δίκτυο εμπορίας ανθρώπων Κούβα Ρωσία πόλεμος Ουκρανία μισθοφόροι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε επίσκεψή του στην Αβάνα στις 20 Απριλίου 2023.

Κούβα: Καταγγέλλει εξαναγκασμό πολιτών της να συμμετάσχουν στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία

Τον εντοπισμό ενός «δικτύου εμπορίας ανθρώπων για σκοπούς στρατολόγησης στρατιωτών» που θα συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) από τον υπουργό Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

Σύμφωνα με τους Κουβανούς, το δίκτυο εντοπίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και είναι σε δράση οι προσπάθειες εξουδετέρωσης και εξάρθρωσής του. Πρόκειται για ένα δίκτυο που λειτουργεί από τη Ρωσία με σκοπό την ενσωμάτωση Κουβανών που ζουν εκεί, αλλά και κάποιων που ζουν στην Κούβα, «στις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία». Το υπουργείο δηλώνει πως κινούνται «ποινικές διαδικασίες κατά προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες».

Η ανακοίνωση φαίνεται να «φωτογραφίζει» μισθοφορικές ομάδες που δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας, καθώς στη συνέχεια τονίζει πως «(η) Κούβα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη ιστορική θέση κατά του μισθοφορισμού και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη για την απόρριψη αυτής της πρακτικής».

«Η Κούβα δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνοντας πως «(ε)νεργεί και θα ενεργήσει δυναμικά εναντίον οποιουδήποτε, από το εθνικό της έδαφος, συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίας προσώπων με σκοπό τη στρατολόγηση ή τον μισθοφορισμό, προκειμένου οι πολίτες της Κούβας να χρησιμοποιήσουν όπλα εναντίον οποιασδήποτε χώρας».

Η ανακοίνωση προκαλεί εντύπωση καθώς τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Κούβας και της Ρωσίας έδειχναν να έχουν ενισχυθεί, με αλλεπάλληλες συναντήσεις προέδρων και υπουργών να έχουν πραγματοποιηθεί από το τέλος του περασμένου έτους.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ανακοίνωση συνδέεται με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας στην πόλη Ριαζάν τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με το οποίο Κουβανοί πολίτες υπέγραψαν συμβόλαια με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και μετέβησαν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

Από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση στους ισχυρισμούς του κουβανικού ΥπΕξ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ