πετρέλαιο τιμή Τραμπ

Ιράν: Τα tweets του Τραμπ ανέβασαν 10 δολάρια την τιμή του πετρελαίου

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Χοσεϊν Καζεμπούρ Αρντεμπίλι, δήλωσε ότι η δραστηριότητα του Αμερικανού προέδρου στο Twitter έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια (το βαρέλι), αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

O Αρντεμπίλι αναφερόταν πιθανότατα σε πρόσφατο μήνυμα του Τραμπ στο Twitter με το οποίο καλούσε τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή της κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια – πληροφορία για την οποία δεν φαίνεται να γνώριζαν τίποτα οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και κυρίως… η Σαουδική Αραβία

Αν και η δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου αποτελεί σχήμα λόγου, εκφράζει τις επιπτώσεις που έχει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του Μαύρου Χρυσού – για την οποία ο Τραμπ κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ και τον κάλεσε να παρέμβει.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1013023608040513537?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1013023608040513537&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bloomberg.com%2Fview%2Farticles%2F2018-07-02%2Ftrump-must-be-careful-with-his-oil-price-wishes

Όπως εξηγεί ο αναλυτής Χουάν Κόουλ «ο πλανήτης παράγει 99 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ακόμη και εάν ένα εκατομμύριο αποσυρθεί από την αγορά λόγω πολιτικής αναταραχής (στη Λιβύη ή την Βενεζουέλα) υπάρχει δυσανάλογη επίπτωση στην τιμή.

Ο φόβος των αγορών, που συχνά καθοδηγείται και από κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά ενέργειας, εστιάζεται στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εξαγωγών από το Ιράν, λόγω της απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα η σημαντική μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στις αμερικανικές κυρώσεις, εντείνει την ανησυχία.

Για άλλη μια φορά καταλήγει ο Χουάν Κολ, ο Τραμπ είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του αφού οι κινήσεις του, συμπεριλαμβανομένου του δασμολογικού πολέμου που κήρυξε στην Ευρώπη και την Ασία, πλήττουν ως επί το πλείστον την εκλογική του βάση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ