Frontex επαναπροωθήσεις πρόσφυγες Αιγαίο Λεγκέρι

H Frontex γνώριζε και απέκρυψε τις επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα

Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex είχε αποδείξεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές, όμως «απέτυχε να τις αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων», σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Frontex και ο επικεφαλής της Φαμπρίς Λεγκέρι όχι μόνο γνώριζαν, αλλά αδιαφόρησαν για τις παραβιάσεις, με τον Λεγκέρι να ψεύδεται προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προσπάθειά του να τις αποκρύψει.

Παρά τις πολυάριθμες αναφορές για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, ο Λεγκέρι αγνόησε και τις εσωτερικές εκθέσεις της αξιωματούχου θεμελιωδών δικαιωμάτων και της λεγόμενης συμβουλευτικής ομάδας της Frontex. «Αντίθετα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής συνεχίζει να ισχυρίζεται πως δεν έχει επίγνωση οποιασδήποτε πληροφορίας για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων», γράφουν στην έκθεσή τους τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ.

Ο Λεγκέρι μάλιστα αμέλησε να ενημερώσει επαρκώς το Κοινοβούλιο, αποκρύπτοντας πληροφορίες για επαναπροωθήσεις. Μέλη της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων μεταπείστηκαν από το να καταγγείλουν περιστατικά παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ενώ ο Λεγκέρι καθυστερεί μέχρι σήμερα την πρόσληψη 40 επιτηρητών θεμελιωδών δικαιωμάτων, που θα είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο των πεπραγμένων των συνοριοφυλάκων.

Η έκθεση της επιτροπής του ΕΚ αποτελεί αντίδραση στις αποκαλύψεις κοινής έρευνας του Spiegel με το περιοδικό ARD και τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς Lighthouse Reports και Bellingcat.

Στην έρευνα αυτή αποκαλύπτεται η συνενοχή της Frontex στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική ακτοφυλακή. Αξιωματούχοι της Frontex σταματούν πλοιάρια προσφύγων στο Αιγαίο πριν αυτά φτάσουν στα ελληνικά νησιά, και τα παραδίδουν στην ελληνική ακτοφυλακή. Αυτή με τη σειρά της συστηματικά αφήνει τους αιτούντες άσυλο στη θάλασσα — είτε σε φουσκωτές σωστικές λέμβους είτε σε πλαστικά πλοιάρια με αφαιρεμένη τη μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελληνικές αρχές σιγουρεύουν πως οι πρόσφυγες δεν θα φτάσουν ξανά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι συχνά χρησιμοποιούν βία κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, σκίζουν τις φουσκωτές λέμβους και πυροβολούν στο νερό για εκφοβισμό. Σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις, μονάδες της Frontex βρίσκονταν κοντά ή ενεπλάκησαν σε τέτοιου είδους επαναπροωθήσεις.

Κατά τη νύχτα της 18ης προς 19η Απριλίου 2021, η Frontex κατέγραψε από αέρος την ελληνική ακτοφυλακή να βάζει πρόσφυγες σε μία βάρκα χωρίς μηχανή και να τους αφήνει καταμεσής της θάλασσας, μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που έθεσε ανθρώπους σε θανάσιμο κίνδυνο. Ο Λεγκέρι χειρίστηκε προσωπικά το αποδεικτικό υλικό από αυτήν την επαναπροώθηση. Αρχικά απέκρυψε το γεγονός από το ΕΚ, και έπειτα διέταξε την αξιωματούχο θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex να σβήσει όλες τις πληροφορίες που είχε συλλέξει για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, αυτό αποδεικνύεται από εσωτερικά e-mail που μπόρεσαν να δουν οι Ευρωβουλευτές της επιτροπής.

«Ο Φαμπρίς Λεγκέρι διέγραψε αποδεικτικά στοιχεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε στο Spiegel o Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκαρντ. Η εισηγήτρια της έκθεσης Τίνεκε Στρικ δήλωσε, «Η δράση αυτή αποκαλύπτει πως ο Λεγκέρι δεν διστάζει να καταχραστεί την εξουσία του για να προστατεύσει την ελληνική κυβέρνηση».

Η έκθεση της επιτροπής LIBE είναι αποτέλεσμα πολιτικών συμβιβασμών, καθώς σε αυτή συμμετείχαν Ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα σημάνει η έκθεση για το μέλλον του Λεγκέρι. Όμως αναμένονται νέα προβλήματα για τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex, καθώς αυτός και η διευθυντική του ομάδα βρίσκονται υπό έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς (OLAF).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ