LIVE εξελίξεις από τη Γάζα | 26/10/2023

22:00 Θύμα από το πρόσφατο χτύπημα των Ισραηλινών βομβαρδισμών στην περιοχήAl-Ternis στον καταυλισμό της Jabalia βόρεια της Γάζας.


21:00 120 νεκροί και 260 τραυματίες ανασύρθηκαν στην πλατεία Yarmouk ενώ 300 είναι ακόμα αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.


14:15 Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχει πλέον φτάσει τους 7.028, αριθμός που περιλαμβάνει 2.913 παιδιά, 1.709 γυναίκες και 397 ηλικιωμένους, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του πολιορκημένου θύλακα.


13:50 Ο δημοσιογράφος του Al-Jazeera, al-Dahdouh αποχαιρετά για τελευταία φορά τη γυναίκα, την κόρη, τον γιο του και άλλα μέλη της οικογένειας του που δολοφονήθηκαν χτες βράδυ με τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Nusseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο μετά το τελεσίγραφο εκκένωσης για τη βόρεια Γάζα που είχαν εκδώσει οι Ισραηλινές αρχές.

Σε χθεσινή του εμφάνιση στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel13, ο αναλυτής Αραβικών Υποθέσεων του καναλιού, Ζβι Γιεχεσκε΄λι, επικροτούσε τη δολοφονία της οικογένειας του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου: «Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ποιον στοχεύουμε, για παράδειγμα σήμερα στοχεύσαμε την οικογένεια ενός δημοσιογράφου του Καταριανού Αλ Τζαζίρα».


13:40 Ακόμα 60 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως 46 ήταν μαχητές της Χαμάς. Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη έχει ανέλθει σε πάνω από 1.000.

Παράλληλα, 4.000 εργάτες από τη Γάζα που εργάζονταν νόμιμα στο Ισραήλ, συνελήφθησαν και κρατούνται σε στρατιωτικές βάσεις. Συνολικά, 5.200 Παλαιστίνιοι κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ πριν τις 7 Οκτωβρίου — ο αριθμός αυτός έχει πλέον υπερδιπλασιαστεί.


13:20 Τεράστια καταστροφή και δεκάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια μετά την τελευταία επίθεση σε γειτονιά κατοικιών στην περιοχή Khan Yunis, με τουλάχιστον 18 νεκρούς.


12:20 Εικόνες από τα επακόλουθα του χθεσινοβραδινού βομβαρδισμού της περιοχής Salat al-Tayeb στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες θύματα. Νεκρά παιδάκια έφταναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα.


12:00 Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό δυτικά της Khan Yunis.


11:15 Μικρής κλίμακας χερσαία επίθεση πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κινήθηκε με συγκεκριμένους στόχους κατά νου, χτυπώντας μεταξύ άλλων αντιαρματικές θέσεις, σκοτώνοντας «πολλούς» μαχητές της Χαμάς και προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε υποδομές.

Εικάζεται πως επρόκειτο για προετοιμαστική κίνηση για τη γενικευμένη χερσαία επίθεση στη Γάζα, που το Ισραήλ προετοιμάζει αλλά έχει καθυστερήσει. Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τον Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να φτάσουν στην περιοχή περισσότερες δυνάμεις τους για αντιπυραυλική κάλυψη της επίθεσης και να διασφαλίσουν συμφέροντά τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από τυχόν αντίποινα. Παράλληλα, σε συνομιλία των δύο ηγετών τονίστηκε η ανάγκη για ασφάλεια των αιχμαλώτων της Χαμάς, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους πριν την επίθεση.

Οι χθεσινοβραδινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Χτυπήθηκαν οι περιοχές Tal Al-Hawa και Al-Nafq κοντά στον σταθμό Tamraz, δυτικά της Ράφα στη νότια Γάζα. Ο πύργος Al – Razan κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan, στη βόρεια Γάζα. Τα σπίτια των Abu Hasira, Abdul Latif και Al-Astal στην περιοχή Khan Yunis, στον νότο της Λωρίδας. Στο τελευταίο χτύπημα έχουν ήδη ανασυρθεί 16 νεκροί.

Συνολικά, σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Γάζας:

  • Οι επιθέσεις των Ισραηλινών έχουν οδηγήσει στο ξεκλήρισμα 644 οικογενειών, συνολικά 4.292 ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.
  • Περισσότερες από 183 χιλιάδες κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 50% των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας, και περισσότερες από 28 χιλιάδες κατοικίες κατεδαφίστηκαν ολοσχερώς ή έγιναν ακατοίκητες.
  • Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων έφτασε τους περίπου 1.400.000 πολίτες, που αντιπροσωπεύουν το 70% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, κατανεμημένοι σε περισσότερα από 222 κέντρα φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων 100 κέντρων στη Γάζα και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
  • 177 σχολεία υπέστησαν διάφορες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων 32 σχολείων που ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ η κατοχική δύναμη συνέχισε να στοχεύει τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης, θέτοντας ορισμένα από αυτά εκτός λειτουργίας.
  • 35 τζαμιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 3 εκκλησίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
  • Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση αντισυμβατικών και διεθνώς απαγορευμένων όπλων και πυρομαχικών, κυρίως λευκού φωσφόρου, που είναι εμφανές στα εγκαύματα στα σώματα των μαρτύρων και των τραυματιών και στο λιώσιμο του δέρματός τους, ακόμη και στο άνω μέρος τους και κάτω άκρα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ