Κυνηγώντας τους Ιντιάνα Τζόουνς στο Μανχάταν

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου και το iMEdD (incubator for Media Education and Development) παρουσιάζουν μια μεγάλη έρευνα για τις διασυνδέσεις μεγάλων μουσείων με συλλέκτες αρχαιοτήτων, οίκους δημοπρασιών αλλά και δίκτυα αρχαιοκάπηλων που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο.

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης αναζητά τα αρχαία κειμήλια που ανακάλυψε η Άγκαθα Κρίστι σε ανασκαφές στη Μεσοποταμία. Ο Χένρι Κίσινγκερ προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοση ενός βιβλίου για την ιστορία του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης κι ένας ντετέκτιβ κυκλοφορεί στο μετρό του Μανχάταν με τη ζωφόρο ενός ναού της αρχαίας Πομπηίας. 

Το podcast Κυνηγώντας τους Ιντιάνα Τζόουνς στο Μανχάταν ακολουθεί διακεκριμένους αρχαιολόγους, ερευνητές παράνομων αρχαιοτήτων, δικηγόρους, συγγραφείς και art crime professors που συζητούν με τον δημοσιογράφο για το σύγχρονο εμπόριο αρχαιοτήτων αλλά και για το λόμπι των μουσείων και των οίκων δημοπρασιών.

Ανάμεσα σε πολλές ιστορίες τα podcast εξηγούν: πώς η «μόδα» των κυκλαδικών ειδωλίων στη Νέα Υόρκη κατέστρεψε ολοκληρωτικά ένα σημαντικό τμήμα της γνώσης μας για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Πώς ένας Αμερικανός διπλωμάτης λεηλατούσε για χρόνια τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου. Γιατί η εισαγγελία του Μανχάταν «εισβάλλει» διαρκώς στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλά και γιατί κανένας μεγαλόσχημος αρχαιοκάπηλος δεν καταλήγει στη φυλακή. Πώς διεξάγεται η σύγκρουση ανάμεσα στο λόμπι των μουσείων με έδρα την Ουάσιγκτον και αρχαιολόγους που θεωρούν ότι η πολιτική των συλλεκτών και των μουσείων αποτελεί μορφή νεοαποικιοκρατίας με θύματα χώρες όπως η Ελλάδα.   

Το podcast Κυνηγώντας τους Ιντιάνα Τζόουνς στο Μανχάταν αποτελείται από 4 επεισόδια και είναι διαθέσιμο στο podcast.imedd.org και στις streaming πλατφόρμες. Το πρώτο επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

CREDITS
Έρευνα – Κειμενα – Αφήγηση: Άρης Χατζηστεφάνου
Μίξη ήχου – Sound Design: Δημήτρης Σταθόπουλος
Εικονογράφηση: Ευγένιος Καλοφωλιάς
iMEdD Podcasts Project Manager: Παναγιώτης Μένεγος

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ