Του Άρη Χατζηστεφάνου
Σε προσωπικό εργαλείο με το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της αριστεράς γενικότερα, έχει μετατρέψει την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάκης Βορίδης.
Στην (προσωπική πλέον;) ιστοσελίδα του Βορίδη διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι «η Αριστερά αποτελεί «βαρίδι» για την πρόοδο της κοινωνίας», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ένα αδιαφανές σύστημα πολιτογράφησης» κ.ο.κ.
Τα υπόλοιπα θέματα, στο επάνω μέρος της σελίδας, έχουν αδιάφορους τίτλους που θυμίζουν τα δελτία ειδήσεων της επταετίας (από όπου ο υπουργός έλκει την ιδεολογική του κληρονομιά). Διαβάζουμε ενδεικτικά: «Σημεία της Συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών…», «Συνέντευξη του ΑνΥΠΕΣ Στέλιου Πέτσα…» κ.ο.κ Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μαθαίνουμε από τον τίτλο το βασικό θέμα της συνέντευξης… αρκεί που ο υπουργός και οι υφυπουργοί του μίλησαν.
Θέλοντας να διαπιστώσουμε πως αντιμετωπίζουν άλλα κράτη τους πολίτες τους επισκεφθήκαμε τις σελίδες αρκετών υπουργείων Εσωτερικών σε όλο τον κόσμο. Στα περισσότερα υπάρχουν ειδικά πλαίσια με τις νεότερες εξελίξεις για την πανδημία του Κορονοϊου (κάτι που απουσιάζει εντελώς από την ελληνική σελίδα) και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον πολίτη. Δηλώσεις των υπουργών συναντάμε μόνο στις περιπτώσεις που αυτές αποτελούν πραγματικά είδηση και σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής της χώρας – και όχι την τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός σε κάποιο κανάλι.
Στην σελίδα του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διαβάζουμε σχεδόν αποκλειστικά τα νεότερα για τη μάχη απέναντι στην πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η σελίδα του Γαλλικού υπουργείου έχει στην κορυφή της χρήσιμες πληροφορίες για τον κορονοϊό και ακολουθούν τα έκτακτα μέτρα αλλά και οι ενέργειες της κυβέρνησης και άλλων φορέων ενάντια στην ενδο-οικογενειακή βία.
Το βρετανικό Home Office προβάλλει τα νέα κυβερνητικά σχέδια για τη μετανάστευση, θέματα διορισμών κυβερνητικών αξιωματούχων, ανακοινώσεις για προγράμματα του υπουργείου κ.ο.κ Να σημειωθεί ότι στην αρχή της σελίδας δεν υπάρχει ούτε μια φορά το όνομα του Βρετανού υπουργού.
Στο αμερικανικό Homeland Security, το όνομα του υπουργού φιγουράρει σε αρκετά σημεία, τα θέματα όμως που κυριαρχούν στην κορυφή της σελίδας σχετίζονται με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τη μετανάστευση (και συγκεκριμένα την επανένωση οικογενειών μεταναστών), την κλιματική αλλαγή κ.ά.
Ακόμη και στην τεχνολογικά πρωτόγονη σελίδα του υπουργείου εσωτερικών της Ιαπωνίας, η οποία για κάποιο λόγο είναι γεμάτη με λαγουδάκια, ο πολίτης μπορεί να βρει άμεσα χρήσιμες πληροφορίες για την καθημερινότητά του και όχι τις απόψεις του υπουργού για την Αριστερά.
Προφανώς η σελίδα δεν κάνει τον υπουργό. Θα μπορούσαμε να γράφουμε για ημέρες για τα εγκλήματα που πραγματοποιούν όλα αυτά τα υπουργεία εναντίον των πολιτών τους και πολιτών ξένων χωρών. Κανένα όμως δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογούμενων με βασικό στόχο να προωθεί τις ακροδεξιές θέσεις των υπουργών. Πιστεύαμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική εγκαταλείφθηκε στην Ελλάδα μετά το 1974, αλλά κάναμε λάθος.