Λας Βέγκας

ISIS: Εμείς χτυπήσαμε το Λας Βέγκας. Διαψεύδει το FBI

«Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να συνδέει το δράστη με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του FBI κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επίθεση στο Λας Βέγκας, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 58 νεκρούς.

Νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης υποστηρίζοντας ότι ο δράστης είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.

Αρκετοί αναλυτές αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή την ανακοίνωση του ISIS καθώς η επίθεση δεν έφερε κανένα από τα χαρακτηριστικά ανάλογων περιστατικών που έχουν αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Σημαντικότερη διαφορά φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο δράστης φέρεται να αυτοκτόνησε.

Στο παρελθόν το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη δεκάδων επιθέσεων στις οποίες ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία και συνεπώς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

Παρόλα αυτά, ακόμη και όταν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για προσηλυτισμό στο Ισλάμ ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν σε κοινωνικά αίτια, οι αρχές δέχονταν συνήθως την ανάληψη της ευθύνης από το ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας όπου σκοτώθηκαν δυο γυναίκες και ο δράστης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο δράστης είχε συλληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα για μικροκλοπές και δήλωσε ότι ήταν χωρισμένος, άστεγος και χρήστης ναρκωτικών ουσιών – στοιχεία που δεν συνάδουν με το προφίλ ισλαμιστών τρομοκρατών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ