ηπα ισραήλ στήριξη σημαίες βέτο συμβούλιο ασφαλείας οηε γάζα

OHE: Βέτο από τις ΗΠΑ σε ψήφισμα για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου, που καλούσε το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, παύση των εχθροπραξιών και την άρση της εντολής εκκένωσης του βόρειου τομέα της περιοχής. Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Βραζιλίας και είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συγκεκριμένα υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι χώρες: Αλβανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάνα, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ισημερινός, Κίνα, Μάλτα, Μοζαμβίκη. Ενώ όμως 12 από τις 15 χώρες υπερψήφισαν, σύμφωνα με τους κανονισμούς αρκεί μία αρνητική ψήφος από ένα εκ των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ για να απορριφθεί ένα ψήφισμα. Την αρνητική ψήφο και το βέτο που τη συνοδεύει χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ.

Το κείμενο του ψηφίσματος ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να μην προσφέρει δικαιολογίες για την καταψήφισή του στους συμμάχους του Ισραήλ. Περιείχε καταδίκη των «αποτρόπαιων τρομοκρατικών εγκλημάτων της Χαμάς» και καμία καταδικαστική αναφορά στο Ισραήλ ή στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει. Για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, κυρίως προς τις ΗΠΑ, δεν καλούσε σε εκεχειρία, αλλά σε «ανθρωπιστική παύση» για «να επιτραπεί η πλήρης, γρήγορη, ασφαλής και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών».

Παρ’όλες αυτές τις παραχωρήσεις, όμως, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καταψήφισε το ψήφισμα λέγοντας πως είναι «μη αποδεκτό», καθώς δεν περιέχει αναφορά στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε, ισχυριζόμενο πως αιτία ήταν η έλλειψη αναφοράς στη χρήση αμάχων ως ασπίδες από τη Χαμάς.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ καταψηφίζει το ψήφισμα για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Πριν την ψηφοφορία, η Ρωσία πρότεινε δύο τροποποιήσεις στο κείμενο: την εισαγωγή γλώσσας για «άμεση, διαρκή και πλήρη κατάπαυση του πυρός» και για «παύση των επιθέσεων σε αμάχους». Οι τροποποιήσεις δεν έγιναν αποδεκτές, κάτι που οδήγησε στην αποχή της Ρωσίας από την ψηφοφορία.

«Ανταποκριθήκαμε στην έκκληση με αίσθημα του επείγοντος και της ευθύνης, καθώς κατά την άποψή μας το Συμβούλιο Ασφαλείας έπρεπε να αναλάβει δράση και μάλιστα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας, Σέρζιου Φράνσα Ντανέσε. «Η παράλυση του Συμβουλίου ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής δεν είναι προς όφελος της διεθνο΄ςυ κοινότητας», τόνισε ο Ντανέσε και συμπλήρωσε: «Πολύ λυπηρά, το Συμβούλιο ήταν και πάλι ανήμπορο να υιοθετήσει ένα ψήφισμα για αυτήν την κρίση, ξανά κυριάρχησαν η σιωπή και η αδράνεια».

Επρόκειτο για το δεύτερο ψήφισμα εκεχειρίας που απορρίπτεται από το ΣΑ, έπειτα από την καταψήφιση μιας ρωσικής πρότασης την περασμένη Δευτέρα, η οποία δεν περιείχε καταδίκη της Χαμάς, με ψήφους 5 υπέρ, 4 κατά και 6 αποχές.

Το γεγονός πως οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο και σε αυτό το δεύτερο ψήφισμα, που ήταν σχεδιασμένο ειδικά για να «πάει με τα νερά τους», καταδεικνύει και το μέγεθος της στήριξης που απολαμβάνουν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ από τον πάτρονά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκεπτόμενος το Τελ Αβίβ την ίδια ημέρα υιοθέτησε τη ρητορική του Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και στήριξε ρητορικά αλλά και υλικά τη συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων που εφαρμόζει το Ισραήλ. Σε ένδειξη υποτιθέμενης «ανθρωπιάς», ο Μπάιντεν αργότερα ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να εισέλθουν 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Για να συμβεί όμως αυτό, αφενός η Αίγυπτος θα πρέπει να επιδιορθώσει τον δρόμο που οδηγεί στο πέρασμα της Ράφα, ο οποίος έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από το Ισραήλ τις ημέρες αφότου κήρυξε τον πόλεμο στις 8 Οκτωβρίου. Αφετέρου, η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να μην περάσει από τα χέρια της Χαμάς, καθώς αν αυτό συμβεί «θα τελειώσει», σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου.

Περισσότερα από 200 φορτηγά με πάνω από 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται καθηλωμένα στην Αίγυπτο αναμένοντας μια ασφαλή δίοδο στη Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Βορείου Σινάι.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ