Οι συνέπειες της καταστροφής από ισραηλινούς βομβαρδισμούς ενός σπιτιού στην Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.

Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ένα 24ωρο, ενώ το Ισραήλ εισβάλλει και στη νότια Γάζα

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι συνεχίζονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της Λωρίδας από την περασμένη Παρασκευή έπειτα από τη μη συνέχιση της συνολικά επταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας, τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μόλις 24 ωρών από το Σάββατο έως την Κυριακή, κυρίως σε επανειλημμένα χτυπήματα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στον βορρά του αποκλεισμένου θύλακα, αλλά και στα περίχωρα της Khan Younis και της Rafah στον νότο.

«Σε κάθε αεροπορική επιδρομή σκοτώνονται δεκάδες άμαχοι. Εκατοντάδες τραυματίζονται επίσης», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Mahmoud Basal, προς το Al Jazeera. Ο Basal χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Γάζα «πέρα από φρικτές».

Το Ισραήλ, αφού το Σάββατο αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ, έχει εντείνει τις αεροπορικές του επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανόμενων και των περιοχών στα νότια του θύλακα, τις οποίες είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει «ασφαλείς» και στις οποίες έχει εκτοπίσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Μέσω των αραβόφωνων λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε την Παρασκευή έναν χάρτη της Γάζας χωρισμένης σε εκατοντάδες αριθμημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πρόκειται για «διευκόλυνση» της ειδοποίησης των κατοίκων της Γάζας για τις περιοχές τις οποίες πρόκειται να βομβαρδίσει. Ο στρατός θα ανακοινώνει αριθμούς, και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να σκανάρουν έναν κωδικό QR για να δουν αν το σπίτι τους ή το μέρος στο οποίο βρίσκονται είναι εντός των στοχοποιημένων περιοχών.

Όπως πολλοί από τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού για τον «ανθρωπισμό» των εντολών εκκένωσής του, έτσι κι αυτός φαίνεται πως δημιουργήθηκε κυρίως για τα «μάτια» της Δύσης, καθώς οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το Ισραήλ επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του και στον νότο της Λωρίδας, καθώς από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται προς την Khan Younis από ανατολικά, ενώ ισχυροί βομβαρδισμοί «καθαρίζουν» το διάβα τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ