Αλιέντε Φιντέλ

Προδημοσίευση: Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε

To info-war.gr παρουσιάζει προδημοσίευση του βιβλίου Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε, που θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαϊου από τις εκδόσεις Τόπος, με επιμέλεια, πρόλογο και επίμετρο του καθηγητή Δημήτρη Καλτσώνη.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό δύο σημαντικά ντοκουμέντα. Το πρώτο είναι η ιστορική ομιλία του Φιδέλ Κάστρο λίγες μόνο μέρες μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή ενώπιον ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Στην ομιλία του ο Κάστρο εστιάζει στην ταξική διάσταση της σύγκρουσης και αποκαλύπτει σοβαρές, άγνωστες ακόμη και σήμερα, πλευρές και λεπτομέρειες της φασιστικής επίθεσης και του ρόλου της κουβανικής επανάστασης στην αντιμετώπισή της. Το δεύτερο ντοκουμέντο είναι άρθρο που έγραψε ο Φιδέλ Κάστρο το 2008 με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αλιέντε. Σε αυτό περιλαμβάνονται αποκαλυπτικά αποσπάσματα από την ιδιωτική αλληλογραφία του με τον Αλιέντε την περίοδο της προεδρίας του τελευταίου, από τα οποία αναδύονται ανάγλυφα σημαντικές και άγνωστες πλευρές της εποχής.

Πρόλογος

Σε αυτό τον τόμο παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μετάφραση της Χρυσάνθης Παρτσανάκη, δύο σημαντικά ντοκουμέντα.

Το πρώτο είναι η ιστορική ομιλία του Φιδέλ Κάστρο στις 28 Σεπτεμβρίου 1973, λίγες μόνο μέρες μετά το αιμοσταγές πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή και τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η ομιλία εκφωνήθηκε ενώπιον ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Παρούσα ήταν επίσης η χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε.


Πρόκειται για συγκλονιστική ομιλία που αποκαλύπτει την ταξική ουσία του πραξικοπήματος αλλά δίνει με τον συναρπαστικό τρόπο του Φιδέλ Κάστρο και την ουσία της πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας υπό τον πρόεδρο Σ. Αλιέντε. Στην ομιλία του ο Φιδέλ Κάστρο αποκαλύπτει και σοβαρές, άγνωστες τότε και άγνωστες ακόμη και σήμερα στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, πλευρές και λεπτομέρειες της φασιστικής επιθετικότητας και του ρόλου της κουβανέζικης επανάστασης στην αντιμετώπισή της. Περιγράφει λεπτό προς λεπτό την ηρωική άμυνα του προέδρου Αλιέντε και των συντρόφων του στο Προεδρικό Μέγαρο, με το όπλο στο χέρι. Δίνει επίσης λεπτομερώς τις ύπουλες επιθέσεις των πραξικοπηματιών ενάντια στους κουβανούς διπλωμάτες και πολίτες που βρίσκονταν στη Χιλή.

Το δεύτερο ντοκουμέντο είναι ένα άρθρο που έγραψε ο Φιδέλ Κάστρο το 2008 με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αλιέντε. Στο άρθρο αυτό, πέρα από τα ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία για τον Αλιέντε, περιλαμβάνονται αποκαλυπτικά αποσπάσματα από την ιδιωτική αλληλογραφία του Κάστρο με τον Αλιέντε την περίοδο της προεδρίας του τελευταίου. Αναδύονται έτσι ανάγλυφα πολύ σημαντικές και άγνωστες πλευρές της εποχής.


…Αυτό είναι το μέγα μάθημα που διδάσκουν στους επαναστάτες τα γεγονότα στη Χιλή.
Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησαν μόνο το τουφέκι. Μέρες πριν, δημοσίευσαν μια επιστολή που είχαμε στείλει εμείς στα τέλη Ιουλίου στον πρόεδρο Αλιέντε. Όμως οι φασίστες είναι βρόμικοι: δεν δημο­σιεύουν ολόκληρη την επιστολή. Από τα τηλεγραφήματα που έχουμε διαβάσει συμπεραίνουμε ότι μέρος της επιστολής έχει διαγραφεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς εδώ θα διαβάσουμε ολόκληρη την επιστολή! (χειροκροτήματα)

Ομιλία για τον Αλιέντε στην Αβάνα (28 Σεπτεμβρίου 1973)


Αβάνα, 29 Ιουλίου 1973.
Αγαπητέ Σαλβαδόρ,

Με αφορμή να συζητήσω μαζί σου θέματα που αφορούν τη σύνοδο των αδέσμευτων χωρών, ο Κάρλος και ο Πινιέιρο ταξιδεύουν εκεί. Ο πραγματικός σκοπός είναι να ενημερωθούν από εσένα για την κατάσταση και να σου προσφέρουν όπως πάντα τη διάθεσή μας για συνεργασία απέναντι στις δυσκολίες και στους κινδύνους που εμποδίζουν και απειλούν τη διαδικασία.
Η παραμονή τους θα είναι πολύ σύντομη, καθώς εκκρεμούν εδώ πολλές υποχρεώσεις και αποφασίσαμε να κάνουν το ταξίδι θυσιάζοντας τις δουλειές τους.
Βλέπω ότι βρίσκεστε τώρα επί του λεπτού ζητήματος του διαλόγου με τους Χριστιανοδημοκράτες εν μέσω σοβαρών γεγονότων, όπως η δολοφονία του ναυάρχου σου και η νέα απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών. Φαντάζομαι, ως εκ τούτου, τη μεγάλη ένταση που υπάρχει και την επιθυμία σου να κερδίσεις χρόνο, να βελτιώσεις τον συσχετισμό δυνάμεων σε περίπτωση που ξεσπάσει μάχη και, ει δυνατόν, να βρεις έναν δίαυλο που να επιτρέπει να συνεχίσεις την επαναστατική διαδικασία χωρίς εμφύλια σύρραξη και παράλληλα να διασώσεις την ιστορική σου ευθύνη για αυτό που μπορεί να συμβεί. Αυτοί είναι αξιοθαύμαστοι σκοποί. Όμως, σε περίπτωση που η άλλη μεριά, της οποίας τους πραγματικούς στόχους δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε από εδώ, επιδοθεί σε μια ύπουλη κι ανεύθυνη πολιτική ζητώντας από τη Λαϊκή Ενότητα και την επανάσταση να πληρώσει ένα αδύνατο τίμημα, πράγμα που είναι επίσης πολύ πιθανό, μην ξεχάσεις ούτε στιγμή την πελώρια δύναμη της χιλιανικής εργατικής τάξης και τη δυναμική υποστήριξη που σου έχουν δείξει σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Εκείνη μπορεί, με κάλεσμά σου απέναντι σε οποιασδήποτε απειλή προς την επανάσταση, να παραλύσει τους πραξικοπηματίες, να διατηρήσει την προσκόλληση των αμφιταλαντευόμενων και ταυτόχρονα να επιβάλει τους όρους της και να αποφασίσει μονομιάς, αν κριθεί απαραίτητο, το πεπρωμένο της Χιλής. Ο εχθρός πρέπει να γνωρίζει ότι είναι προετοιμασμένη κι έτοιμη να λάβει δράση. Η δύναμη και η μαχητικότητά της μπορούν να αντιστρέψουν τις ισορροπίες στην πρωτεύουσα υπέρ σου, ακόμα κι αν υπάρχουν άλλες δυσμενείς περιστάσεις.
Η απόφασή σου να υπερασπιστείς τη διαδικασία με αποφασιστικότητα και εντιμότητα, με τίμημα ακόμα και την ίδια σου τη ζωή, κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι είσαι ικανός να τηρήσεις, θα παρασύρει προς το μέρος σου όλες τις ικανές δυνάμεις να πολεμήσουν και τους αξιοπρεπείς άνδρες και γυναίκες της Χιλής. Το θάρρος, η γαλήνη και η τόλμη σου αυτή την ιστορική στιγμή για την πατρίδα σου και, κυρίως, η ακλόνητη, αποφασιστική και ηρωικά ασκούμενη ηγεσία σου είναι καίρια για την κατάσταση.
Ενημέρωσε τον Κάρλος και τον Μανουέλ σε τι μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς οι πιστοί σου φίλοι από την Κούβα. (χειροκροτήματα).
Σου στέλνω εκ νέου την αγάπη και την απεριόριστη εμπιστοσύνη του λαού μας.
Αδελφικά, Φιδέλ Κάστρο

Είναι παράλογο, είναι γελοίο, είναι ανόητο, να προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτή την επιστολή —που μετέφερε την αλληλεγγύη, τη φιλία και την παρηγοριά του λαού μας προς έναν πρόεδρο που δέχεται επίθεση από τον ιμπεριαλισμό, επίθεση από την αντίδραση και επίθεση από τον φασισμό— ως υπόθεση ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Χιλής.

Με αυτό το κριτήριο, η παγκόσμια καταδίκη, τα λόγια αμέτρητων πολιτικών ηγετών και δημόσιων προσώπων, αναρίθμητων οργανώσεων που καταδίκασαν το πραξικόπημα, που καταδίκασαν τις σφαγές και που καταδίκασαν τα εγκλήματα, συνιστούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Χιλής.
Τα προβλήματα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, τα προβλήματα που επηρεάζουν το επαναστατικό κίνημα, τα προβλήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα, αφορούν όλους τους επαναστάτες και προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου! (χειροκροτήματα)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ