Ποιες υπηρεσίες και λόμπι του Ισραήλ μπαίνουν στη μάχη της Eurovision

Του Άρη Χατζηστεφάνου
Οργανώσεις που παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητες αλλά στην πραγματικότητα χρηματοδοτουνται ή συνδέονται με το κράτος του Ισραήλ μπαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη μάχη της προπαγάνδας με στόχο να πλήξουν την διεθνή εκστρατεία μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision.

Το τελευταίο παράδειγμα ήταν η επιστολή που δημοσίευσε στην εφημερίδα Guardian η οργάνωση Creative Community for Peace (CCFP) στην οποία άνθρωποι της βιομηχανίας του θεάματος καταδικάζουν το καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Όπως είχε αποκαλύψει η Jewish Voice for Peace (εβραϊκή οργάνωση η οποία καταδικάζει τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους και υποστηρίζει το μποϊκοτάζ), η CCFP είναι απλώς μια βιτρίνα του λόμπι StandWithUs, το οποίο συνδέεται με την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι δύο οργανώσεις έχουν κοινό φορολογικό μητρώο και αποτελούν ενιαίο φορέα, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να το αποκρύψουν από το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το συγκεκριμένο λόμπι θα χρησιμοποιούνταν και επισήμως από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, για να προωθεί φιλο-ισραηλινά μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η συγκεκριμένη συμφωνία εγκαταλείφθηκε όταν άρχισε να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.  Παρόλα αυτά, τo StandWithUs έχει ετήσιο προϋπολογισμό που φτάνει τα 12 εκατομμύρια δολάρια όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση του 2017.

Εσωτερικά έγγραφα της CCFP που διέρρευσαν πριν από ένα χρόνο αποκάλυψαν τις μεθόδους με τις οποίες οι συγκεκριμένες οργανώσεις προσεγγίζουν καλλιτέχνες και στελέχη της βιομηχανίας του θεάματος και τους χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στο διεθνές κίνημα BDS για το μποϊκοτάζ, την απόσυρση επενδύσεων και της κυρώσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

Η επιστολή της CCFP ήταν απλώς το τελευταίο δείγμα μιας καλά οργανωμένης επιχείρησης προπαγάνδας στην οποία συμμετέχει και η εφαρμογή ACT.IL τη δράση της οποίας και στην Ελλάδα είχαμε αποκαλύψει στη στήλη του INFO-WAR στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το ACT.IL, ένα πρόγραμμα εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται και από την ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ομάδες συνδρομητών οι οποίοι πραγματοποιούν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν κριτική στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

Μια από τις τελευταίες «αποστολές» που έλαβαν τα μέλη του ACT.IL ήταν να επισκέπτονται τα social media των καλλιτεχνών που θα διαγωνιστούν στην φετινή Eurovision και να απαντούν σε όσους τους ζητούν να αποσυρθούν προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το μήνυμα με το οποίο οι συνδρομητές του ACT.IL συντονίζονταν ώστε να στέλνουν «αυθόρμητα» μηνύματα συμπαράστασης σε καλλιτέχνες όπως η Κατερίνα Ντούσκα.

act.il

Το συντονισμό των επιθέσεων εναντίον του διεθνούς κινηματος BDS έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, το οποίο φέρεται να δαπανά εκατομμύρια δολάρια για αυτό το σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρωτοβουλία του BDS οργανώνει την Κυριακή 5 Μαΐου μεγάλη συναυλία στο Gagarin με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Η πρωτοβουλία, ακολουθώντας την έκκληση 100 Παλαιστινίων καλλιτεχνών αλλά και διάσημων τραγουδιστών όπως ο Roger Waters, καλεί την EBU, την ΕΡΤ αλλά και την Κατερίνα Ντούσκα να μην συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εργαλείο προπαγάνδας και συγκάλυψης των εγκλημάτων πολέμου που πραγματοποιεί το κράτος του Ισραήλ. Τα μέλη της ελληνικής πρωτοβουλίας μάλιστα έχουν προσκαλέσει την Κατερίνα Ντούσκα να συμμετάσχει στη δική τους συναυλία και να μην ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ