Παπαδάκης βόλτα αθήνα κοινωνικών αγώνων κατοχή αντίσταση χούντα εξάρχεια υποψήφιος δήμαρχος

Μια βόλτα «στην Αθήνα των κοινωνικών αγώνων» – Ολόκληρος ο ιστορικός περίπατος (vid)

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης
Πηγή: Jacobin Greece

Με συμμετοχή που ξεπέρασε οποιαδήποτε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος, που διοργανώθηκε από την «Ανατρεπτική Συμμαχία στην Αθήνα» που επέλεξε ως υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι περπάτησαν στους δρόμους της πόλης και άκουσαν για την Ιστορία που γράφτηκε σε γωνιές του κέντρου της, από ιστορικούς του κινήματος. Διαδηλώσεις, συγκρούσεις, νεκροί αγωνιστές και πολλές νίκες που πέτυχε το λαϊκό κίνημα τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τεράστια διαδήλωση του ΕΑΜ που ακύρωσε την επιστράτευση.

Επίσης οι ομιλητές στάθηκαν στη μεγάλη συγκρουσιακή πορεία του Πολυτεχνείου το 1980, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς, αλλά εξασφάλισε ότι η επέτειος δε θα μετατραπεί σε μια ακίνδυνη απολιτίκ φιέστα, αλλά οι διαδηλώσεις θα φτάνουν μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία για να εκπέμψουν το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ενάντια στη χούντα και στους ισχυρούς συμμάχους της. Στον περίπατο οι συμμετέχοντες άκουσαν για τα «Δεκεμβριανά» του 1944 ή αλλιώς τον «Κόκκινο Δεκέμβρη», για τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, για το ΕΑΜ και τις συγκρούσεις που απέτρεψαν την επιστράτευση, για τον Σωτήρη Πέτρουλα, για τον πρώτο νεκρό διαδηλωτή σε πρωτομαγιάτικη διαδήλωση και για τον Σιδέρη Ισιδωρόπουλο που δολοφονήθηκε το 1976 από τους αστυνομικούς. Επίσης, συζήτησαν για την ανατίναξη των γραφείων ναζιστικής οργάνωσης στην Ομόνοια επί κατοχής και για το φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ κίνημα μπροστά στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Στη συνέχεια, έγινε λόγος για τις εξεγέρσεις του Πολυτεχνείου, πριν και μετά το 1973, καθώς και για τους δολοφονημένους φοιτητές που αντιστάθηκαν στον κατακτητή.

Ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία Εξαρχείων όπου φωτίστηκαν σημαντικές στιγμές της αντι-κουλτούρας και των αγώνων της περιοχής, με τον Κώστα Παπαδάκη να μιλάει για έμπρακτη αμφισβήτηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την περιοχή και άμεση απελευθέρωσή της. «Αυτή τη λαμαρίνα που κλείνει την πλατεία, τη χτυπάμε αυτή τη στιγμή συμβολικά, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα την απελευθερώσουμε κανονικά».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο σε Full HD εδώ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ