8 Μαρτίου

Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών: Απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά

Με ανακοίνωσή της η Συνέλευση 8ης Μάρτη καλεί σε απεργία, συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων θα γίνει στις 13:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί πορεία γυναικών από το ίδιο σημείο.

Η Συνέλευση 8ης Μάρτη καταγγέλλει τη γυναικεία εκμετάλλευση και καταπίεση, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και την αύξηση των γυναικοκτονιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συνέλευσης:

Τα χρόνια της κρίσης, η εκμετάλλευση που βιώνουμε ως γυναίκες έχει ενταθεί. Η διπλή εκμετάλλευση στη δουλειά και στο σπίτι, μαζί με πολλαπλές καταπιέσεις (σε σχέση με την έκφραση της σεξουαλικότητάς μας, την κοινωνική συμπεριφορά μας, την ηλικία, το θρήσκευμα, την εθνότητά μας) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πολλές από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε στην επισφάλεια ή στην ανασφάλεια, αντιμετωπίζουμε πιο έντονα τον κίνδυνο της ανεργίας και αμειβόμαστε λιγότερο σε σχέση με τους άντρες, ενώ επίσης ερχόμαστε αντιμέτωπες και με απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, περιορισμένες ή και καθόλου γονικές άδειες και ανύπαρκτες δομές που να υποστηρίζουν τη μητρότητα.

Ταυτόχρονα, είμαστε και αυτές που επωμιζόμαστε όλο το βάρος της οικιακής (απλήρωτης) εργασίας και της ανατροφής των παιδιών, την φροντίδα των ηλικιωμένων κ.ά.

Για όλες μας η βία συνεχίζει, εν έτει 2019, να είναι καθημερινό βίωμα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε θρηνήσει δεκάδες θύματα γυναικοκτονιών. Κάθε τρεις ημέρες καταγγέλλεται και ένας βιασμός, ανάμεσα σε τόσους που μένουν στο σκοτάδι. Η σωματεμπορία γυναικών συνεχίζει να αποτελεί φρικτή πραγματικότητα για εκατοντάδες γυναίκες. Ενώ τα σώματα όλων μας καθημερινά αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα στο δρόμο, στην δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στο σπίτι, την ίδια στιγμή που η σωματεμπορία γυναικών

Η συνειδητοποίηση όλων αυτών των καταπιέσεων ας μας κάνει, όχι να σιωπήσει καθεμία μόνη της, αλλά να βγούμε όλες μαζί στο προσκήνιο μαζικά και δυναμικά, ενάντια στην πατριαρχία, το εκμεταλλευτικό σύστημα παραγωγής και τις κυβερνήσεις που το συντηρούν ⎼από τις προηγούμενες μέχρι τη σημερινή⎼, που πιστές στα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές θεσμοθετούν αναπαράγοντας τις έμφυλες διακρίσεις, είτε αδιαφορώντας για τις καταπιέσεις που βιώνουμε είτε νομιμοποιώντας την απουσία μέριμνας (καταργούν δομές αλληλεγγύης, τη δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη κ.ο.κ.).

– Stop στις γυναικοκτονίες, στην έμφυλη βία, στις διακρίσεις βάσει ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού.
– Καμία μόνη απέναντι στην πατριαρχία, τον σεξισμό, την παρενόχληση, τον εργοδότη.
– Νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας και της γυναικείας αυτοάμυνας.
– Δημόσιες και δωρεάν δομές προστασίας κακοποιημένων γυναικών.
– Τέλος στην ανεργία!
– Ίση αμοιβή για ίση εργασία, όχι στην ελαστική, την ανασφάλιστη, την κακοπληρωμένη εργασία.
– Καμία έγκυος απολυμένη!
– Επίδομα κύησης και μητρότητας, γονεϊκή άδεια υποχρεωτική με πλήρεις αποδοχές και για τους δύο γονείς, πρόσθετη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.
– Πραγματική δημόσια-δωρεάν παιδεία & υγεία, δομές ολοήμερης απασχόλησης, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις.
– Προστασία προσφυγισσών και μεταναστριών, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
– Προστασία και σεβασμός δικαιωμάτων ΑμεΑ, υγειονομική περίθαλψη, δομές στήριξης.
– Δωρεάν πρόσβαση στη γυναικολογική περίθαλψη και την αντισύλληψη, δωρεάν πρόσβαση στην έκτρωση, νομική και υγειονομική κάλυψη για κάθε τρανς άτομο, δωρεάν επαναπροσδιορισμός φύλου και ορμονοθεραπεία μετάβασης.

8 Μαρτίου 2019
13:30 Πλατεία Κλαυθμώνος, Απεργιακή συγκέντρωση σωματείων / ΑΔΕΔΥ
18:00 Πλατεία Κλαυθμώνος, Πορεία γυναικών
21:00 πάρτι Συνέλευσης 8ης Μάρτη στα γραφεία του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, πλατεία Αγ, Θεοδώρων 3 στον 6ο όροφο (ασανσέρ μέχρι τον 5ο).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ