πλεύρης ανούσια μέτρα υγεία κορονοϊός καλοκαίρι τουρισμός μεταλλάξεις μεταδοτικότητα

«Χέρια ψηλά» από τον Πλεύρη για το νέο κύμα Covid-19: «Ανούσια τα μέτρα»

του Ανδρέα Κοσιάρη

Την «πλήρη παράδοση» ακόμα και της προσποίησης προσπαθειών περιορισμού της Covid-19 από την ελληνική πολιτεία, «σάλπισε» ο ακροδεξιός υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ.

Η «παράδοση» αυτή είναι πέρα από κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης, με τον Πλεύρη να λέει πως δεν θα παρθούν μέτρα την ίδια ώρα που ανακοίνωνε ένα «θερινό κύμα» κρουσμάτων Covid-19. Κύμα που παρά τα όσα έλεγε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση και οι ενσωματωμένοι ειδικοί της, ήταν πλήρως αναμενόμενο και προβλέψιμο με την άρση του τελευταίου βασικού μέτρου προστασίας από την 1η Ιουνίου, της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους και σε σημεία συνωστισμού.

Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με την άρση των μέτρων προστασίας και πως «θα δούμε από το φθινόπωρο» για μέτρα, στην απέλπιδα προσπάθειά της να σώσει οτιδήποτε σώζεται στην οικονομία της χώρας μέσω των εσόδων του τουρισμού.

Τώρα ο Πλεύρης χαρακτηρίζει «αναμενόμενο» το θερινό κύμα κρουσμάτων, αλλά προβλέπει επικαλούμενος αόριστα «μοντέλα» ότι αυτό δεν θα πιέσει το σύστημα υγείας με νοσηλείες. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid-19 χθες αριθμούσαν τους 109, με το σύστημα υγείας να μην έχει ενισχυθεί από τότε που η διαβόητη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα σημείωνε τους 200 διασωληνωμένους ως όριο πάνω από το οποίο το σύστημα αρχίζει να πιέζεται.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε ένα πλήρως ακατανόητο συμπέρασμα, λέγοντας πως «έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα». Ψάχνοντας κανείς να βρει έστω ένα ψήγμα λογικής σε αυτή τη φράση, κινδυνεύει να χάσει το μυαλό του.

Θα περιμέναμε πως η όντως υψηλότερη μεταδοτικότητα των παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, θα σήμαινε την ανάγκη να προστατευτεί καλύτερα ο πληθυσμός, έστω με το βασικό μέτρο της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) σε εσωτερικούς χώρους. Όμως η ανάγκη να φανεί πως επικρατεί η πολυπόθητη «κανονικότητα», θυσιάζει κάθε ανάγκη προστασίας στον βωμό της τουριστικής κίνησης, όπως άλλωστε κάνει η κυβέρνηση σταθερά από την αρχή της πανδημίας.

Η κυβέρνηση ηθελημένα αγνοεί τους κινδύνους για τον πληθυσμό, όχι μόνο από τη βαριά νόσηση (όπου μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει και αύξηση νοσηλειών και θανάτων), αλλά και από το εξαιρετικά επικίνδυνο σύνδρομο long Covid, το οποίο ρισκάρεται με κάθε επαναλοίμωξη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ