Γάζα

LIVE Εξελίξεις από τη Γάζα 02/11/2023

14:45 Τουλάχιστον 29 οι νεκροί από το σημερινό, τρίτο σε ισάριθμες ημέρες, ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia. Σύμφωνα με ανταποκριτή του παλαιστινιακού πρακτορείου WAFA, οι ισραηλινοί πύραυλοι στόχευσαν σχολείο στον καταυλισμό. Επιπλέον, από σημερινό χτύπημα σε σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Shati υπήρξαν τουλάχιστον πέντε νεκροί.


14:20 Εικόνα από ισραηλινό βομβαρδισμό πριν λίγη ώρα στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ολόκληρη γειτονιά. Εννιά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί επί τόπου. Δολοφονήθηκαν ολόκληρες οι οικογένειες Aldayah, Akel και Meet.»


13:40 Πογκρόμ δεκάδων Ισραηλινών εποίκων με τη στήριξη δυνάμεων του στρατού απέναντι σε Παλαιστίνιους στη Deir Sharaf, δυτικά της Nablus στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Περιουσίες καίγονται και Ισραηλινοί έποικοι πυροβολούν κάθε Παλαιστίνιο που βλέπουν».

Τους 132 έχουν φτάσει οι νεκροί από πυρά ισραηλινού στρατού και εποίκων στη Δυτική όχθη, 2.000 οι τραυματίες.


12:50 Τους 9.061 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου υγείας της Λωρίδας. Στον αριθμό συγκαταλέγονται 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες.


12:30 Σκληρές μάχες αναφέρονται στα πρόθυρα της πόλης της Γάζας, όπου χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προωθούνται από τα νοτιοανατολικά προς την ακτογραμμή, με αεροπορικά χτυπήματα να τους ανοίγουν τον δρόμο ισοπεδώνοντας κτίρια.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της Λωρίδας, ενώ ανταλλαγές πυρών αναφέρονται και στα βόρεια της πόλης της Γάζας, όπου όμως οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ παραμένουν στατικές.


11:30 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και οι χερσαίες επιχειρήσεις στα βόρεια της Λωρίδας και νότια της πόλης της Γάζας, σε μία προσπάθεια αποκλεισμού του βόρειου τμήματος της Λωρίδας.

Οι δύο κύριοι δρόμοι επιτρέπουν τη διέλευση προς τα νότια από την πόλη της γάζας (οδός Salah al-Din και παραλιακή al-Rashid) είναι αποκλεισμένοι, ενώ στην περιοχή διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Το Ισραήλ βομβάρδισε μεταξύ άλλων για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες την περιοχή Tal al-Hawa στην πόλη της Γάζας, με βόμβες να χτυπούν κοντά στο νοσοκομείο Al-Quds που συνεργάζεται με την Ερυθρά Ημισέληνο. Για τρίτη φορά σε ισάριθμες μέρες χτυπήθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia — τα προηγούμενα δύο χτυπήματα σκότωσαν κοντά στους 200 ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 777, ενώ άλλοι 120 αγνοούνται.

Την τελευταία ώρα υπάρχουν αναφορές για χτύπημα σε σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, στη βορειοδυτική πόλη της Γάζας. Η περιοχή γύρω από το σχολείο είχε γίνει στόχος νωρίτερα και αρκετοί εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

Το Ινδονησιακό νοσοκομείο λειτουργεί πλέον με τον εφεδρικό κινητήρα παραγωγής ηλεκτρισμού, ενώ χθες είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο TIKA. Η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Shifa περιγράφεται ως «ζοφερή» — χθες το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας είχε δηλώσει πως διαθέτει καύσιμα για λιγότερες από 24 ώρες λειτουργίας και ζητούσε από τους κατοίκους να διαθέσουν κάθε λίτρο καυσίμου που έχουν.

Στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, θα επιτραπεί σε ακόμα 596 κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν τη Γάζα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα βοηθήσει στην εκκένωση «περίπου 7.000» ακόμα από «περίπου 60 εθνικότητες».

Η Ιορδανία προστέθηκε στις χώρες που ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους από το Ισραήλ, έπειτα από τη Χιλή και την Κολομβία. Η Βολιβία είχε επίσης χθες διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ