Σάμπυ Μιωνή αντισημιτισμός

Οι συμφωνίες Τσίπρα-Νετανιάχου και η απειλή διασυρμού της Ελλάδας

Του Άρη Χατζηστεφάνου
Ένα πέπλο σιωπής απλώνουν φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, ίσως στο σημαντικότερο απόσπασμα των αποκαλύψεων που φέρεται να κάνει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Σάμπυ Μιωνή.

Στην απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά το 2016 εμφανίζεται να απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν τερματιστούν οι έλεγχοι των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων θα κινητοποιήσει υποστηρικτές στις ΗΠΑ και στο ισραηλινό λόμπι για να διασύρουν Έλληνες αξιωματούχους και δικαστικούς με την κατηγορία του αντισημιτισμού.

Η γνησιότητα της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας αμφισβητήθηκε εμμέσως πλην σαφώς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα όμως φαίνεται να εκθέτουν εξίσου τον Μιωνή οπότε θα ήταν μάλλον παράδοξο να έχει αλλοιώσει τα συγκεκριμένα σημεία.

Ο Μιωνής αναφέρει αρχικά στον Παππά ότι θα αναθέσει σε πρώην στέλεχος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Ocampο) να πραγματοποιήσει έλεγχο των επιχειρήσεών του. Στη συνέχεια όμως φαίνεται να υποστηρίζει ότι, αν και αυτό δεν αποδώσει, θα κινητοποιήσει στελέχη του ισραηλινού λόμπι για να κατηγορήσουν την Ελλάδα για αντισημιτισμό.

Συγκεκριμένα ο Μιωνής φέρεται να αναφέρει τα παρακάτω: «Αν αυτοί λοιπόν μου κάνουν οτιδήποτε, με αυτό το report, και παίρνουν οι Αμερικανοί και το Ισραήλ αλλά και οι Αμερικανοί, το World Jewish Congress. Δηλαδή μπαίνουν και οι Αμερικανοί μέσα, εκεί που έχω και τον Dershowitz σου είπα. Ο Dershowitz έχει κάνει immobilize το αμερικανικό κομμάτι και αυτό το report, που ο Ocampo δεν είναι Εβραίος θα βγουν και θα κατηγορήσουν την Ελλάδα για αντισημιτισμό. Εμένα μου είπαν ευθέως, “εσύ κουβέντα για αντισημιτισμό”, μου είπαν από την Αμερική. Εμείς! Εδώ!».

Ο Μιωνής αναφέρεται προφανώς στον Alan Dershowitz, ένα από τα γνωστότερα μέλη του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στη δολοφονία χαρακτήρων όσων ασκούν κριτική στα εγκλήματα που πραγματοποιεί το κράτος του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων είχε στραφεί εναντίον του Εβραίου ακαδημαϊκού Νόρμαν Φίνκελσταϊν, αλλά και των ακαδημαϊκών John Mearsheimer από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και του Stephen Walt από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που άσκησαν κριτική για τον ρόλο του ισραηλινού λόμπι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Παρόμοιες εκστρατείες δυσφήμισης δημοσιογράφων και πολιτικών που ασκούν κριτική στο κράτος του Ισραήλ πραγματοποιεί πολύ συχνά και το World Jewish Congress.

Ο Μιωνής εμφανίζεται σε αρκετά σημεία της συνομιλίας να λειτουργεί σαν μεσάζοντας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού – τον οποίο ο Παππάς αποκαλεί Μπίμπι. Οι δυο συνομιλητές μάλιστα αναφέρονται σε σειρά αιτημάτων του Νετανιάχου που είχε ικανοποιήσει ο Τσίπρας λαμβάνοντας άγνωστα ανταλλάγματα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. 

Ενδεικτικό για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματα που πραγματοποιούνται εναντίον του κράτους του Ισραήλ είναι και το παρακάτω απόσπασμα που αποδίδεται στον Παππά. 

Ένας πρώην αξιωματούχος του Ισραήλ λοιπόν εμφανίζεται να απειλεί ανοιχτά ότι θα διασύρει διεθνώς την Ελλάδα με αβάσιμες κατηγορίες περί αντισημιτισμού εάν δεν λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις προσωπικές του επιχειρήσεις.

Όπως φαίνεται ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσέφερε γη και ύδωρ στο κράτος-τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής, δεν έχει ασυλία απέναντι σε κατηγορίες περί αντισημιτισμού. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας, ο πρώην πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας της Ελλάδας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντισημιτισμό με αφορμή το σποτ για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στα ΜΜΕ.

Η υπόθεση Μιωνή επιβεβαιώνει ότι οι αβάσιμες καταγγελίες περί αντισημιτισμού έχουν μετατραπεί σε όπλο άσκησης πολιτικής αλλά και εκβιασμών. Μια πραγματική απειλή για τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο που δέχονται όλο και συχνότερα επιθέσεις από πραγματικούς αντισημίτες χωρίς κανείς να δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ