του Λεωνίδα Βατικιώτη, Εφημερίδα Νέα Σελίδα
«Η Κίνα είναι ο μόνος μεγάλος πολιτισμός που δε γνώρισε επική ποίηση. Δεν είναι ότι δεν υπήρξαν έπη αλλά κατόπιν χάθηκαν», τονίζει ο γάλλος φιλόσοφος και σινολόγος Φρανσουά Ζυλλιέν στο εξαιρετικό του βιβλίο Εγκώμιο της απραξίας, η αποτελεσματικότητα στην κινέζικη σκέψη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017). «Η Κίνα δεν συνέλαβε καν τη δυνατότητα του έπους. Η Κίνα δεν έχει βάρδους, ούτε αοιδούς». Το κενό αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι για τον συγγραφέα. «Η απουσία αυτή… αποτελεί σύμπτωμα μιας βαθύτερης αιτίας: η Κίνα η οποία στοχάστηκε την αποτελεσματικότητα με βάση την εικόνα της διακριτικής ωρίμανσης ενός φυτού, την οποία ο γεωργός υποβοηθά με έμμεσο τρόπο, δεν μπορούσε παρά να αδιαφορήσει γι’ αυτή τη δοξολόγηση, γι’ αυτή τη δραματοποίηση της πράξης –της εξόχως θεατρικής πράξης- που συναντάμε στην επική ποίηση».
Ένα πεδίο που εφαρμόστηκε η κινέζικη αντίληψη περί αποτελεσματικότητας αφήνοντας άπαντες, ειδικούς και μη, άναυδους ήταν οι εξελίξεις γύρω από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Εδώ οι Κινέζοι χωρίς τυμπανοκρουσίες, φιέστες και κομπορρημοσύνες έχουν βρεθεί στην κορυφή της τεχνολογίας κι όλοι οι υπόλοιποι τους ακολουθούν! Κι όταν μιλάμε για 5G δεν αναφερόμαστε απλά και μόνο σε υψηλές ταχύτητες που διευκολύνουν να βλέπουμε ταινίες. Αναφερόμαστε στο νευραλγικό σύστημα και μαζί τη σπονδυλική στήλη της ψηφιακής οικονομίας, που μπορεί να συνενώνει και να εξυπηρετεί από τράπεζες και νοσοκομεία μέχρι την πολιτική αεροπορία και τη διαχείριση «έξυπνων πόλεων».
Για να φανεί η πρωτοκαθεδρία (δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή) της Κίνας αρκεί να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα κατοχυρωμένα πρότυπα – διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον κόσμο τα έχει η κινέζικη Huawei (1.554). Ενώ ακολουθούν η φινλανδική Nokia (1.427), οι δύο νοτιοκορεάτικες Samsung (1.316) και LG (1.274) και στην πέμπτη θέση βρίσκεται πάλι μια κινέζικη εταιρεία, η ΖΤΕ (1.208). Ορθά παρατηρήσατε ότι στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών με κατοχυρωμένες πατέντες δε βρίσκεται ούτε μία αμερικανική!
Το πόσο μπροστά βρίσκεται η Huawei στην παραγωγή υλικού και λογισμικού για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει παραδώσει πάνω από 30.000 σταθμούς βάσης σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, ενώ στην Κίνα έχει εγκαταστήσει το πρώτο ενεργό δίκτυο από τις αρχές του 2019. Η ετοιμότητά της Huawei μάλιστα είναι τέτοια ώστε στους αφρικανικούς αγώνες ποδοσφαίρου που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου στην Αίγυπτο θα κάνει μια μικρή επίδειξη δύναμης θέτοντας σε δοκιμαστική λειτουργία δίκτυο πέμπτης γενιάς που θα καλύπτει όλους τους αγώνες. Αυτά συμβαίνουν σε νησίδες στην Ασία και την Αφρική, την οποία η Κίνα όλο κι εντονότερα αντιμετωπίζει ως πίσω αυλή της.
Τα επιτεύγματα της Huawei αντανακλώνται επιπλέον στα μερίδια αγοράς που καταλαμβάνουν τα κινητά της (εδώ αναλυτικά). Ο κινέζικος γίγαντας τον Απρίλιο του 2019 καταλάμβανε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών (9%), μετά τη Samsung (32%) και την Apple (23%), όταν τον Απρίλιο του 2018 καταλάμβανε ένα μερίδιο της τάξης του 6%.
Υπήρχαν λοιπόν πάρα πολλοί και σοβαροί λόγοι για υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ στις 17 Μαΐου προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό από εταιρείες που κρίνονται ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, έτσι όπως χαρακτηρίστηκε η Huawei. Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου μάλιστα πρόσθεσε την κινέζικη πολυεθνική και 70 θυγατρικές της σε μαύρη λίστα των εταιρειών που απαγορεύεται οι αμερικανικές εταιρείες να τους πουλούν υλικό και τεχνολογία χωρίς άδεια της κυβέρνησης.
Κι όλα τα παραπάνω μάλιστα με την επίκληση της ασφάλειας των δεδομένων, όταν μέχρι στιγμής οι μόνες επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις γίνονταν από τη NSA, με τη βοήθεια των μεγάλων του διαδικτύου. Στα απόνερα αυτών των αποφάσεων ανακοίνωσε η Google ότι αναστέλλει όλες τις ανανεώσεις λογισμικού στα κινητά της Huawei, με εξαίρεση εκείνες που καλύπτονται από άδειες ελεύθερου λογισμικού. Πρόκειται για μια κλιμάκωση που αν και ήταν αναμενόμενη θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις.
Πρώτο, το πέρασμα στο δίκτυο πέμπτης γενιάς θα καθυστερήσει απελπιστικά. Η απαγόρευση του Τραμπ στις ΗΠΑ και οι πιέσεις που ανεπιτυχώς κατά κύριο λόγο (ευτυχώς) άσκησε στην Ευρώπη δεν πλήττουν μόνο τη Huawei. Πλήττουν επίσης και την μετάβαση στο 5G, δεδομένου ότι ο πάντα …καινοτόμος ιδιωτικός τομέας, όπως τον χαρακτηρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι λάτρεις της αγοράς, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ βρίσκεται απελπιστικά πίσω. Κι ο Τραμπ μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μετατραπούν οι ΗΠΑ σε ουραγό λειτουργεί σαν λουδίτης του 19ου αιώνα, βάζοντας φραγμό στην τεχνολογική πρόοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι σπονδές στον καταναλωτή και τον ανταγωνισμό είναι σκέτη υποκρισία!
Δεύτερο, η απαγόρευση τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τη Huawei που ήδη το 2018 παρήγαγε ολοκληρωμένα κυκλώματα αξίας 7,5 δισ. μόνη της, ενώ προμηθευόταν από εξωτερικούς συνεργάτες άλλα, αξίας 21 δισ. Η αναμενόμενη εδώ και καιρό απόφαση των Τραμπ – Google θα ωθήσει τους Κινέζους να επιταχύνουν τα σχέδια κάλυψης των αναγκών τους εκ των έσω, όπως έγραψε η διοίκηση της κινέζικης εταιρείας σε επιστολή προς το προσωπικό της, ενώ όσα έγιναν με τη Huawei θα λειτουργήσουν σαν καμπανάκι κινδύνου και για άλλους κλάδους της κινέζικης οικονομίας.
Τρίτο, το διαδίκτυο κατακερματίζεται περισσότερο, με ευθύνη μάλιστα αυτών που δικαιολόγησαν την άνευ προηγουμένου μονοπωλιακή τους δύναμη, όπως η Google, στο όνομα των ανοιχτών αγορών. Πλέον όμως οι μάσκες πέφτουν κι αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η οικονομική δύναμη των υπερεθνικών γιγάντων ποτέ δεν ήταν μονωμένη από πολιτική επιρροή, σε βαθμό μάλιστα ώστε σε εποχές όξυνσης των γεωπολιτικών αντιθέσεων όπως η σημερινή τα μονοπώλια, που αποδεικνύεται ότι έχουν πατρίδα, να μετατρέπονται σε μακρύ χέρι και αιχμή του δόρατος των κυβερνήσεων, διεξάγοντας στον κυβερνο-χώρο πρόβες του πολέμου που έρχεται.