ισίδωρος ντογιάκος

Με ψευδείς ειδήσεις στηρίζουν τον Ντογιάκο τα ΜΜΕ

Για σχεδόν μια ημέρα τα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) τάχθηκε με ανακοίνωσή της υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου για τις υποκλοπές. Συγκεκριμένα διαβάσαμε τίτλους όπως «Υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος». Στη συγκεκριμένη «είδηση» όμως υπάρχουν δυο πολύ σημαντικά λάθη.

Καταρχάς τη σχετική ανακοίνωση δεν την εξέδωσε η γνωστή Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ). Στην ιστοσελίδα της δεύτερης δεν βρίσκουμε καν το ιστορικό ή το καταστατικό της (ελπίζουμε για τεχνικούς λόγους και μόνο).

Η ΕΕΕ ήταν Ένωση που είχε προσκαλέσει τον Ντογιάκο να μιλήσει όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξαπέλυσε την απροκάλυπτη επίθεση εναντίον δημοσιογράφων που του ασκούσαν κριτική απειλώντας ότι θα τους στείλει… την εφορία.

Δεν ξέρουμε πως ξεκίνησε το σχετικό «λάθος», το οποίο μεταφέρθηκε σχεδόν verbatim, σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ. Ξέρουμε όμως πολύ καλά πως όταν έγινε αντιληπτό το ψέμα ορισμένοι άρχισαν να αλλάζουν τα κείμενά τους χωρίς να ζητήσουν συγγνώμη από τους αναγνώστες ή να προσθέσουν σχετική σημείωση για τη διόρθωση. Όπως συμβαίνει βέβαια συνήθως τα URL και οι προεπισκοπήσεις των σελίδων που αποθηκεύονται από την Google τους πρόδωσαν.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το Έθνος είχε αρχικό τίτλο «Υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων…» το οποίο αντικαταστάθηκε από το «Υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος…». Παρεμφερείς αλλαγές έκανε επίσης η Lifo και ο ΣΚΑΙ (στα σχετικά URL υπάρχει ακόμη η αναφορά στην ΕΔΕ αντί της ΕΕΕ) ενώ το Βήμα δεν κατάλαβε τίποτα και συνεχίζει να αποδίδει την ανακοίνωση της ΕΕΕ στην ΕΔΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η iefimerida η οποία φαίνεται να έχει σωστά την είδηση και στον τίτλο και στο URL. Σύμφωνα όμως με φωτογραφία, που ανάρτησε ο Κώστας Βαξεβάνης στον λογαριασμό του στο Twitter, στην αρχική εκδοχή του κειμένου η ανακοίνωση αποδιδόταν και πάλι στην ΕΔΕ. Για άλλη μια φορά δηλαδή η iefimerida και ορισμένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ αλλάζουν κατά το δοκούν τα κείμενά τους ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκαλούν χωρίς καμία ενημέρωση.

Δυστυχώς η αλλαγή της ΕΕΕ σε ΕΔΕ δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Ακόμη και μετά τις διορθώσεις πολλά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την είδηση αναφέροντας ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας τάσσεται «υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου». Στην πραγματικότητα η ανακοίνωση της ΕΕΕ απλω΄ς υποστηρίζει ότι ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να εκδίδει γνωμοδοτήσεις και δεν σχολιάζει καθόλου το περιεχόμενο της.

Θυμίζουμε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το περιεχόμενο της γνωμοδότησης και αμφισβήτησαν ότι ο εισαγγελέας είχε το δικαίωμα να την εκδώσει.

Μετά και το εισαγγελικό «πραξικόπημα» Ντογιάκου η προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται να λαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα και επιθετικά χαρακτηριστικά με τον μιντιακό μηχανισμό του Μαξίμου να έχει ξεπεράσει κάθε όριο στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εδώ θα είμαστε όμως να τα εντοπίζουμε.

(Στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση θα βρείτε τεχνικές και εργαλεία για να εντοπίζετε τις αλλαγές κειμένων σε ιστοσελίδες)

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Φαίνεται ότι στην παγίδα έπεσαν και αρκετά ΜΜΕ που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς τη σχετική πληροφορία μετέδιδε και το ΑΠΕ. Η βασική διαφορά όμως στη δική τους κάλυψη είναι ότι εξήγησαν πως η ανακοίνωση αναφέρεται στο «δικαίωμα» γνωμοδότησης και όχι στο περιεχόμενό της. Το πρόβλημα δηλαδή εδώ είναι ότι εμπιστεύτηκαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο αλλά τουλάχιστον επεξεργάστηκαν το περιεχόμενο της είδησης. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η αλλαγή τίτλων χωρίς σχετική ενημέρωση των αναγνωστών δεν δικαιολογείται.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ