βενεζουέλα

Ο Μπάιντεν παρατείνει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα

Μόλις μερικές μέρες μετά τον βομβαρδισμό στο Ιράν, ο Aμερικανός Πρόεδρος ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά όχι με βόμβες αλλά με κυρώσεις. Συγκεκριμένα, χθες το γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου δημοσίευσε μια ανακοίνωση. Σε αυτή γινόταν αναφορά σε παράταση για έναν χρόνο ακόμα των περιορισμών και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία δημοσίευσης 3.3.2021. Την ίδια ημέρα σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, είχε προηγηθεί και μια ενδιαφέρουσα επικοινωνία. Αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον αυτοανακυρηχθέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. Η συζήτησή τους αφορούσε την «επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο συνασπισμός που στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές. Ταυτόχρονα ο Γκουαϊδό είχε επικοινωνία και με τον Καναδό Υπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκαρνό. Επικοινωνία που έγινε στα πλαίσια «μιας γενικότερης ατζέντας διεθνών συμμαχιών για να διασωθεί η δημοκρατία της Βενεζουέλας».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συνθήκες στη χώρα συνεχίζουν να αποτελούν μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τις κυρώσεις είχε επιβάλλει για πρώτη φορά στη χώρα ο τέως Πρόεδρος Ομπάμα το 2015. Η χώρα έχει βιώσει εξαιτίας των κυρώσεων ακραία οικονομική κρίση με την κατάσταση να επιδεινώνεται τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας, με τον Μπάιντεν να αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ικανός συνεχιστής της δημοκρατικής παράδοσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 8 Μαρτίου 2015, ο Πρόεδρος εξέδωσε το Εκτελεστικό Διάταγμα 13692, κηρύσσοντας εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης από την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας των εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της δίωξης πολιτικών αντιπάλων, τον περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου, τη χρήση βίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αντίδραση σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, και την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και την επιδείνωση της παρουσίας σημαντικής κυβερνητικής διαφθοράς.


Ο Πρόεδρος έλαβε πρόσθετα μέτρα σύμφωνα με αυτήν την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13808 της 24ης Αυγούστου 2017· Εκτελεστικό Διάταγμα 13827 της 19ης Μαρτίου 2018· Εκτελεστικό Διάταγμα 13835 της 21ης ​​Μαΐου 2018· Εκτελεστικό Διάταγμα 13850 της 1ης Νοεμβρίου 2018· Εκτελεστικό Διάταγμα 13857 της 25ης Ιανουαρίου 2019 και Εκτελεστικό Διάταγμα 13884 της 5ης Αυγούστου 2019.

Οι συνθήκες που περιγράφονται στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13692, και τα μεταγενέστερα Εκτελεστικά Διατάγματα που εκδόθηκαν σε σχέση με τη Βενεζουέλα, δεν βελτιώθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 202 (δ) του Εθνικού Νόμου για Έκτακτες Ανάγκες (50 U.S.C. 1622(d)) παρατείνω την εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν χρόνο όπως περιγράφεται στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13692.»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ