Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 31: «Μαρξισμός και τέχνη»

Κυκλοφορεί ο τόμος 31 του εξαμηνιαίου περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, με θέμα «Μαρξισμός και τέχνη». Καθώς το λοκ ντάουν καθιστά την κυκλοφορία φυσικών αντιγράφων του περιοδικού απαγορευτική, η έκδοσή του αποφάσισε να το προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες σε μορφή pdf. To INFO-WAR σας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσετε και να κατεβάσετε τον τόμο 31 της Μαρξιστικής Σκέψης, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://infowarproductions.com/xstefanou/wp-content/uploads/podcasts/misc/MS31.pdf

Εισαγωγικό σημείωμα

Η πανδημία του κορονοϊού επιδρά και στην Μαρξιστική Σκέψη, καθιστώντας απαγορευτική την έντυπη έκδοση του παρόντος τεύχους στη διάρκεια του λοκ ντάουν. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να προσφερθεί δωρεάν στο κοινό με μορφή pdf, ως μια ελάχιστη έκφραση ευχαριστίας στους φίλους του περιοδικού.

Το τεύχος, με θέμα «Μαρξισμός και τέχνη», αποτελεί μια συνέχεια και συμπλήρωση του προηγούμενου αφιερώματος για την τέχνη στην ΕΣΣΔ. Περιλαμβάνει αφιερώματα σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς μαρξιστές λογοτεχνικούς κριτικούς και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την τέχνη, συγκεκριμένα τους: Φραντς Μέρινγκ, Βικτόρ Σερζ, Ανατόλι Λουνατσάρσκι, Αλεξάντρ Βορόνσκι, Νικολάι Μπουχάριν, Κρίστοφερ Κόντγουελ, Ερνστ Φίσερ, Στέφαν Μοράβσκι. Παρουσιάζονται επίσης μερικοί από τους πιο διακεκριμένους κριτικούς και λογοτέχνες της επαναστατικής Κίνας, συγκεκριμένα οι Λου Σουν, Τσόου Τσιόουμπάι και Μάο Ντουν. Ο αναγνώστης θα βρει αντιπροσωπευτικά κείμενά τους για θέματα της τέχνης, μαζί με εισαγωγικά σημειώματα για το έργο τους στο πεδίο. Αρκετοί από αυτούς τους συγγραφείς είναι ουσιαστικά άγνωστοι στο ελληνικό κοινό.

Μια από τις συνήθεις επωδούς της αστικής κριτικής είναι ότι ο μαρξισμός μπορεί να έχει κάτι να πει για την οικονομία, αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς στα «ζητήματα του πνεύματος», ειδικά της τέχνης. Τα κείμενα της συλλογής, μεταφρασμένα τα περισσότερα πρώτη φορά στα ελληνικά, αποδεικνύουν ότι αυτό αποτελεί πρόληψη και ότι ο μαρξισμός παρέχει εργαλεία και ιδέες για την επεξεργασία όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων της τέχνης και της αισθητικής. Συγκεκριμένα, καλύπτονται θέματα που αφορούν επιφανείς μορφές από τη γερμανική και αγγλική λογοτεχνία της αστικής ανόδου, την πορεία της τέχνης στην ΕΣΣΔ από τα 1917 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1930, την τέχνη και την αισθητική γενικά, τη θέση της τέχνης στον καπιταλισμό, τις προοπτικές της τέχνης στη μελλοντική κομμουνιστική κοινωνία.

Στον τόμο δεν έχουν συμπεριληφθεί κείμενα των δυο κατά τεκμήριο κορυφαίων μαρξιστών θεωρητικών της τέχνης, Γκέοργκ Λούκατς και Γκεόργκι Πλεχάνοφ. Με τον Λούκατς, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται το 2021 50 χρόνια, θα ασχοληθούμε στο αμέσως επόμενο τεύχος του περιοδικού. Για τον Πλεχάνοφ, του οποίου κείμενα έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα τεύχη, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο μέλλον. Σε μια μουντή περίοδο, όπου κυοφορούνται μεγάλες αναστατώσεις και ανακατατάξεις, η ενασχόληση με «αφηρημένες» σφαίρες του μαρξισμού όπως η τέχνη δεν αποτελεί μόνο ένα ευχάριστο διάλειμμα. Προσφέρει ταυτόχρονα μια υπενθύμιση ότι η θετική έκβαση αυτών των επερχόμενων εξελίξεων δεν θα γίνει δυνατή χωρίς τη μαρξιστική θεμελίωση της πράξης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ