Πρόκειται για έναν κομμουνιστή από την Τουρκία με το όνομα Μουσταφά, που συμμετείχε σε διαδήλωση. Η παραπάνω είδηση δεν έρχεται από το ολοκληρωτικό καθεστώς του Ερντογάν. Συνέβη στη Θεσσαλονίκη.
Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της Τουρκάλας δικηγόρου Ebru Timtik μετά από 238 μέρες απεργίας πείνας στα κελιά της Τουρκίας. Αμέσως Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες μαζί με Έλληνες αλληλέγγυους κάλεσαν σε συγκέντρωση. Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα έξω από το Τούρκικο προξενείο της Θεσσαλονίκης χωρίς να σημειωθεί καμία ένταση.
Όταν ο κόσμος είχε ήδη φύγει, αρκετές διμοιρίες κινήθηκαν προς όσους απομακρύνονται. Μάλιστα άνδρες των ΜΑΤ φώναζαν «τον Μουσταφά, τον Μουσταφά» με τρόπο που δημιουργεί ερωτηματικά για την στοχοποίηση ενός κομμουνιστή πολιτικού πρόσφυγα που είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στα κινήματα.
Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Η αστυνομία παρότι οι συγκεντρωμένοι φώναζαν πως είναι καρκινοπαθής και πρόσφατα εγχειρισμένος, έριξε κάτω τον Μουσταφά (Μ. Γ.) και μάλιστα ένας άνδρας της Ελληνικής αστυνομίας προσπάθησε να πατήσει με το γόνατο το κεφάλι του Μουσταφά στο έδαφος, μια κίνηση που είδαμε και στην δολοφονία του George Floyd.
https://youtu.be/uWq7gq3kLac
Στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία προσήγαγε και τον Τσετίν (Χ. Κ.), Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα. Όμως οι περίεργες διαθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας δεν σταμάτησαν εκεί. Σαράντα λεπτά μετά οι αστυνομικοί πήγαν σε ένα παρακείμενο μαγαζί και χωρίς λόγο έπιασαν και τον Μ.Ζ. μέλος της νΚΑ που συμμετείχε στην συγκέντρωση.
Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο. Αλληλέγγυοι μαζί με δικηγόρους συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΘ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της πόλης. Μετά από λίγη ώρα ο Μ.Ζ. αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες.
Όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τους άλλους δύο προσαχθέντες, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι προσαγωγές των δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της «Έκθεσης σε κίνδυνο Αντιποίνων». Με βάση το Άρθρο 141 (Νόμος 4619/2019) οποιος, με πράξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους ή με άλλες προκλητικές ενέργειες, εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή τους κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας ή συμμάχου της με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα αν όντως το Ελληνικό κράτος πιστεύει ότι η Τουρκία πρόκειται να βομβαρδίσει κάποιο νησί ή τέλος πάντων αν οι «φιλικές σχέσεις» με την Τουρκία άρχισαν να κινδυνεύουν επειδή ένας Τούρκος κάπου στη Θεσσαλονίκη έκαψε μια χάρτινη φωτό του Ερντογάν.
Φυσικά το ελληνικό κράτος δεν έδειξε αντίστοιχες ευαισθησίες όταν πριν λίγο καιρό, φασίστες έκαιγαν σημαίες της γειτονικής χώρας μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Όταν πρόκειται για καύση συμβόλων ή φωτογραφιών, το ελληνικό κράτος δε τους συλλαμβάνει όλους.
Το Ελληνικό κράτος για ακόμα μια φορά, συλλαμβάνει τον πολιτικό πρόσφυγα. Τον αδύναμο και τον βασανισμένο.