Ήταν κάποτε ένας fasistas, ένας επικοινωνιολόγος και η ΝΔ

Περίεργες συμπτώσεις το τελευταίο διάστημα στο twitter. Τρεις εντελώς διαφορετικοί λογαριασμοί κυκλοφόρησαν με σχεδόν πανομοιότυπο σχόλιο για ένα κείμενό μου σχετικά με το Facebook.

untitled-1

Πρέπει να πρόκειται για καθαρή σύμπτωση αφού o ένας λογαριασμός εκφράζει τη φασίζουσα δεξιά στην Ελλάδα και ο άλλος ανήκει στον Γιώργο Μουρούτη, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Αντί άλλου σχολίου θα αναδημοσιεύσω απλώς αποσπάσματα από ένα παλιό κείμενο του Gerogriniaris που ανέλυε τις σχέσεις στελεχών της ΝΔ με τον υπόκοσμο της φασίζουσας δεξιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ομάδα “fasistas”

Μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη του Λεωνίδα Σακλαμπάνη πριν μερικές ημέρες μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Ο Λεωνίδας ανακάλυψε ένα παλιό μπλογκ, τοfasistes.blogspot.com.

Τίποτα περίεργο μέχρι εδώ, το διαδίκτυο είναι γεμάτο φασιστομπλογκ. Το ενδιαφέρον με αυτό είναι η μοναδική του ανάρτηση που έγινε στις 9 Ιουνίου του 2008 και σύμφωνα με την οποία “Το κατάστημα, ένεκα της περιόδου, μεταφέρθηκε…” στο dexiextrem.blogspot.com και άλλαξε όνομα σε “Δεξί Εξτρέμ”.

Ναι, το αγαπημένο μπλογκ των κεντρο(sic)δεξιών της Νέας Δημοκρατίας παλιότερα ονομάζονταν fasistes.blogspot.com.
Μπορεί να άλλαξε όνομα αλλά ακόμα υπάρχουν παλιές αναρτήσεις που έχουν το παλιό τους χαρακτηριστικό όνομα όπως αυτή εδώ.

Σχεδόν όλα τα στελέχη της ΝΔ με παρουσία στο διαδίκτυο αναπαραγάγουν αναρτήσεις από αυτό το μπλογκ, με αποκορύφωμα τον Φαήλο Κρανιδιώτη που έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια, και τον Γιώργο Μουρούτη για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες πως με κάποιον τρόπο συνδέεται με το μπλογκ αυτό.

Yπόνοιες στις οποίες ποτέ δεν απάντησε από όσο ξέρω.
Η πλάκα είναι πως Φαήλος και Μουρούτης δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν για έμμισθους κουκουλοφόρους του διαδικτύου οποιονδήποτε τους αντιμιλήσει στο τουίτερ, την στιγμή που δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα, όχι μόνο να συνομιλούν με το Δεξί-Εξτρέμ αλλά και να αναπαραγάγουν τα “άρθρα” του αρκετά συχνά.

Το παραπάνω είναι ενιαίο τμήμα του timeline του διεθυντή γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

[…]

Επί της ουσίας, αν συμφωνούν με το ύφος και το περιεχόμενο αυτού του μπλογκ και γιατί το προωθούν κουβέντα.

Και δεν είναι μόνο ο Μουρούτης, πολλοί νεοδημοκράτες πλέον ενημερώνονται από αυτό το μπλογκ, χωρίς να δείχνει να τους απασχολεί η εμετική φρασεολογία επιπέδου γυμνασίου που χρησιμοποιεί, ούτε και η ξεκάθαρη συμπάθεια που έχει δείξει και δείχνει στην χούντα ή την χρυσή αυγή.

Το μπλογκ αυτό έχει γίνει ο συνδετικός κρίκος της δεξιάς με την ακροδεξιά στην Ελλάδα (αν και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο αυτών ειδικά τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες).

Αρκεί να δεις ποιοι κάνουν RT τις αναρτήσεις (φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που το κάνουν με διάθεση αποδοκιμασίας) και ποιοί συνομιλούν με φιλική διάθεση μαζί του και καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται.

Το μπλογκ αυτό επιπλέον δεν αποτελεί ερασιτεχνική δουλειά κάποιου αλλά είναι προφανές πως και περισσότεροι του ενός ασχολούνται και μοιάζει με επαγγελματική δουλειά, αφού ανεβάζει δεκάδες αναρτήσεις την ημέρα κατά τα πρότυπα των διαφόρων τρωκτικοειδών.

Το γεγονός πως πρόκειται προφανώς για ομάδα, ακροδεξιών, ανώνυμων “κουκουλοφόρων του διαδικτύου” όπως θα έλεγε ο Μουρούτης δεν τον εμποδίζει να το κάνει συστηματικά RT αλλά και να συνομιλεί μαζί τους.

 

Δεν είναι μόνο το μπλογκ που ξεκίνησε ως φασίστες, είναι και η ομάδα που είχε υιοθετήσει το όνομα αυτό.

Ως “ιδιοκτήτης” φαίνεται το προφίλ “Φασίστας Μπουουου” που δηλώνει αγαπημένη μουσική το “Trionfi” του Carl Orf που “έκανε πρεμιέρα το 1937 στη ναζιστική Γερμανία και αποτέλεσε τον ύμνο των Γερμανών ναζιστών” όπως φροντίζει να τονίσει στο προφίλ του και αγαπημένο του βιβλίο το “Ο ξεχασμένος στρατιώτης-Αναμνήσεις απο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” “του Γκυ Σαζέρ (ενός 16χρονου Αλσατού που κατατάχθηκε εθελοντικά στο Γερμανικό Στρατό και πολέμησε στο Ρώσικό Μέτωπο)” όπως επίσης φροντίζει να τονίσει.

Ο ίδιος διατηρεί “πρόχειρο” μπλογκ fasistas1.blogspot.com και είναι ο “fasistas1” της ομάδας.

Κατά την μεταφορά και μετονομασία του fasistas.blogspot στο dexiextrem.blogspot μεταφέρθηκαν και τα σχόλια όπου fasistas1, fasistas2 και fasistas3 (του οποίου το προφίλ παραπέμπει στο fasistes.blogspot.com) συνομιλούν με τους αναγνώστες ως συντάκτες του μπλογκ. Ακόμα και σε άλλα μπλογκ ή site σχολιάζανε οι “φασίστες” του πρώην fasistes.blogspot.com και τώρα dexiextrem.blogspot.com αλλά και αναρτήσεις όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το Δεξί εξτρέμ ξεκίνησε ως fasistes.blogspot.com.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σχολιάζουν όλοι μαζί όπως για παράδειγμαεδώ, αλλά και σε έναν από τους πολλούς “κλώνους” του μπλογκ τους στο wordpress.

Κάποιοι τους είχαν πάρει χαμπάρι από καιρό και τους σχολιάζανε αναλόγως.

Ενδιαφέρον εκτός από την επιλογή των username έχει και η επιλογή avatar από τον fasistas1.

Το έμβλημα της χούντας…

Ο “fasistas1” διατηρούσε και κανάλι στο youtube, με username fasistas1 και όνομα καναλιού dexiextrem. Το κανάλι υπάρχει ακόμα στο youtube ανενεργό από καιρό, παραπέμπει στο dexiextrem.blogspot φυσικά, αλλά δεν μπορείς να δεις κάτι άλλο εκτός από μερικά βίντεο που έχει ανεβάσει.

Ευτυχώς το “bloopers team” παλιότερα είχε παρατηρήσει την δραστηριότητά του και κράτησε ένα screenshot όπου φαίνεται πως μεταξύ των μόλις 7 φίλων του ήταν και ένας “xrysaygiths” και από τα αγαπημένα του βίντεο, στο οποίο έδωσε 5 αστέρια, το “όλη η αλήθεια για την αριστερά” του Κώστα Πλεύρη.** Και όπως παρατήρησε ο “Αρχειοφύλακς” και ο “δημοκράτης” “SakisAthens®, παλιός φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη.

Το 2007 ο ίδιος “fasistas1” σχολίαζε για την γνωστή υπόθεση του Κύπριου φοιτητή και της ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη, υπέρ φυσικά της αστυνομίας και κατά του φοιτητή με άβαταρ όπως είπαμε το χουντικό “πουλί” σε σχετική ανάρτηση τότε περί δικαίωσης του Πολύδωρα.

Οι ίδιοι οι “fasistas” του Δεξί εξτρέμ δηλώνουν πως το όνομα που είχαν διαλέξει για το μπλογκ τους είναι ένα “αστείο” που προέρχεται από το πως αναφέρονται σε αυτούς διάφοροι “αριστεροί” και πως δεν είναι φασίστες αλλά κεντροδεξιοί.
Κεντροδεξιοί που συμπαθούν τον Παπαδόπουλο, τον “στόχο”, την χρυσή αυγή, παίζουν με τον όρο “φασισμός”, βάζουν για άβαταρ το έμβλημα της χούντας και πολλά άλλα.

Το πόσο αστείο είναι ας το κρίνει ο καθένας.
Ίσως όσο αστείο είναι να λες το 1967 χρονιά της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως. *αυτό μου είχε ξεφύγει και το θύμισε το “bloopers team web radio” μαζί με άλλα πολύ ενδιαφέροντα. (δες και τις επόμενες 4 εικόνες)

Πάμε για ένα ρεζουμέ εδώ.

Το Δεξί-Εξτρέμ είναι ένα καθαρά δεξιό μπλογκ, εγώ θα το χαρακτήριζα ακροδεξιό αλλά τέτοιοι χαρακτηρισμοί θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι σχετικοί.

Αυτό το μπλογκ έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό αρκετά στελέχη της “μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης”.

Έχουν αφεθεί υπόνοιες πως ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Μουρούτης είναι πίσω από το μπλογκ αυτό.

Ο ίδιος δεν έχει απαντήσει ποτέ στις υπόνοιες αυτές παρά του ότι έχει προκληθεί και φυσικά δεν τις έχει διαψεύσει από όσο ξέρω.

Το μπλογκ αυτό ξεκίνησε ως fasistes.blogspot.com, με συντακτική ομάδα που αποτελούταν τουλάχιστον από 3 “fasistes”, τους fasistas1, fasistas2 και fasistas3 εκ των οποίων ο 1 (που πιθανότατα λέγεται Άκης) είχε τότε ως “έμβλημα” το σύμβολο της χούντας και άλλος (ή μήπως ο ίδιος;) δηλώνει πως γεννήθηκε επί εθνοσωτηρίου επαναστάσεως (το 1967).

Το μπλογκ αυτό μαζί με την ονομασία δεν άλλαξε και ύφος ή προσανατολισμό.

Συνεχίζει να θέτει ερωτήματα του στυλ που είχε άδικο ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, χρησιμοποιεί χυδαία φρασεολογία όπως “στα παπάρια μας τι λέει η διεθνής αμνηστία“, διαφημίζει τον φασιστικό “στόχο” και επιτίθεται με αυτό το στυλ σε οποιονδήποτε θεωρεί “αντίπαλο” της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και μετριοπαθείς που διαφωνούν εκτός από την χρυσή αυγή, με την οποία συχνά φαίνεται να συμφωνεί, όπως στην περίπτωση που ο Κασιδιάρης χτύπησε την Κανέλλη, ή την “Πρωτοβουλία Χρυσής Αυγής ενάντια στους απατεώνες του ΠΑΣΟΚ” για να δώσω δύο μόνο παραδείγματα.

Αυτό το μπλογκ είναι το αγαπημένο (και όχι μόνο όπως λένε φήμες που δεν έχουν διαψευστεί) των “δημοκρατών” της “μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης” και μάλιστα όχι απλών οπαδών αλλά πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών.
Στελεχών που ενοχλούνται από τον “δημοσιογραφικό φασισμό” κατά τα άλλα.

Ούτε η φρασεολογία, ούτε ο πολιτικός προσανατολισμός, ούτε η ανωνυμία, ούτε η προφανής ύπαρξη ομάδας πίσω από αυτό, τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να ενοχλούν τον κύριο Μουρούτη και τα άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κατά τα άλλα ενοχλούνται από τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου και δηλώνουν αντίθετοι στον φασισμό.

Άραγε η προέλευσή του θα τους ενοχλήσει;

Μάλλον όχι. Θα συνεχίσουν να προωθούν αυτό το μπλογκ κανονικά σαν να μην συνέβη τίποτα.
Άλλωστε δεν είναι το μόνο ακροδεξιό site που προωθούν (αλλά για τα υπόλοιπα θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση)

Και οι “δημοκράτες” “κεντροαριστεροί” που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση θα κάνουν γαργάρα για άλλη μία φορά τις επιλογές της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όπως άλλωστε έκαναν γαργάρα το μοντάζ δηλώσεων πολιτικών τους αντιπάλων από την ομάδα αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας που όπως αποκάλυψε το unfollow έχει πολύ στενότερη σχέση με το κράτος και τον πρωθυπουργό από ότι φαίνεται.
Ίσως περιμένουν να  “επιβεβαιώσουν” το μοντάζ πρώτα.
Όπως έκαναν γαργάρα τον διορισμό του Κωτούλα στο γραφείο του υφυπουργού εσωτερικών.
Όπως καθημερινά κάνουν γαργάρα τόσα.

Έτσι προχωράνε άλλωστε οι “fasistas”.

Με ακροδεξιές γαργάρες δήθεν δημοκρατών…

Υγ. Η κριτική που δέχτηκα μετά την δημοσιοποίηση αυτής της ανάρτησης ήταν ανάλογη του επιπέδου και στην ουσία της ιδεολογίας που εκπροσωπεί αυτή η “ομάδα”.
Κριτική με χαρακτηρισμούς “λεχρίτης”, “πορνόγερος”, και άλλα εξίσου πολιτικά και εξίσου τεκμηριωμένα.
Απλά επιβεβαιώνεται και με το παραπάνω πως το “φασίστες” μόνο για πλάκα δεν το λένε.
Αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους.

Υγ2.

Αν βρέθηκες σε αυτή την σελίδα κάνοντας κλικ σύνδεσμο από το ιστολόγιο του vasper, η εξήγηση είναι πολύ απλή.

Ο vasper υπήρξε φίλος (αν δεν του αρέσει ο χαρακτηρισμός αυτός τον αλλάζω ευχαρίστως με το συνεργάτης) του Δεξί-Εξτρέμ.
Μαζί με άλλα τέτοια, ίσως και χειρότερα φασιστοειδή (όπως ο vaggelakas που δήλωνε αγαπημένα βιβλία όλα του Πλεύρη και του Γεωργαλά για παράδειγμα), συμμετείχαν στο “ΣΥΡΙΖΑ watch” και στους “Αδέσμευτους” bloggers (αυτός και το Δεξί-Εξτρέμ μόνο από όσο ξέρω), ιστολόγια που είχαν φτιαχτεί από μέλη της ΝΔ για ευνόητους λόγους και φαντάζομαι με γνώση και παρότρυνση του κόμματος.
Μάλιστα οι “Αδέσμευτοι” είχαν πάρει συγχαρητήρια και από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η συνεργασία δεν λήγει εκεί, τα φαιστομπλόγκ αυτά και πολλά ακόμα εξακολουθούν να έχουν λινκ για το ιστολόγιο του vasper και το αντίστροφο, ενώ ο ένας έχει αρκετές αναδημοσιεύσεις του άλλου, με κορυφαίο παράδειγμα την διαμαρτυρία του Δεξί-Εξτρέμ για την προφυλάκιση ενός παιδιού
της ΕΩ όπως γράφει χαρακτηριστικά.
Το παιδί της ΕΩ στο οποίο αναφέρεται η ανάρτηση είναι ο δημοσιογράφος της Ελεύθερης Ώρας και του Ελεύθερου Κόσμου Δημήτρης Παπαγεωργίου, που συνελήφθη όταν με ομάδα των λεγόμενων “Αυτόνομων Εθνικιστών” επιτέθηκε σε αντιρατσιστική εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Αμπελοκήπων και κρίθηκε προφυλακιστέος μαζί με καμια 40αριά άλλους.
Όπως διαβάζω στο jungle report ο λόγος που κρίθηκε προφυκακιστέος τότε ο Παπαγεωργίου ίσως να είναι πως έχει καταδικαστεί στο παρελθόν σε 7 μήνες φυλάκιση για επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του “Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος” αλλά είχε εμπλακεί και σε υπόθεση μαχαιρώματος αριστεριστών από χρυσαυγίτες για την οποία όμως είχε τότε αθωωθεί.
Άλλοι που είχαν τότε διαμαρτυρηθεί για την προφυλάκισή του είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης με ομιλίες τους στην βουλή αλλά και το σύννολο του ακροδεξιού (αλλά τέρμα ακροδεξιού μιλάμε) τμήματος της μπλογκόσφαιρας.

Ο vasper έχει αφαιρέσει το Δεξί-Εξτρέμ από τα ιστολόγια που “διαβάζει καθημερινά” πια.
Όχι όμως άλλα μέλη της ίδιας ομάδας όπως για παράδειγμα το εξίσου ακροδεξιό και χυδαίο antilogos και άλλα.
Χυδαία φασιστοειδή και εμετικούς υβριστές.
Πόσο φασιστοειδή;
Αρκετά ώστε να προσπαθούν να στήσουν προβοκατόρικα blogs.
Πόσο υβριστές;
Τόσο ώστε να χρησιμοποιούν την ατάκα του προφανώς μέντορά τους Κώστα Πλεύρη περί αυνανισμού σε προχωρημένη ηλικία, ή τόσο ώστε να αναμεταδίδουν μέχρι και τα δελτία τύπου της Χρυσής Αυγής και στελεχών τους, και να διαφημίζουν την φυλλάδα “στόχος”
Πόσο παρεάκι;
Τόσο ώστε ο ένας να συμμετέχει στο blog του άλλου.
ΣΣ. αυτά είναι λίγα μόνο από παραδείγματα του τι ρόλο παίζει το παρεάκι αυτό. Έχω σκοπό όταν προλάβω να αναφερθώ εκτενώς.

Με αυτό λοιπόν το φασισταριό ο vasper αρνείται να κόψει τις σχέσεις του.
Και δεν μιλάμε για σχέσεις όπως ένα καφεδάκι στη πλατεία ή ένα τηλεφώνημα τύπου τι κάνεις βρε συνάδελφε, χάθηκες, πότε θα πιούμε κανένα τσιπουράκι.

Εκτός από τα λινκς προς αυτό το σκουπιδαριό, ως blogs που “διαβάζει καθημερινά”, εξακολουθεί να αναδημοσιεύει μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 δημοσίευε και τις “e-epiloges”, που είναι συλλογή αναρτήσεων αυτής της ομάδας και εξακολουθεί να έχει αναρτημένες τις αναδημοσιεύσεις των.
Με άλλα λόγια εξακολουθεί να στέλνει κόσμο από το blog του σε αυτό τον οχετό.
Του ζήτησα να αποφασίσει, ή να βγάλει το δικό μου blog από την λίστα αυτή, ή να βγάλει το φασισταριό αλλά αρνήθηκε.
Η σχέση φυσικά είναι αμοιβαία, αν όχι όλα, τα περισσότερα blogs της ομάδας αυτής έχουν λινκς για το blog του vasper.

Πλέον όμως δεν γίνεται να είσαι και με τους φασίστες και με τους άλλους.

Δεν γίνεται να είσαι “πειρατής” (και μάλιστα υποψήφιος στις τελευταίες και μοναδικές εκλογές του κόμματος) αλλά να σκορπίζεις ακροδεξιό φασιστικό διλητήριο, έστω και εμμέσως μέσω του  blog σου αγαπητέ vasper.

Έτσι, και μέχρι να αποφασίσει με ποιόν είναι, όποιος έρχεται από το ιστολόγιο του vasper θα ανακατευθύνεται σε αυτή την ανάρτηση.
Μέχρι να βρω τον χρόνο να αναφερθώ γενικότερα και συνολικότερα στην παρέα αυτή με κάποια νέα ανάρτηση που θα στεναχωρήσει και άλλο κόσμο.

Λυπάμαι αλλά εδώ που έχει φτάσει το πράγμα η ανοχή στον φασισμό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αν θέλεις τώρα κάνε τον κόπο να διαβάσεις όλο το άρθρο για το Δεξί Εξτρέμ ή ομάδα fasistas πήγαινε στην αρχή της σελίδας κάνοντας κλικ εδώ.
Είναι νομίζω ενδιαφέρον.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ