Πανηγυρίζει η ΕΕ για την αύξηση «αμυντικών» δαπανών

Την έκθεσή της για τις «αμυντικές» δαπάνες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2022 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία (European Defence Agency – EDA), καταγράφοντας συνολικές «αμυντικές» δαπάνες που ανέρχονται στο ποσό-ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα προκλητικό ποσό, την ώρα που εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ πλήττονται από τον πληθωρισμό σε τρόφιμα, ενέργεια και άλλες βασικές βιοτικές ανάγκες. Οι δαπάνες αυτές ταΐζουν ως επί το πλείστον την ευρωπαϊκή και άλλες δυτικές βιομηχανίες όπλων, οι οποίες σημειώνουν δυσθεώρητα κέρδη ενώπιον των πολλαπλών πολεμικών μετώπων στον κόσμο.

Όπως τονίζει η EDA, πρόκειται για το 8ο συναπτό έτος «ανάπτυξης» αυτών των δαπανών, ενώ από τα 27 κράτη-μέλη, τα 20 αύξησαν τις «αμυντικές» τους δαπάνες. Έξι εξ αυτών, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, αύξησαν τις σχετικές δαπάνες σε διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Σουηδία (+30,1%), το Λουξεμβούργο (+27,9%), τη Λιθουανία (+27,6%), την Ισπανία (+19,3%), το Βέλγιο (+14,8%) και την Ελλάδα (+13,3%).

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων και επικεφαλής της EDA, Τζοσέπ Μπορέλ, χαιρέτισε την αύξηση των δαπανών λέγοντας πως «Το ποσό ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ στηρίζει τη δέσμευση των κρατών μελών να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα». Ζήτησε όμως επιπλέον αύξηση αυτών των δαπανών, δηλώνοντας πως «Οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι έτοιμες για μια πολύ πιο απαιτητική εποχή. Η προσαρμογή σε αυτές τις νέες πραγματικότητες σημαίνει πρωτίστως ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα.»

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που έναν χρόνο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «όμορφο κήπο» και τον υπόλοιπο κόσμο ως «ζούγκλα που μπορεί να εισβάλει στον κήπο».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ