Ποιοι ρίχνουν δακρυγόνα στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη

Και το βραβείο για τη μεγαλύτερη κατανάλωση δακρυγόνων για το 2017 πηγαίνει…

Ο προσφυγικός καταυλισμός Παλαιστινίων στην Αϊντα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης δέχθηκε και φέτος την μεγαλύτερη ποσότητα δακρυγόνων ανά κάτοικο στον πλανήτη, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ.

Σε σύνολο 236 ερωτηθέντων, το 100% δήλωσε ότι έχει νοιώσει τις επιπτώσεις των χημικών που χρησιμοποιούν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής για τουλάχιστον δυο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αυτό γίνεται όταν απλώς κάθονται στο σπίτι τους και όχι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις κατοχής.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η τόσο συχνή χρήση δακρυγόνων έχει καταστροφικές συνέπειες για την φυσική και πνευματική υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες.

Στον καταυλισμό της Αϊντα κατοικούν περίπου 6.400 Παλαιστίνιοι σε μια έκταση 0,0017 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός που καθιστά την περιοχή μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον πλανήτη.

Πριν από δυο χρόνια κυκλοφόρησε βίντεο με ισραηλινούς στρατιώτες που φώναζαν από μεγάφωνα στους κατοίκους του καταυλισμού: «Κάτοικοι της Αϊντα, είμαστε οι δυνάμεις κατοχής. Εσείς πετάτε πέτρες και εμείς θα σας χτυπάμε με χημικά μέχρι να πεθάνετε. Τα παιδιά, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι – θα πεθάνετε όλοι».

https://www.youtube.com/watch?v=QC5_W_zUzHc

Σε βίντεο του 2015 φαίνεται η χρήση δακρυγόνων από τους ισραηλινούς ακόμη και σε παιδική χαρά όπου βρίσκονταν παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ελληνική αστυνομία προμηθεύεται δακρυγόνα από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ, η χρήση των οποίων απαγορεύεται σε καιρό πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα χημικά όπλα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ