Η καραντίνα ήταν το πιο απλό μέρος της ιστορίας καθώς είναι κατασταλτικό μέτρο. Το κράτος ξέρει καλά αυτή την τακτική και η δεξιά είναι maître στην εφαρμογή της. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς χρειάζεται στρατηγική διαχείρισης κρίσης τόσο στην δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν οι τρόικες για να σχεδιάζουν και να κρύβονται από πίσω τους οι πολιτευτές που εφαρμόζουν. Η πανδημία έφερε βαθειά ύφεση στον πυρήνα των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Τα πεπραγμένα της δεξιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία κατά τον τελευταίο μήνα, δείχνουν πλήρη ανεπάρκεια στη διαχείριση των προβλημάτων που πυροδοτήθηκαν από την καραντίνα, καθώς και αποτυχία στον σχεδιασμό της επόμενης φάσης. Επίσης είδαμε οικονομικά σκάνδαλα, διαχειριστικές ανωμαλίες, και σκανδαλώδεις μιντιακές πολιτικές χειραγώγησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.
Απ’ ό,τι φαίνεται, στη Γαλλία ο Μακρόν επενδύει στην παράταση του υγειονομικού τρόμου ελπίζοντας να ξεπεράσει το καλοκαίρι. Όμως υγειονομικός τρόμος σημαίνει πάγωμα της οικονομίας και βάθεμα της ύφεσης.
Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης επενδύει στην πολιτική της πόλωσης (με προοπτική τις εκλογές τον Σεπτέμβρη), γιατί τι άλλο σημαίνει το ότι θυμήθηκε ξαφνικά τη Μαρφίν 10 χρόνια μετά (γιατί δεν άνοιξε την υπόθεση μόλις ανέλαβε την εξουσία, γιατί δεν διερεύνησαν την υπόθεση οι μνημονιακές κυβερνήσεις στις οποίες ηγεμόνευε η δεξιά και μάλιστα το έγκλημα ήταν πρόσφατο);
Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τουλάχιστον 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν. Όλοι γνωρίζουν ότι το μάννα εξ ουρανού που λέγεται τουρισμός δεν προβλέπεται να πέσει αθρόα αυτό το καλοκαίρι. Και όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος που θα ξαναπάει στο νοσοκομείο ή θα ξαναπληρώσει τον ιδιώτη γιατρό θα αναρωτηθεί γιατί τα 40.000.000 € σπαταλήθηκαν στον αέρα για διαφημίσεις και άλλα τόσα στα ΚΕΚ κλπ. και δεν επενδύθηκαν για την οργάνωση της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Αρά το ερώτημα ξανατίθεται με σκληρούς και επείγοντες όρους: ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να σωθεί ο εργαζόμενος κόσμος?
Από τον λογαριασμό στο Facebook του Γρηγόρη Γεροτζιάφα
καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης