Γάζα

LIVE Εξελίξεις από τη Γάζα 10/11/2023

14:20 Πάνω από 100 τα στελέχη της UNRWA που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρίνι.

«Συντετριμμένος. Πάνω από 100 συνάδελφοι της UNRWA επιβεβαιωμένα σκοτώθηκαν σε 1 μήνα. Γονείς, δάσκαλοι, νοσοκόμες, γιατροί, προσωπικό υποστήριξης. Η UNRWA
πενθεί, οι Παλαιστίνιοι πενθούν, οι Ισραηλινοί πενθούν. Ο τερματισμός αυτής της τραγωδίας χρειάζεται ανθρωπιστική εκεχειρία τώρα.»


13:15 Εικόνες που φέρονται να είναι από το περικυκλωμένο νοσοκομείο al-Nasr, με πυροβολισμούς σε αμάχους που προσπαθούν με υψωμένες λευκές σημαίες να αποχωρήσουν.

Παράλληλα, άμαχοι από το έτερο περικυκλωμένο νοσοκομείο al-Rantisi ανεβάζουν βίντεο στο οποίο εκλιπαρούν για βοήθεια. «Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο al-Rantisi. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από τα ισραηλινά τανκς, από όλες τις κατευθύνσεις. Μας δόθηκε προειδοποίηση να εκκενώσουμε, αλλά δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος από τον Ερυθρό Σταυρό ή οποιαδήποτε οργάνωση που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των ασθενών και των πολιτών εδώ. Εκατοντάδες είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο», λέει μια γυναίκα.

Ένας άλλος άντρας προσθέτει: «Για όνομα του Θεού, λάβαμε μια προειδοποίηση ότι πρέπει να εκκενώσουμε το νοσοκομείο. Δεν μπορούμε χωρίς διεθνή προστασία. Τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΗΕ ή οποιαδήποτε οργάνωση. Έλεος για εμάς. Δώστε ένα χέρι βοήθειας».


12:15 Τους 13 έφτασαν οι νεκροί από τη σημερινή επίθεση στο νοσοκομείο Al-Shifa, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γάζας, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.


11:30 Άλλη μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, που ήταν κατά κύριο λόγο επικεντρωμένοι στη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας, και στόχευσαν σε μεγάλο βαθμό νοσοκομεία.

Αργά χθες το βράδυ, το νοσοκομείο al-Shifa δέχτηκε επίθεση από βλήματα αρμάτων μάχης και αεροπορικές επιδρομές με στόχο την αυλή του, όπου υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και άνθρωποι που είχαν καταφύγει κάτω από σκηνές. Έξι άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί και υπήρξαν επίσης πολλαπλοί τραυματισμοί.

Τα νοσοκομεία al-Nasr και al-Rantisi, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένα από χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ και δέχτηκαν πολλαπλά βλήματα αρμάτων.

Παράλληλα, το Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει πολλοί από τους εκτοπισμένους της περιοχής, δέχτηκε πολλαπλές επιθέσεις που διέλυσαν τις υποδομές και τους δρόμους που οδηγούν στην πύλη του.

Το πρωί το νοσοκομείο al-Quds δέχτηκε αυτό που η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος περιέγραψε ως «βίαιους βομβαρδισμούς». Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, σε νέα επίθεση πριν λίγη ώρα στο κτίριο εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Al-Shifa, υπήρξαν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

Επιθέσεις πραγματοποιούνται και στην υπόλοιπη Λωρίδα, με αρκετούς νεκρούς στην περιοχή της Ράφα στον νότο.

Τουλάχιστον τους 19 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου στη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές και χτυπήματα. Τουλάχιστον 14 από αυτούς σκοτώθηκαν στην Τζενίν, ενώ υπήρξαν και σχεδόν 80 συλλήψεις. Σύμφωνα με το Ισραήλ, περισσότεροι από 7.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις φυλακές του, καθώς λέει πως έχει συλλάβει περίπου 2.600 από τις 7 Οκτωβρίου. Στον αριθμό αυτό το Ισραήλ δεν υπολογίζει τους χιλιάδες εργάτες από τη Γάζα που συνέλαβε τις πρώτες ώρες έπειτα από την επίθεση της Χαμάς, και τους οποίους κράτησε παράνομα με την πλειοψηφία αυτών να αφήνονται εν τέλει ελεύθεροι μετά από αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Γάζας, περισσότερο από το 50% του συνόλου των κατοικιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 40.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σε έκαστο από τους τομείς της στέγασης και των υποδομών, οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ζημιές είναι 2 δισ. δολάρια.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ