Ένα περιστατικό που θυμίζει έντονα την εν ψυχρώ εκτέλεση του Νίκου Σαμπάνη από την Ελληνική Αστυνομία, συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη. Ένας 16χρονος Ρομά πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης, με την αστυνομία να διαδίδει πως «επιχείρησε να εμβολίσει με το αυτοκίνητό του τους αστυνομικούς». Ο νεαρός καταδιωκόταν ως ύποπτος για κλοπή βενζίνης.
Το γεγονός συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, με τον 16χρονο να φέρεται να έχει σταματήσει σε βενζινάδικο της οδού Μοναστηρίου, να ζητά από τον υπάλληλο να του βάλει 20 ευρώ βενζίνη στο όχημά του κι έπειτα να φεύγει χωρίς να πληρώσει.
Έπειτα από την καταγγελία και τον εντοπισμό του οχήματος, ακολούθησε καταδίωξη. Και κάπου εκεί ξεκινά η πανταχού παρούσα «copaganda», με τις πληροφορίες που διοχετεύει η αστυνομία στα ΜΜΕ να είναι συγκεχυμένες και να επιχειρούν να αφαιρέσουν από την ίδια την ευθύνη. Σύμφωνα με τον 902.gr, οι πρώτες πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. μιλούσαν για τροχαίο «με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι ο 16χρονος κατά την καταδίωξη έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε τοιχίο».
Λίγο αργότερα όμως έγινε γνωστό πως από τον 16χρονο, που παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι. Άρδην το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ. άλλαξε — υποστηρίζει πλέον ότι ο νεαρός «επιχείρησε να εμβολίσει» με το όχημά του τους αστυνομικούς, εκείνοι πυροβόλησαν εναντίον του οχήματος κι έπειτα ο νεαρός προσέκρουσε σε τοιχίο. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το «επιχείρημα» της χρήσης του οχήματος ως όπλου από το θύμα είναι σταθερό στοιχείο της «προπαγάνδας των μπάτσων» διεθνώς, σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθούν εκτελέσεις πολιτών από αστυνομικούς.
Τα ΜΜΕ έσπευσαν όχι απλά να υιοθετήσουν την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. (που μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση), αλλά να υπερθεματίσουν σε τίτλους και περιγραφές. Λόγου χάριν, η ιστοσελίδα iefimerida επέλεξε τον τίτλο «Θεσσαλονίκη-Καταδίωξη: 16χρονος Ρομά επιτέθηκε σε αστυνομικούς -Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του».
Από τον τίτλο λείπει η δράση των αστυνομικών, ενώ υπερτονίζεται αφενός η «επίθεση» του νεαρού και αφετέρου η καταγωγή του. Δια της παράλειψης, μάλιστα, του γεγονότος ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του νεαρού, επιχειρείται να δημιουργηθεί μία σύγχυση στον αναγνώστη για τη σχέση αιτίου και αιτιατού στο γεγονός: ο νεαρός «επιτέθηκε σε αστυνομικούς» και ως αποτέλεσμα είναι «κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του».
Στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ πήγαν ένα βήμα παραπέρα, με τον Δημήτρη Οικονόμου να μιλά για «ανταλλαγή πυροβολισμών» κατά την εισαγωγή του θέματος και την «πάσα» στον ρεπόρτερ του καναλιού στη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος μεταφέρει με σίγουρο λεξιλόγιο την εκδοχή της αστυνομίας πως ο 16χρονος «προσπάθησε και εμβόλισε το αυτοκίνητο της αστυνομίας», ενώ ταυτόχρονα λέει πως «ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί από ποια πλευρά έπεσαν οι πυροβολισμοί». Το γεγονός ότι μία σφαίρα κατέληξε στο κεφάλι του 16χρονου δεν φαίνεται να έχει σημασία για την πλαισίωση της είδησης και δεν αναφέρεται καν στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της «copaganda», με την αστυνομία να επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά άλλη μία εκτέλεση ανθρώπου μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, που πρόθυμα και άκριτα αναπαράγουν τις «πληροφορίες». Μέσω της σύγχυσης επιχειρείται να συσκοτιστεί η πραγματικότητα γύρω από τα γεγονότα, ενώ υπερτονίζεται το γεγονός ότι ο 16χρονος είναι Ρομά, μια κοινωνική ομάδα που έχει παρουσιαστεί συστηματικά από τα ΜΜΕ και την ΕΛ.ΑΣ. ως «επικίνδυνη». Υπερτονίζεται επίσης η φερόμενη κλοπή βενζίνης, ωσάν να δικαιολογεί με οποιονδήποτε τρόπο την εκτέλεση, και η «επίθεση» του νεαρού ως το απόλυτο «αίτιο» των πυροβολισμών της ΕΛ.ΑΣ.
Τα βήματα της επικοινωνιακής διαχείρισης ακολουθούν πλήρως το μοτίβο που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, με τελευταίο παράδειγμα τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη τον Οκτώβριο του 2021. Όπως αναφέρει ο Άρης Χατζηστεφάνου στο βιβλίο του, «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση», η πρώτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τότε και, φυσικά, οι πληροφορίες που διοχέτευε στους αστυνομικούς συντάκτες των ΜΜΕ διαψεύστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης, τόνισε γλαφυρά τις ομοιότητες των δύο υποθέσεων, γράφοντας σε ανάρτηση στο Facebook: «Κλοπή, καταδίωξη, “εμβολισμός”, σφαίρα στο κεφάλι, 16χρονος Ρομά. Σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν πλήρωσε για τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη. Είπαμε ότι θα το ξανακάνουν. Το ξανακάνανε. Για 20 ευρώ».