παπαδημούλης papadimoulis

Να κάνουμε τη λιτότητα άρθρο του συντάγματος ζητά ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της Ελλάδας ο δημοσιονομικός κόφτης – δηλαδή αιώνια λιτότητα και τέλος σε κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής – ζήτησε μιλώντας στο Ρ/Σ Real ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Είμαι υπέρ της ιδέας, στη συζητούμενη αναθεώρηση του συντάγματος να μπει ακόμη και δημοσιονομικός κόφτης» ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Ν.Χατζηνικολάου.

Όπως είχαμε εξηγήσει και στο ντοκιμαντέρ This is Not a Coup, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Νότια Ευρώπη, συχνά με πρωτοβουλία μεγάλων τραπεζών, όπως η JP Morgan, έχουν ως στόχο να εξαφανίσουν κάθε δυνατότητα άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής, που είχε κατοχυρωθεί στα αντιφασιστικά συντάγματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Όπως μας εξηγούσε ο Ιταλός καθηγητής Νομικής, Αλεσάντρο Σόμα, «η υποχρέωση για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού (μέσα στα συντάγματα) σημαίνει απαγόρευση των κεϊνσιανών πολιτικών και αυτό αποτελεί ένα είδος “πραξικοπήματος”». Βλέποντας τη χώρα του να υιοθετεί στο Σύνταγμά της την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ο Ιταλός πανεπιστημιακός υποστηρίζει ότι επιβάλλονται πολιτικές τις οποίες στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να προωθήσει μόνο ο φασισμός. «Είμαστε μάρτυρες μιας νέας οικονομικής κρίσης και την αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε καταλάβει απολύτως τίποτα» μας εξηγεί και συνεχίζει: «Γύρω μας συμβαίνουν όσα συνέβαιναν και το 1929. Περιορίζεται σημαντικά η δημοκρατία για να σωθούν οι αγορές. Αυτή όμως είναι μια τυπική μορφή του φασισμού».

Στο ντοκιμαντέρ εξηγούσαμε επίσης πως οι κάθε είδους κόφτες που προωθεί η ΕΕ, έχουν ως άμεσο στόχο την απώλεια κάθε ελέγχου που μπορεί να ασκεί μια κυρίαρχη χώρα στην εθνική της οικονομία.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και επισήμως πλέον στην πρώτη γραμμή των πολιτικών δυνάμεων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε το ντοκιμαντέρ This is not a coup για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία του δημοσιονομικού κόφτη.

THIS IS NOT A COUP – THIS IS EU from infowar on Vimeo.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ