

Πριν ο Μπεν Γκβιρ γίνει δικηγόρος και επίδοξος πολιτικός, ήταν κυρίως γνωστός για τις ακροδεξιές του δραστηριότητες. Καταδικάστηκε, μεταξύ άλλων, για υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Με τα χρόνια, ο Μπεν Γκβιρ έχει μάθει σίγουρα πώς να μιλά με έναν τρόπο που να τον αποσυνδέει από το κόμμα του Καχάν, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο αρνείται να αποκηρύξει τον Καχάν και συνεχίζει να τον αποκαλεί «ιερό άνθρωπο».

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί δυσαρέσκεια. Πολλά μέλη διατείνονται πως δεν μπορούν να δεχτούν ότι το κόμμα που κληρονόμησαν από τον Μεναχέμ Μπεγκίν έχει ευτελιστεί από τον Νετανιάχου με συνεργασίες όπως αυτή με τους καχανιστές. Αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί αυτή η μερίδα στο κόμμα φοβάται τον Μπεν Γκβιρ. Η Κνέσετ και η κυβέρνηση μπορούν αποτελεσματικά να υλοποιήσουν το όραμά του και χωρίς αυτόν.

Θα προσπαθήσει ο Μπεν Γκβιρ να κατοχυρώσει την υπονόμευση των Παλαιστινίων σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο Ισραήλ; Ο νόμος για το «Εβραϊκό Έθνος – Κράτος» το έχει καταφέρει ήδη. Θα επιδιώξει να αποδυναμώσει περαιτέρω το δικαστικό σώμα για να εμποδίσει την αναχαίτιση αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών τάσεων στην Κνέσετ; Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης το είχε ήδη πραγματοποιήσει.

Θα προωθήσει την εκποίηση της περιουσίας των Παλαιστινίων και θα καταστρέψει τις κοινότητές τους αντικαθιστώντας τις με εβραϊκές πόλεις; Το Ουμ Αλ Χιράν, ένα χωριό Βεδουίνων στην έρημο Νακάμπ-Νεγκέβ, είχε ήδη κατεδαφιστεί με σκοπό την κατασκευή της εβραϊκής πόλης Χιράν – χωρίς τον Μπεν Γκβιρ. Θα επιτεθεί στην εθνική ταυτότητα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ; Ο νόμος της Νάκμπα πέρασε χωρίς να χρειαστεί την υποστήριξή του.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους πολίτες που η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προωθήσει ήδη. Ο Μπεν Γκβιρ είναι απλώς η πιο χυδαία έκφραση αυτής της πολιτικής. Και αν υπάρχει ένα πράγμα που οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να αντέξουν είναι να δουν αυτή τη χυδαία αντανάκλαση να τους κοιτάζει στον καθρέφτη. Οι καχανιστές μπορεί να είναι στο δρόμο τους προς την Κνέσετ, αλλά το πνεύμα του καχανισμού υπάρχει εδώ και χρόνια.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ