Κατάληψη Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ ενάντια στα δίδακτρα

Τις μέρες αυτές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ διεξάγεται ένας αγώνας ενάντια στην επιβολή διδάκτρων σε όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ένας αγώνας που ξεπερνά το Σύλλογο· πρόκειται για την προάσπιση του ίδιου του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Ενημέρωση από την Κατάληψη του Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών Πολιτικών Μηχανικών 26/2/2018:

Σήμερα υλοποιήσαμε, σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου μας, δεύτερη μέρα κατάληψης στη σχολή και αντιστοίχως στο κτήριο διεξαγωγής της συνέλευσης τμήματος των καθηγητών με στόχο το μπλοκάρισμα της ψήφισης διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στη μαζική παράσταση που ορίσαμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση τμήματος οι καθηγητές ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε την αίθουσα για να ψηφίσουν την πρόσληψη ενός μέλους ΔΕΠ για την οποία είχε οριστεί προθεσμία λήξης της δυνατότητας πρόσληψης.

Εξηγήσαμε πως δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπλοκάρουμε μια τέτοια διαδικασία ή οποιαδήποτε άλλη που σε αυτήν την συγκυρία δεν αφορά την ψήφιση των διδάκτρων. Εξηγήσαμε όμως παράλληλα ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο σώμα ότι δεν θα προσθέσει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των τελών φοίτησης και αυτό γιατί από την προηγούμενη μαζική παράσταση είχαμε έρθει αντιμέτωποι με τοποθετήσεις του προέδρου του τμήματος κ.Πρίνου, του κ.Κατσιφαράκη, Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής και του κ.Αναγνωστόπουλου, αντιπρόεδρος του τμήματος, και άλλων που ήταν ιδιαιτέρως αντιδραστικές και προσβλητικές.

Ενδεικτικά, ο κ.Πρίνος δήλωσε ότι «θα κάνω κάθε μέρα τμήμα μέχρι να περάσουν τα δίδακτρα» και «θα ψηφίσουμε σχεδόν όλοι υπέρ των διδάκτρων». Άλλες τοποθετήσεις λέγαν πως «οι γονείς σας φοροδιαφεύγουν, λέτε ψέματα ότι δεν έχετε λεφτά, θέλετε να πάτε στο εξωτερικό και να δίνετε 30.000 ευρώ». Ακόμη μας είπαν ότι μπορούμε αν έχουμε μεγάλη ανάγκη να κάνουμε αίτηση για υποτροφία και να μας πάρουν στο μεταπτυχιακό χωρίς τέλη φοίτησης αν το οικογενειακό μας ετήσιο εισόδημα είναι 9.500 ευρώ-αν ζούμε δηλαδή στα όρια της φτώχειας. Ο κ.Κατσιφαράκης δήλωσε πως δεν θα βγάλει τα τέλη φοίτησης από τις πηγές χρηματοδότησης ακόμη και αν υπάρχουν άλλες έξι πηγές, ακόμη και αν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό το οποίο διευθύνει μπορεί να επιβιώσει για τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς δίδακτρα.

Να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε σκοπό να μπλοκάρουμε «τυφλά» τις διαδικασίες του τμήματος κάτι που αποδείξαμε και εμπράκτως.Αφήσαμε να γίνει κανονικά η συνέλευση των καθηγητών έχοντας ζητήσει προηγουμένως έγγραφη τοποθέτηση του κ.Πρίνου ότι δεν θα συζητηθεί κανένα άλλο θέμα πέραν του πρώτου της ημερήσιας διάταξης και διασφαλίσαμε την παρουσία φοιτητών στην διαδικασία της συνέλευσης. Αυτό τελικά λειτούργησε ως πρόφαση και αξιοποιήθηκε από τον πρόεδρο του τμήματος προκειμένου να μπορεί να καλεί εξ’ αναβολής συνέλευση καθημερινά.

Φάνηκε πως υπο το βάρος της απόφασης και της παρουσίας του φοιτητικού μας συλλόγου ασκήθηκε μεγάλη πίεση στο σώμα των καθηγητών το οποίο ήδη έχει πολιτικό κόστος και εκτίθεται με την απόφαση που θέλει να πάρει. Να καταστρατηγήσει δηλαδή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την έννοια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, με την πρόφαση της εξυπηρέτησης ενός χρέους που συνεχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται, σε ένα πλαίσιο όπου η αγορά εργασίας αντιδραστικοποιείται,τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα χάνονται και οι αλλαγές στον κλάδο που ζητούν συνεχή κατάρτιση και επανακατάρτιση πληθαίνουν.

Η σημερινή μέρα εξασφάλισε άλλη μια νίκη στο φοιτητικό μας Σύλλογο μέσα από την συλλογική μας δράση. Δεν έχουμε σκοπό να διαιωνήσουμε μια κατάσταση όπου η σχολή μας είναι συνεχώς υπο κατάληψη, γι αυτό και δεν επιλέξαμε να βάλουμε πολυήμερες καταλήψεις αλλά καταλήψεις μόνο τις ημέρες που οι καθηγητές επιλέγουν να συγκαλέσουν τμήμα για την ψήφιση διδάκτρων. Είναι λοιπόν υπ’ ευθύνη τους το πότε θα σταματήσει η κατάληψη, δηλαδή όταν αποσύρουν οποιαδήποτε πρόταση για τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά. Ζητάμε απερίφραστα να ψηφιστούν οι εισηγήσεις των μεταπτυχιακών χωρίς την πηγή χρηματοδότησης που αφορά τα τέλη φοίτησης. Η κατάληψη είναι το μόνο μέσο πίεσης που ο Σύλλογος μας διαθέτει για να παλέψει ενάντια στην ψήφιση των διδακτρων.

Στα πλαίσια συνέχισης σε αυτήν την κατεύθυνση που ήδη φαίνεται να ασκεί πιέσεις και να κερδίζει βήμα-βήμα προχωρούμε σε εκ νέου κατάληψη αύριο 27/2, που ορίστηκε η επόμενη Γ.Σ.Τ. με θεματολογία την εισαγωγή διδάκτρων στα ΠΜΣ, και καλούμε επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 28/2 στις 14.00 στην αίθουσα. 5.42

Ούτε ένα ευρώ για τα μεταπτυχιακά!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ