«Σοβαρή επίδραση» έχει το μποϊκοτάζ στη McDonald’s λόγω της στήριξής της στη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της γιγαντιαίας αλυσίδας.
Σε τριμηνιαία τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές της εταιρείας την περασμένη Δευτέρα, ο CEO της McDonald’s Κρις Κεμπζίνσκι και ο οικονομικός διευθυντής Ίαν Μπόρντεν αναφέρθηκαν σε μεγάλες απώλειες στα έσοδα του κολοσσού στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, ιδιαίτερα στα υποκαταστήματά τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε περιοχές του υπόλοιπου πλανήτη με μεγάλους πληθυσμούς Μουσουλμάνων.
«Ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος αυτού του πολέμου» στα franchises της McDonald’s στη Μέση Ανατολή «είναι αποκαρδιωτικός και αβάσιμος», είπε ο Κεμπζίνσκι, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για ακριβή ποσά απωλειών, αλλά ενημέρωσε τους επενδυτές πως «μπορείτε να συμπεράνετε ότι ο αντίκτυπος είναι σημαντικός».
Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της McDonald’s εκτοξεύτηκαν στην αρχή του παρόντος πολέμου στη Γάζα, όταν το ισραηλινό παράρτημα της εταιρείας ανακοίνωσε πως θα παρέχει δωρεάν γεύματα στους στρατιώτες των IDF. Αυτό οδήγησε το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) να στηρίξει αυτές τις οργανικές, καθοδηγούμενες από τη βάση παγκόσμιες εκστρατείες μποϊκοτάζ που στοχεύουν στη McDonald’s για να τερματιστεί η συνενοχή στα εγκλήματα του απαρτχάιντ του Ισραήλ.
Διάφορα franchises της εταιρείας στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επιλογή του ισραηλινού τους εταίρου, όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει πτοήσει τους πολίτες σε μια σειρά από χώρες, που αντιλαμβάνονται πως το κατά τόπους διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν ξεπλένει τη στήριξη σε μια εν εξελίξει γενοκτονία. Παράλληλα, με τη μητρική εταιρεία να αποτελεί ένα ιδιότυπο «σήμα κατατεθέν» του αμερικανικού οικονομικοπολιτικού ιμπεριαλισμού, το μποϊκοτάζ στη McDonald’s, αλλά και σε άλλες αμερικανικές πολυεθνικές όπως η Starbucks, είναι και μία μορφή αντίστασης και διαμαρτυρίας απέναντι στην ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Πέρα από τις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής, το μποϊκοτάζ στη McDonald’s φαίνεται να έχει επιδράσει σημαντικά και σε άλλες μεγάλες αγορές χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία, αλλά και σε δυτικές χώρες όπως η Γαλλία, όπου ο Κεμπζίνσκι τόνισε πως η πτώση των πωλήσεων «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού βρίσκεται το εστιατόριο και αν είναι σε μουσουλμανική περιοχή».
«Δεν περιμένουμε να δούμε ουσιαστική βελτίωση μέχρι να υπάρξει λύση στη Μέση Ανατολή», τόνισε στους επενδυτές της εταιρείας ο Μπόρντεν — όμως είναι πολύ πιθανό αυτή του η πρόβλεψη να είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Οι άνθρωποι έχουν μνήμη και η μνήμη της στήριξης και της συνενοχής σε μία γενοκτονία θα ακολουθεί τις μεγάλες εταιρείες για πολύ καιρό.