Ισραήλ λογοκρισία δημοσιογράφοι ξένα τηλεοπτικά δίκτυα ειδησεογραφικά Al Jazeera κλείσιμο
Σοκαρισμένος κάμεραμαν έπειτα από τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, από ισραηλινά πυρά στις 11 Μαΐου 2022.

Λογοκρισία σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα επιβάλλει το Ισραήλ

του Ανδρέα Κοσιάρη

Επείγουσα διάταξη, με την οποία δίνει στον εαυτό της την εξουσία να επιβάλλει προσωρινή παύση προβολής ξένων ειδησεογραφικών τηλεοπτικών σταθμών, υπερψήφισε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η διάταξη επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατάξει την παύση προβολής ξένων τηλεοπτικών σταθμών από τους εγχώριους παρόχους τηλεόρασης, να κλείσει τα γραφεία τους στο Ισραήλ, να κατάσχει τον εξοπλισμό τους και να αποκλείσει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους, εάν θεωρεί πως βλάπτουν την εθνική ασφάλεια.

Όπως έχει παραδεχτεί ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, που προώθησε τη διάταξη, αυτή στρέφεται κατά κύριο λόγο ενάντια στο Al Jazeera. Το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση του Κατάρ ΜΜΕ, που θεωρητικά απολαμβάνει συντακτική ανεξαρτησία, προβάλλει συχνά θέματα που αντικρούουν ισχυρισμούς του Ισραήλ, αποκαλύπτουν εγκλήματά του και δίνουν έμφαση στις φωνές των Παλαιστίνιων και άλλων Αράβων.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο στη γη, τον αέρα, τη θάλασσα και στο μέτωπο της δημόσιας διπλωματίας. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο εκπομπές που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους. (…) Οι εκπομπές και τα ρεπορτάζ του Al Jazeera συνιστούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν τη Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την προπαγάνδα τους, και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Κάρχι.

Την απόφαση για την παύση προβολής ενός σταθμού θα λαμβάνει ο υπουργός Επικοινωνιών, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Άμυνας και θα υπόκειται σε έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας και σε δικαστική εξέταση. Η διάρκεια της παύσης θα είναι 30 ημέρες, με δυνατότητα για απεριόριστες επεκτάσεις 30 ημερών. Η διάταξη που δίνει στην κυβέρνηση αυτή την εξουσία, θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (όπως ένας πόλεμος) και θα διαρκεί για διάστημα τριών μηνών ή έως το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως το Al Jazeera και άλλα δίκτυα μπορούν να διωχθούν τώρα για ένα «βλαπτικό για την εθνική ασφάλεια» ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά στον εαυτό της ένα «υπερόπλο» λογοκρισίας, που στρέφεται αφενός απέναντι στους ίδιους τους πολίτες του Ισραήλ, στερώντας τους πηγές ενημέρωσης που αντιτίθενται στο κρατικό αφήγημα, το οποίο κυριαρχεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ. Και αφετέρου, στρέφεται ενάντια στη δυνατότητα ξένων τηλεοπτικών δικτύων να πραγματοποιούν ρεπορτάζ από το ίδιο το Ισραήλ και τις κατεχόμενες από αυτό περιοχές. Μπορεί να μην περιέχει γλώσσα που να στοχοποιεί απευθείας τους δημοσιογράφους, όμως μια «προσωρινή παύση λειτουργίας» του Al Jazeera, όπως περιγράφεται στη διάταξη, θα σημαίνει πως όσοι εργάζονται για το δίκτυο από το Ισραήλ ή μέσω του Ισραήλ, θα αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το Ισραήλ έχει παράδοση στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, κυρίως Παλαιστίνιων. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists – CPJ), από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 21 δημοσιογράφοι, με το Ισραήλ να σκοτώνει τους 18.

Για λογαριασμό του Al Jazeera εργαζόταν και η Σιρίν Αμπού Ακλέχ, Αμερικανο-Παλαιστίνια δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε από βολή ελεύθερου σκοπευτή του ισραηλινού στρατού τον Μάιο του 2022. Το Ισραήλ είχε αρνηθεί την ευθύνη, ρίχνοντάς τη σε Παλαιστίνιους μαχητές — κανείς δεν έχει διωχθεί για τη δολοφονία. Πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2021, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera στη Γάζα, ισχυριζόμενο πως βρίσκονταν εκεί μαχητές της Χαμάς. Παρά τις εκκλήσεις διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων, δεν παρουσίασε ποτέ αποδεικτικά στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό.

Η σημερινή κίνηση έρχεται εν μέσω ενός πολέμου στον οποίο μεγάλος αριθμός Ισραηλινών έχει στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Αλλά και οι κυβερνήσεις των συμμαχικών του Ισραήλ χωρών, έχουν επιλέξει τον δρόμο της λογοκρισίας στην αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό, απαγορεύοντας διαδηλώσεις και πλακάτ, και διώκοντας ανθρώπους για αναρτήσεις αλληλεγγύης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιστολές.

Θα πρέπει, φυσικά, να μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποκλείσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε ρωσικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός πως θεωρητικά δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ