του Ανδρέα Κοσιάρη
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε το δίλημμα «Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;», πολλοί δεν πρόσεξαν πως αντί για τους πολιτικούς του αντιπάλους μεμφόταν, άθελά του, τον εαυτό του. Ο ίδιος είναι που, κρατώντας μια μεταφορική βαριοπούλα, έχει προωθήσει την ήδη δρομολογημένη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου με το δίπτυχο της υποχρηματοδότησης και της καταστολής.
Στις 26 Μαΐου 2022 ένας φοιτητής του ΑΠΘ δέχεται ευθεία βολή με βομβίδα κρότου-λάμψης στο πρόσωπο από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια επίθεσής τους σε διαδήλωση φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Οδηγείται στο νοσοκομείο με σπασμένη γνάθο. Τους προηγούμενους και επόμενους μήνες φοιτητές βγαίναν συχνά από το πανεπιστήμιό τους με ανοιγμένα κεφάλια και μώλωπες από τα γκλομπ, βήχοντας από τα χημικά ή στα χέρια της αστυνομίας.
Σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2022, ΄΄ενας άλλος φοιτητής του ΑΠΘ πέφτει από τον τρίτο όροφο της Νομικής κατά τη διάρκεια μαθήματος. Όπως καταγγέλλεται, σε μαθήματα της Νομικής οι φοιτητές δεν χωρούν στις αίθουσες. Το πρόγραμμα έχει συμπτυχθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων, με αποτέλεσμα οι υπεράριθμοι φοιτητές να κάθονται σε κάθε δυνατή επιφάνεια, όπως τα περβάζια παραθύρων. Ο νεαρός φοιτητής φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, αλλά έχει σίγουρα σοβαρά τραύματα.
Μαρτυρία φοιτήτριας που βρισκόταν στο μάθημα στη Νομική #ΑΠΘ & άκουσε συμφοιτητή να πέφτει στο κενό.
Τρέξαμε & τον βρήκανε τραυματισμένο στο έδαφος
“Καθόταν σε πεζούλι γιατί ήταν κατάμεστη η αίθουσα λόγω ελλείψεων σε αίθουσες & καθηγητές.
Κοσμητεία-Πρυτανεια συνένοχες σε έγκλημα” pic.twitter.com/EE1ReNWf07— Chris Avramidis (@chris_avramidis) October 18, 2022
Τι κοινό έχουν τα παραπάνω εκτός από το αίμα φοιτητών; Θύτες. Η ευθύνη για όλα βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι η κυβέρνηση που έχει επιλέξει την ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, προς τέρψιν των ιδιωτικών σχολών τις οποίες αβαντάρει. Η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει επιδράσει αρνητικά στις υποδομές, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τη στελέχωση, την εκπαιδευτική επάρκεια και ναι, ακόμα και στον συνωστισμό στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ταυτόχρονα, με το πρόσχημα της εγκληματικότητας, η κυβέρνηση επιβάλλει τη βίαιη καταστολή κάθε διαμαρτυρίας και εναλλακτικής, είτε αφορά την ύπαρξη ενός πολιτικού στεκιού, είτε μιας διαδήλωσης ή διαμαρτυρίας, είτε ενός πολιτικού φεστιβάλ ή μιας συναυλίας.
Αποτέλεσμα και των δύο αυτών εκούσιων επιλογών είναι, μεταξύ πολλών άλλων, οι τραυματισμοί φοιτητών. Μόνο τύχη έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής τον θάνατο φοιτητή.
Στην περίπτωση του Γ. Ντουσάκη, αν η κρότου-λάμψης τον πετύχαινε λίγα εκατοστά πιο πάνω, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει βλα΄βες στην όραση ή και τον εγκέφαλό του.
Στην περίπτωση της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου, οι χιλιάδες που έτρεχαν να γλυτώσουν από τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσαν να είχαν πνιγεί ή ποδοπατηθεί. Τους έσωσε η τύχη και η ψυχραιμία των διοργανωτών του φεστιβάλ, μελών αναρχικών συλλογικοτήτων.
Στη σημερινή περίπτωση, μια πτώση από τον τρίτο όροφο ξεκάθαρα θα μπορούσε να είναι μοιραία.
Η εγκληματικότητα, την οποία η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται, διευκολύνεται από την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού στο πανεπιστήμιο. Σχεδόν ως κανόνας, αγνοείται πλήρως από την αστυνομία, η οποία δείχνει τους πραγματικούς λόγους που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο. Όταν η αστυνομία μπαίνει στο πανεπιστήμιο όντως για την εγκληματικότητα, το κάνει πυροβολώντας μερικά μέτρα μ από τους φοιτητές και σπάζοντας δημόσια περιουσία του πανεπιστημίου.
Η περίφημη βιβλιοθήκη στη σχολή Βιολογίας του ΑΠΘ, για την οποία υποτίθεται πώς κοπτόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκείνο το δίλημμά του και για την οποία υποτίθεται πως στρατοπέδευσε η ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ, είναι τόσους μήνες μετά ακόμα γιαπί. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να έχει φτιαχτεί όταν τα κονδύλια στο ΑΠΘ δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων βιβλιοθηκών.
Και σήμερα ένας φοιτητής πέφτει στο κενό στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει το μάθημά του. Δεν πέφτει από χαζομάρα ή από παρατολμία. Πέφτει γιατί δεν έφτανε ο χώρος να κάτσει αλλού.
Από τύχη ζει, αλλά τα τραύματά του δεν παύουν να έχουν υπεύθυνους. Τους ίδιους με τα παρελθόντα και μέλλοντα θύματα. Την κυβέρνηση.