καταλονία ραχόι ΕΕ

Ραχόι: «Ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» για τη στήριξη

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Την εμπιστοσύνη της στην “ηγεσία” του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση της κρίσης στην Καταλονία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από την προκλητική επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας που προκάλεσε περισσότερους από 800 τραυματισμούς άοπλων πολιτών. Τηρώντας ίσες αποστάσεις απέναντι στην απρόκλητη βία του Ραχόι και τους Καταλανούς πολίτες, που διαδήλωναν ειρηνικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε “όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο» και συμπλήρωσε ότι η «βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική»,

Τις ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, αλλά και τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας για το έργο τους, έστειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ύστερα από το όργιο βίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο εμφανίστηκε με φόντο το σήμα του ισπανικού βασιλείου, ο Ραχόι δήλωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δημοψήφισμα.

Την εκκωφαντική σιγή που τήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκειας της βίαιης καταστολής του δημοκρατικού δικαιώματος των Καταλανών την Κυριακή, σχολιάζουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αρκετοί σχολιαστές εκλαμβάνουν την σιωπή της Κυριακής σαν άμεση στήριξη των Βρυξελλών στις επιχειρήσεις της ισπανικής αστυνομίας.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάζει προς την άλλη μεριά καθώς η κρίση στην Καταλονία κλιμακώνεται” σχολίαζε ο αναλυτής Τζέιμς Λάντειλ στο BBC και συμπλήρωνε ότι οι συνήθως λαλίστατες Βρυξέλλες “κατάπιαν τη γλώσσα τους”. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε τον όρο “ομερτά”, δηλαδή τη σιωπή που επιβάλλει η μαφία στα μέλη της, για να περιγράψει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα Guardian συμπλήρωνε ότι ο πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν από τους ελάχιστους ηγέτες της ΕΕ που τοποθετήθηκαν για τη στάση του ισπανικού κράτους

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ