Την απόσυρσή του από το νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ έπειτα από δύο εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του ερείπια και πτώματα.
Το κτίριο της Χειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, έπειτα από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Πτώματα και ερείπια: Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το νοσοκομείο Al-Shifa

Την απόσυρσή του από το νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός έπειτα από δύο εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του ερείπια και πτώματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πώς έληξε η «ακριβής επιχειρησιακή δραστηριότητα στην περιοχή του νοσοκομείου Shifa και αποχώρησε από την περιοχή». Η νέα, τέταρτη κατά σειρά, επίθεση στο νοσοκομείο Al-Shifa είχε ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου και είχε την ίδια «δικαιολόγηση» με την πρώτη μεγάλη επίθεση και εισβολή στο νοσοκομείο τον περασμένο Νοέμβριο: χρησιμοποιούνταν, υποτίθεται, ως βάση της Χαμάς.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως η τελευταία αυτή επίθεση ήταν «από τις πιο επιτυχημένες» αυτής της πολεμικής του εκστρατείας, πως σκότωσε «πολλούς» μαχητές της Χαμάς, πως συνέλαβε περίπου 900 ανθρώπους με την υποψία πως ήταν «μαχητές» και πως κατάσχεσε οπλισμό και περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα νομίσματα. Ισχυρίστηκε επίσης πως η «επιχείρηση» επετεύχθη «αποτρέποντας παράλληλα την πρόκληση βλάβης σε αμάχους, ασθενείς και ιατρικές ομάδες».

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που μπόρεσαν σήμερα να πλησιάσουν το νοσοκομειακό συγκρότημα μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή. Το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου είχε επιβιώσει, όχι αλώβητο, από τις προηγούμενες επιθέσεις — τώρα στον φακό της κάμερας διακρίνονται μόνο συντρίμμια και μαυρισμένοι από τις φλόγες τοίχοι.

Εκατοντάδες πτώματα κείτονται μέσα στο νοσοκομείο και στους γύρω δρόμους, με πηγές αυτοπτών να μιλούν για πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών — πολλοί από τους νεκρούς φαίνονται να έχουν χειροπεδηθεί πριν εκτελεστούν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεζούς, τουλάχιστον 21 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Al-Shifa έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τον δρ. Μαντς Γκίλμπερτ, Νορβηγό γιατρό που έχει εργαστεί για χρόνια στο εν λόγω νοσοκομείο, αγνοούνται 107 ασθενείς εντατικής που μεταφέρθηκαν προ δύο ημερών σε παλαιότερο κτίριο του νοσοκομειακού συγκροτήματος, το οποίο δεν είχε δυνατότητες παροχής ιατρικής φροντίδας.

«Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις απόψε αποτελείωσαν 78 χρόνια θαρραλέας ιατρικής ιστορίας», είπε μιλώντας στο Al Jazeera ο δρ. Γκίλμπερτ, μιλώντας για την καταστροφή του νοσοκομείου που ανεγέρθηκε το 1946 και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο πάροχο υγείας για εκατομμύρια Παλαιστινίων.

«Τα σκουλήκια που βγαίνουν τώρα από τα πτώματα στο νοσοκομείο al-Shifa είναι στην πραγματικότητα σκουλήκια που βγαίνουν από τα μάτια του προέδρου Μπάιντεν και των ηγετών της ΕΕ που δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν αυτή τη φρικτή, φρικτή γενοκτονία», συμπλήρωσε ο γιατρός.

«Δεν υπάρχει ζωή εδώ. Το συγκρότημα είναι σε ερείπια και δεν μπορεί να ξαναζωντανέψει», μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβόφωνου Al Jazeera, Ismail al-Ghoul, από τους χώρους του νοσοκομείου. «Τα κτίρια όλων των τμημάτων έχουν καεί και η δομή του συγκροτήματος έχει υποστεί ζημιές από το εσωτερικό».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ