Μπάιντεν πολεμική βιομηχανία

Οι ιέρακες επέστρεψαν και βομβάρδισαν τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την Πέμπτη αεροπορική επίθεση στη Συρία. Στόχος ήταν μια δομή που ανήκει όπως φαίνεται σε πολιτοφυλακή που σύμφωνα με τις ΗΠΑ υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Reuters κάνει λόγο για μια προφανή απάντηση στις επιθέσεις πυραύλων που είχαν δεχτεί αμερικανικοί στόχοι στο Ιράκ.

Η επίθεση θα μπορούσε να είναι τα πρώτα αντίποινα των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο η κίνηση φαίνεται να έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Επίσης, η επίθεση ήταν στοχευμένη να γίνει μόνο στη Συρία και όχι στο Ιράκ. Αυτό δίνει στην ιρακινή κυβέρνηση λίγο περιθώριο καθώς διεξάγει τη δική της έρευνα για επίθεση στις 15 Φεβρουαρίου που τραυμάτισε Αμερικανούς.

Η αεροπορική επίθεση ήταν η πρώτη στρατιωτική δράση που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Τις πρώτες εβδομάδες ωστόσο είχε τονίσει την πρόθεσή της να εστιάσει περισσότερο στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα.

Αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα δήλωσαν ότι η επίθεση εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ανακοινώνοντας τις επιθέσεις, ο Τζον Κίρμπι, επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε: «Αυτή η αναλογική στρατιωτική απάντηση πραγματοποιήθηκε μαζί με διπλωματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τους εταίρους του συνασπισμού. Η επιχείρηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού. Ταυτόχρονα, έχουμε ενεργήσει εσκεμμένα με στόχο να αποκλιμακώσουμε τη όλη κατάσταση στην ανατολική Συρία και το Ιράκ».

Η επίθεση έγινε τη στιγμή που η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη αναζητούν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκαταλείψει τη συμφωνία.

Αξιωματούχοι της διοίκησης του Μπάιντεν καταδίκασαν την επίθεση πυραύλων στις 15 Φεβρουαρίου κοντά στην πόλη Ιρμπίλ, στην ημι-αυτόνομη περιοχή του Ιράκ, η οποία διοικούνταν από Κούρδους. Ωστόσο μόλις αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν βρεθεί στα σίγουρα αυτοί που την πραγματοποίησαν.

Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι στο παρελθόν, οι σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν υπεύθυνες για πολυάριθμες επιθέσεις πυραύλων που στοχεύουν προσωπικό ή εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Κίρμπι δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράκ είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση της επίθεσης στις 15 Φεβρουαρίου. «Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να σας δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση ως προς το ποιος ήταν πίσω από αυτές τις επιθέσεις, ποιες ομάδες, και δεν πρόκειται να μπω στις τεχνικές λεπτομέρειες κάθε όπλου που χρησιμοποιείται εδώ», είπε ο Κίρμπι. «Ας αφήσουμε τις έρευνες να καταλήξουν κάπου, και όταν έχουμε περισσότερα να πούμε, θα το κάνουμε».

Μια ελάχιστα γνωστή σιιτική μαχητική ομάδα που ονομάζεται Saraya Awliya al-Dam (Φρουροί της Ταξιαρχίας Αίματος), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις 15 Φεβρουαρίου. Μια εβδομάδα αργότερα, μια επίθεση πυραύλων στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης φάνηκε να στοχεύει την αμερικανική πρεσβεία, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Το Ιράν αυτή την εβδομάδα είπε ότι δεν έχει συνδέσμους με τους Φρουρούς της Ταξιαρχίας Αίματος.

Η συχνότητα των επιθέσεων από σιιτικές πολιτοφυλακές κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ μειώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν. Τώρα όμως το Ιράν πιέζει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης του 2015.

Οι ΗΠΑ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησαν τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για τη διεξαγωγή των επιθέσεων. Οι εντάσεις σημείωσαν άνοδο μετά από μια επίθεση με drone από την Ουάσινγκτον πέρυσι. Θύματα τότε ήταν ο κορυφαίος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί και ο ισχυρός ηγέτης της ιρακινής πολιτοφυλακής Αμπού Μαχντί Αλ Μουχαντίς.

Ο Τραμπ είπε ότι ο θάνατος ενός μισθοφόρου εργολάβου των ΗΠΑ θα ήταν κόκκινη γραμμή. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κλιμάκωση των ενεργειών των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Τον Δεκέμβριο του 2019 σκοτώθηκε ένας άμαχος Αμερικανός μισθοφόρος εργολάβος σε μια επίθεση πυραύλων στο Κιρκούκ. Αυτό πυροδότησε εναλλασσόμενες επιθέσεις στο ιρακινό έδαφος που έφερε τη χώρα στο χείλος ενός διαμεσολαβητικού πολέμου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν μειωθεί σημαντικά στο Ιράκ σε 2.500 άτομα. Ταυτόχρονα δεν συμμετέχουν πλέον σε πολεμικές αποστολές με τις ιρακινές δυνάμεις σε επιχειρήσεις ενάντια σε ομάδες του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: DailyMail

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ