επαναπροωθήσεις μασκοφόροι λιμενικό ευρωπαϊκή ένωση σύνορα πρόσφυγες

Μασκοφόροι του Λιμενικού συμμετέχουν σε παράνομες επαναπροωθήσεις

Νέα στοιχεία για το σύστημα παράνομων επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στα σύνορα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα του δημοσιογραφικού οργανισμού Lighthouse Reports.

Τα στοιχεία αφορούν την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν μασκοφόροι άνδρες να πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις, συχνά με τη χρήσης βίας που οδήγησε σε τραυματισμούς. Οι μασκοφόροι αυτοί συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις αρχές των χωρών αυτών, ενώ η έρευνα του LR αποκάλυψε και περιπτώσεις χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με μια σειρά από δημοσιογραφικούς οργανισμούς και μέσα όπως το Der Spiegel και το ARD. Οι δραστηριότητες που κατέγραψε και ερεύνησε είναι παράνομες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης. Είναι όμως πλέον μία καλά εδραιωμένη πραγματικότητα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Ελλάδα οι ερευνητές συνέλεξαν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για 635 περιστατικά φερόμενων επαναπροωθήσεων από τον Μάρτιο του 2020 και διαπίστωσαν τη συμμετοχή μασκοφόρων ανδρών σε τουλάχιστον 15 από αυτά. Έδειξαν τα στοιχεία σε ένα νυν και ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Ελληνικού Λιμενικού. Αυτοί προσδιόρισαν πως οι μασκοφόροι είναι μέλη των ειδικών μονάδων του ελληνικού Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΚΕΑ/ΟΕΑ).

Σε χαρακτηριστικό βίντεο από την περιοχή της Κω φαίνονται τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί με τα γράμματα της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού (ΟΕΑ) στις στολές τους.

Στην Κροατία καταγράφηκαν βίαιες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας με τη Βοσνία. Μασκοφόροι άνδρες, σπρώχνουν και χτυπούν αιτούντες άσυλο στα σύνορα, φωνάζοντας «Πηγαίνετε στη Βοσνία» και τους αναγκάζουν να μπουν μέχρι το στήθος σε ποτάμι. Οι μασκοφόροι φορούν στολές που ταυτίζονται με υλικό των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης της κροατικής αστυνομίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για να συμμετέχουν στη φύλαξη των συνόρων.

Η έρευνα κατέγραψε και τα τραύματα από τα χτυπήματα με τα γκλοπ που δέχτηκαν οι αιτούντες άσυλο.

Στη Ρουμανία οι ερευνητές κατέγραψαν επαναπροωθήσεις από στελέχη της ρουμανικής συνοριοφυλακής, στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία.

Αποδεικνύεται ξανά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο αδιαφορεί για τις παράνομες πρακτικές που εφαρμόζονται στα σύνορά της, αλλά συνεχίζει να τις χρηματοδοτεί μέσω των κονδυλίων για τη φύλαξη των συνόρων των κρατών-μελών.

Παράλληλα επιτρέπει σε κυβερνήσεις όπως η ελληνική να διατηρούν μία ιδιότυπη στάση υπερηφάνειας, αλλά και άρνησης για τα γεγονότα. Από τη μία ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης υπερηφανεύονται για την αποτρεπτική τους δράση, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται ότι λαμβάνουν χώρα εγκληματικές επαναπροωθήσεις, παρά τις συνεχιζόμενες αποδείξεις περί του εναντίου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ