Εβραίοι διαδηλωτές υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων καταλαμβάνουν τον σταθμό Grand Central στη Νέα Υόρκη στις 27 Οκτωβρίου 2023.

Πρώην στέλεχος ΟΗΕ: «Εξωφρενική η σύγκριση» των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων με αντισημιτισμό

Για μία «πρωτοφανή καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μίλησε στο Democracy Now ο άρτι παραιτηθείς πρώην Διευθυντής στο Γραφείο Νέας Υόρκης της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Craig Mokhiber.

Αφορμή υπήρξε η σύγκριση που πραγματοποίησε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, την περασμένη Δευτέρα, εξισώνοντας τις διαμαρτυρίες υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ με την αντισημιτική αμερικανική ακροδεξιά, και συγκεκριμένα με τις συγκεντρώσεις της στο Σάρλοτσβιλ της πολιτείας Βιρτζίνια το 2017.

«Νομίζω πως μια από τις πιο ενοχλητικές πτυχές αυτής της κατάστασης στον Βορρά, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, είναι αυτή η πρωτοφανής καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υψώνουν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Γάζας. Αυτή [η καταστολή] έχει έρθει από επίσημες δηλώσεις που έχουν προσπαθήσει να κριτικάρουν με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τους συγκρίνουν με ακροδεξιούς νεοφασίστες διαδηλωτές, για παράδειγμα.

Είναι μια εξωφρενική σύγκριση και δεν σταματά εκεί. Έχουμε επίσης δει πολύ ισχυρές προσπάθειες από την πλευρά κυβερνητικών θεσμών — τοπικών κυβερνήσεων, πολιτειακών κυβερνήσεων, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πανεπιστημίων, εργοδοτών και άλλων — να τιμωρήσουν ανθρώπους επειδή τόλμησαν να μιλήσουν, κριτικάροντας τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν ή κριτικάροντας τον ρόλο των ΗΠΑ σε αυτές τις παραβιάσεις.

Όμως νομίζω πως το πιο ελπιδοφόρο και το σημείο όπου υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας που με έχει συγκινήσει πάρα πολύ, είναι πως οι άνθρωποι δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εκφοβιστούν από αυτές τις τακτικές. Έχουμε δει τεράστιες διαδηλώσεις σε όλα τα μέρη της χώρας και στην Ευρώπη από ανθρώπους που πολλές φορές διακινδυνεύουν να συλληφθούν, να ξυλοκοπηθούν από την αστυνομία, ρισκάρουν άλλες συνέπειες, διότι αρνούνται να επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να αποσιωπηθεί η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και το πιο ενθαρρυντικό. Έχουμε δει μερικά τετράγωνα από εδώ, πριν από μερικές μέρες, μια μεγάλη ομάδα οργανωμένη από την Jewish Voices for Peace και την If Not Now, Εβραίων διαδηλωτών να στέκονται να λένε “όχι στο όνομά μας”. Κατέλαβαν τον σταθμό Grand Central και με μία κίνηση έγδυσαν την ισραηλινή προπαγάνδα πως δήθεν [το Ισραήλ] δρα προς υπεράσπιση των Εβραίων. Ο Εβραϊκός λαός δεν εκπροσωπείται από το Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές αυτοί το έκαναν ξεκάθαρο. Το Ισραήλ προωθεί ένα παλιό αντισημιτικό τροπάριο πως με κάποιον τρόπο εκπροσωπεί τον Εβραϊκό λαό σε όλο τον κόσμο. Αυτό όχι μόνο είναι αναληθές, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο. Οι πάντες πρέπει να ξέρουν πως το Ισραήλ είναι ένα κράτος που είναι υπεύθυνο για τα εγκλήματά του. Και αυτή η ευθύνη δεν επεκτείνεται στους Εβραίους αδερφούς και αδερφές μας, πολλοί από τους οποίους στέκονται στο πλάι Μουσουλμάνων και Χριστιανών και άλλων σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και όλη την Ευρώπη, λέγοντας πως αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο Craig Mokhiber είχε την προηγούμενη ημέρα παραιτηθεί από τη θέση του Διευθυντή στο γραφείο Νέα Υόρκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λόγω της άρνησης Αμερικανών, Βρετανών και Ευρωπαίων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπό τις Συνθήκες της Γενεύης και να σταματήσουν μια εν εξελίξει γενοκτονία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ