Ο ισραηλινός στρατός προωθεί φρικιαστικές εικόνες και βίντεο από τη Γάζα

Ένα κανάλι στο Telegram με την ονομασία «72 Παρθένες – Χωρίς Λογοκρισία» και στο οποίο αναρτώνται φρικιαστικές εικόνες και βίντεο από τη Γάζα μαζί με ακραία μηνύματα βίας, λειτουργεί υπό την αιγίδα του ισραηλινού στρατού.

Την ύπαρξη του καναλιού αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία επισημαίνει πως το κανάλι λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Τμήματος Επιρροής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, ενός τμήματος που κατά τα άλλα είναι υπεύθυνο για «επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου κατά του εχθρού και ξένων ακροατηρίων», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όμως το συγκεκριμένο κανάλι απευθύνεται αποκλειστικά σε ισραηλινό ακροατήριο και προσφέρει στους περίπου 5.300 ακολούθους του «αποκλειστικό περιεχόμενο από τη Λωρίδα της Γάζας», με περισσότερες από 700 αναρτήσεις εικόνων και βίντεο θανάτου και καταστροφής.

Το κανάλι δημιουργήθηκε στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς, και περιέχει αναρτήσεις όπως: «Καίγοντας τη μητέρα τους… Δεν θα πιστέψετε το βίντεο που έχουμε! Μπορείτε να ακούσετε τη σύνθλιψη των οστών τους. Θα το αναρτήσουμε αμέσως, να είστε έτοιμοι». Εικόνες Παλαιστίνιων αιχμαλώτων και νεκρών Παλαιστίνιων μαχητών συνοδεύονται από τη λεζάντα: «Εξολοθρεύοντας τις κατσαρίδες … εξολοθρεύοντας τους αρουραίους της Χαμάς. … Μοιραστείτε αυτή την ομορφιά». Ενώ βίντεο που φέρεται να δείχνει Ισραηλινό στρατιώτη να βουτά σφαίρες σε χοιρινό λίπος συνοδεύεται από το κείμενο: «Τι άνδρας!!!!! Λιπαίνει τις σφαίρες με λαρδί. Δεν θα λάβετε τις παρθένες σας». Άλλο κείμενο που συνοδεύει βίντεο νεκρών: «Χυμός σκουπιδιών!!!! Άλλος ένας νεκρός τρομοκράτης!! Πρέπει να το δείτε με ήχο, θα πεθάνετε γελώντας».

Όπως σημειώνει η Haaretz, δεν είναι η πρώτη φορά που οι IDF διεξάγουν «επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου» που στρέφονται προς την ίδια την ισραηλινή κοινή γνώμη. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2021, στην τότε επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, όταν μία άλλη μονάδα του στρατού είχε δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώντας εικόνες καταστροφής και ζητώντας από τους ακολούθους να τις διαδώσουν. Το ίδιο πράττει και το κανάλι στο Telegram.

Επισήμως, οι IDF αρνούνται ότι διαχειρίζονται το κανάλι, όμως σύμφωνα με τη Haaretz ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα πως ο στρατός βρίσκεται πίσω από το κανάλι. Άλλωστε, το υλικό που αναρτάται εκεί αποδεικνύει τουλάχιστον πως οι διαχειριστές του καναλιού έχουν άμεσες συνδέσεις με τον ισραηλινό στρατό — δεν θα μπορούσαν αλλιώς να προμηθευτούν εικόνες Ισραηλινών στρατιωτών να ποζάρουν δίπλα σε πτώματα Παλαιστινίων ή ενός ισραηλινού οχήματος να περνά επανειλημμένα πάνω από το πτώμα ενός Παλαιστίνιου.

Η ύπαρξη του καναλιού και η λειτουργία του από τμήμα του ισραηλινού στρατού αποτελεί ακόμα μία απόδειξη του γενοκτονικού κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του, όπως άλλωστε δείχνουν και τα δεκάδες βίντεο που αναρτώνται από τους ίδιους τους στρατιώτες ή προβάλλονται στην ισραηλινή τηλεόραση. Βίντεο με μονάδες στρατιωτών να τραγουδούν στίχους για τη γενοκτονία των «σπόρων του Αμαλέκ» — βίντεο με παιδικές χορωδίες να τραγουδούν «θα τους εξολοθρεύσουμε όλους» — βίντεο με στρατιώτες να βανδαλίζουν σχολεία και καταστήματα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ