Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καθώς μέρες έπειτα από την απόφαση «προσωρινών μέτρων» από το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει σταματήσει να δολοφονεί άμαχους Παλαιστίνιους, να στερεί απαραίτητα υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας από τους κατοίκους της Γάζας και να διαπράττει εγκλήματα πολέμου.
Μονάχα τις πρώτες 48 ώρες έπειτα από την απόφαση του ΔΔ την περασμένη Παρασκευή, το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 373 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 345 άμαχοι, και τραυμάτισε ακόμα τουλάχιστον 643 σύμφωνα με καταγραφές του Ευρω-Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων στη Γάζα ξεπερνά πλέον τους 26.000 ανθρώπους, με ακόμα 7.000 να αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια — πάνω από το 50% των θανάτων είναι γυναίκες και παιδιά.
Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες στη Γάζα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του αποκλεισμένου θύλακα, Ashraf Al-Qudra. Δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις, διάρροια και ίκτερος είναι μερικά από τα παραδείγματα, ως αποτέλεσμα του «υπερπληθυσμού εντός των καταφυγίων, της έλλειψης τροφής, νερού και της απαιτούμενης ιατρικής περίθαλψης». Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιθέσεις τούς στα τελευταία έστω υποτυπωδώς λειτουργικά νοσοκομεία στη νότια Γάζα, το νοσοκομείο Al-Amal, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και το νοσοκομείο Nasser, αμφότερα στην Khan Younis.
Όμως σε κίνδυνο δεν είναι μονάχα τα νοσοκομεία της Γάζας — στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν την Τρίτη επιχείρηση δολοφονίας μέσα στο νοσοκομείο Ibn Sina. Μεταμφιεσμένοι σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες, περίπου 12 άνδρες και γυναίκες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet διείσδυσαν στο νοσοκομείο και εκτέλεσαν τρεις Παλαιστίνιους, ένας εκ των οποίων νοσηλευόταν. Επρόκειτο για μία καλά σχεδιασμένη επιχείρηση εξωδικαστικής δολοφονίας, με τους Ισραηλινούς να στοχεύουν τρία μέλη της παλαιστινιακής αντίστασης, «ενώ κοιμόντουσαν» όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera. Φυσικά, επρόκειτο επίσης για ένα κατάφωρο έγκλημα πολέμου, με ένοπλη εισβολή σε πολιτική εγκατάσταση, τρομοκράτηση ασθενών και ιατρικού προσωπικού, και εν ψυχρώ δολοφονία σε συνθήκες όπου οι δολοφονηθέντες θα μπορούσαν να έχουν συλληφθεί.
Παράλληλα, και σε ενός είδους «απάντηση» στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το Ισραήλ δημοσιοποίησε κατηγορίες προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πως 12 εκ των συνολικά περισσότερων από 30.000 υπαλλήλων της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από Δυτικές χώρες να έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της UNRWA, παρά το γεγονός πως οι κατηγορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η UNRWA έχει διακόψει τη συνεργασία της με εννέα εκ των 12 εν λόγω υπαλλήλων για να μπορέσει να διεξαχθεί έρευνα εναντίον τους και να «έχουν δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι υπέρ τους». «Η UNRWA μοιράζεται την πλήρη λίστα ονομάτων των υπαλλήλων της στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ με το Ισραήλ κάθε χρόνο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Tamara Alrifai. «Συνεπώς η λίστα των υπαλλήλων μας είναι γνωστή στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι κυβερνήσεις οικοδεσπότες, συμπεριλαμβανόμενου του Ισραήλ, μπορούν να επιστρέψουν σε εμάς με ανησυχίες για το προσωπικό. Δεν έχουμε λάβει τέτοιες ανησυχίες από το κράτος του Ισραήλ κατά την παραλαβή αυτών των καταλόγων σε ετήσια βάση».
Η κατάρρευση της UNRWA λόγω έλλειψης χρηματοδότησης θα είχε περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες για τα πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας καθώς, όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους 15 επικεφαλής Υπηρεσιών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, «(κ)αμία άλλη οντότητα δεν έχει την ικανότητα να παράσχει την κλίμακα και το εύρος της βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως».