δολοφονία επιστήμονα Ιράν Ισραήλ ΗΠΑ

Μια δολοφονία στο Ιράν με στόχο τον Μπάιντεν

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Όταν μια τρομοκρατική επίθεση δεν ακολουθείται από ανάληψη ευθύνης, συνηθίζουμε να θέτουμε το λατινικό ερώτημα «Cui bono» (ποιος ωφελείται) προκειμένου να εντοπίσουμε τους ιθύνοντες που όπλισαν το χέρι του δράστη.

Ύστερα όμως από την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, το ερώτημα δεν είναι ποιος διέταξε την επίθεση αλλά ποιο είναι το πραγματικό «θύμα».

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να συνοψίσουμε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους δράστες και τα θύματα. Το Ιράν καταδίκασε άμεσα για την επίθεση το Ισραήλ – σενάριο που φάνηκε να αποδέχονται έστω και με υπαινιγμούς τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και αναλυτές σε όλο τον κόσμο, αφού η επίθεση θυμίζει υπερβολικά παλαιότερες δράσεις της Μοσάντ. Σε ό,τι αφορά τον Φαχριζαντέχ, γνωρίζουμε ότι αποτελούσε ανώτατο στέλεχος των ιρανικών υπηρεσιών που εργαζόταν στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο όμως διακόπηκε το 2003 χωρίς κανένας έκτοτε να έχει αποδείξει ότι υπάρχουν σχέδια για την επαναλειτουργία του. Όπως εξηγούσε άλλωστε και ο Ντιάκο Χοσεϊνί, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν στηρίζεται πλέον σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αφού η χώρα διαθέτει την αυξημένη τεχνογνωσία και οργανωτική δομή. Είτε λοιπόν αποδεχθούμε την άποψη των ΗΠΑ, ότι η Τεχεράνη επιθυμεί την κατασκευή πυρηνικών όπλων είτε την άποψη του Ιράν ότι χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, η παρουσία του Φαχριζαντέχ ήταν πρακτικά ασήμαντη για τη συνέχιση των ερευνών.

Στην πραγματικότητα το μήνυμα των τρομοκρατών απευθύνεται σε όποιους τολμήσουν να θέσουν και πάλι σε εφαρμογή τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης – συμφωνία η οποία θα επαναφέρει το Ιράν στο διεθνές στερέωμα τερματίζοντας τον δολοφονικό, οικονομικό αποκλεισμό της χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.