γάζα

LIVE Εξελίξεις από τη Γάζα 01/11/2023

14:10 Την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου Αλ-Σίφα τόνισε ο διοικητής του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου. Δήλωσε πως το νοσοκομείο έχει καύσιμα για λίγες μόνο ώρες λειτουργίας με σοβαρό κίνδυνο για 42 πρόωρα βρέφη που εξαρτώνται από μηχανήματα οξυγόνου για την επιβίωσή τους. 57 μηχανήματα αιμοκάθαρσης θα σταματήσουν να λειτουργούν όπως και όλες οι συσκευές παροχής οξυγόνου. «Έχουμε κουραστεί να ζητάμε βοήθεια από τον κόσμο», δήλωσε και κάλεσε κάθε κάτοικο της Γάζας με έστω ένα λίτρο καυσίμων να το προσκομίσει στο νοσοκομείο.


13:45 Στους 8.796 ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου το υπουργείο υγείας της Γάζας. Μεταξύ αυτών 3.648 παιδιά και 2.290 γυναίκες. Οι τραυματίες φτάνουν τους 22.219, ενώ 2.030 είναι οι αναφορές για αγνοούμενους, εκ των οποίων 1.120 παιδιά. 130 μέλη παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί, 28 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί, ενώ 16 από τα 35 νοσοκομεία και 51 από τις 72 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 1.980 είναι οι τραυματίες.


13:30 «Εντελώς εκτός λειτουργίας» είναι πλέον το νοσοκομείο Τουρκο-Παλαιστινιακής Φιλίας (TIKA), που προσφέρει θεραπείες σε καρκινοπαθείς, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του. Το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας επιβεβαίωσε και τόνισε ότι η παύση λειτουργίας του νοσοκομείου ήρθε «λόγω εξάντλησης των καυσίμων και αφού βομβαρδίστηκε δύο φορές». Επεσήμανε επίσης πως το νοσοκομείο Αλ-Σίφα έχει καύσιμα για λιγότερες από 24 ώρες λειτουργίας.


12:50 Νέοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia πριν λίγη ώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Wael Dahdouh, πύραυλοι διαφορετικών μεγεθών ισοπέδωσαν κτίρια κατοικιών σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, με εκατοντάδες να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.


12:20 Καταγγελία προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατέθεσαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ώστε το δικαστήριο να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου για τη δολοφονία εννέα δημοσιογράφων στη Γάζα και το Ισραήλ, και τον τραυματισμό δύο ακόμα.

Πρόκειται για οκτώ Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και έναν Ισραηλινό που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτζ του.

Όπως τονίζουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα οι επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα «ανταποκρίνονται στον ορισμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για μια επίθεση χωρίς διακρίσεις και, ως εκ τούτου, συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8.2.β. του Καταστατικού της Ρώμης. Ακόμη και αν οι εν λόγω δημοσιογράφοι ήταν θύματα επιθέσεων που στόχευαν σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές αρχές, οι επιθέσεις προκάλεσαν εντούτοις προδήλως υπερβολική και δυσανάλογη βλάβη σε αμάχους και εξακολουθούν να συνιστούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο».

Αντίστοιχα, «ο θάνατος του ισραηλινού δημοσιογράφου συνιστά ανθρωποκτονία εκ προθέσεως προσώπου που προστατεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8.2.α. του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ».

Η δημοσιογραφική οργάνωση ενθαρρύνει το ΔΠΔ να διερευνήσει και τις υπόλοιπες περιπτώσεις θανάτου δημοσιογράφων σε αυτή τη σύγκρουση, 34 σύμφωνα με τις καταγραφές των ΡΧΣ, τις οποίες και η ίδια η οργάνωση διερευνά πριν τις παραπέμψει στο δικαστήριο.

Πρόκειται για την τρίτη σχετική καταγγελία στο ΔΠΔ από τους ΡΧΣ από το 2018.


(Η ροή ειδήσεων διακόπτεται λόγω συμμετοχής στην 4ωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ από τις 11:30 έως τις 15:30. Τυχόν νέες εξελίξεις θα δημοσιευτούν έπειτα από τη λήξη της στάσης εργασίας)


11:00 Πολλαπλές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ από χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Khan Younis στον νότο της Λωρίδας της Γάζας με 12 νεκρούς, στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα και σε αυτόν της Jabalia στα βόρεια (περισσότεροι από 50 νεκροί). Το Ισραήλ συνεχίζει τις χερσαίες επιθέσεις στη βορειοδυτική Λωρίδα και στα νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, ενώ αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές πραγματοποιούνται και στη Δυτική Όχθη, με δύο ακόμα νεκρούς στην Τζενίν

Οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα είναι «πλήρως κομμένες» εδώ και αρκετές ώρες, με την παλαιστινιακή εταιρεία Paltel να ανακοινώνει πως «διεθνείς οδοί που είχαν προηγουμένως επανασυνδεθεί κόπηκαν και πάλι».

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, άνοιξε για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης το πέρασμα της Ράφα. Θα επιτραπεί η είσοδος στην Αίγυπτο σε μερικές εκατοντάδες κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών, όπως και σε 81 σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους που θα διακομιστούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Στις διπλωματικές εξελίξεις, έπειτα από τη χθεσινή επίσημη κήρυξη πολέμου στο Ισραήλ από την Υεμένη, η Χιλή και η Κολομβία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους στο Τελ Αβίβ και η Βολιβία διέκοψε τους διπλωματικούς της δεσμούς με το Ισραήλ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ