Το Ινστιτούτο Λέμκιν για την Πρόληψη της Γενοκτονίας σημειώνει πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι συνένοχη σε γενοκτονία και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω καταστροφές, απώλειες ζωών και εκτοπισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Ινστιτούτο Λέμκιν: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι συνένοχη σε γενοκτονία»

Με παρέμβασή του, το Ινστιτούτο Λέμκιν για την Πρόληψη της Γενοκτονίας σημειώνει πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι συνένοχη σε γενοκτονία και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω καταστροφές, απώλειες ζωών και εκτοπισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Το Ινστιτούτο φέρει το όνομα του Πολωνο-Εβραίου δικηγόρου Ράφαελ Λέμκιν, ο οποίος επινόησε και περιέγραψε τον όρο «γενοκτονία» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και υπήρξε η κινητήριος δύναμη για τη θέσπιση της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας — Σύμβαση που το Ισραήλ κατηγορείται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι παραβιάζει και βάσει της οποίας το τελευταίο διέταξε την εφαρμογή προσωρινών μέτρων εναντίον του.

Το Ινστιτούτο Λέμκιν σημειώνει πως η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να άρει τη χρηματοδότηση της UNRWA «διακινδυνεύει να θέσει την κυβέρνηση στη θέση του ενεργού δράστη γενοκτονίας» και καλεί όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους που διαφωνούν με την «απερίφραστη υποστήριξη προς το Ισραήλ, η οποία επιτρέπει τη γενοκτονία τού» καθώς και την «προφανή συνεχιζόμενη απροθυμία του προέδρου Μπάιντεν να αλλάξει πορεία ή να περιορίσει το ισραηλινό κράτος», να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους.

Τέλος, το Ινστιτούτο επισημαίνει πως «(κ)αμία από τις τακτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν για την άρνηση της γενοκτονίας και την αποφυγή της λογοδοσίας δεν θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου» και προειδοποιεί πως με την «κανονικοποίηση της γενοκτονίας και, μάλιστα, την προσπάθεια να κρυφτεί η γενοκτονία σε κοινή θέα» προμηνύονται καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Λέμκιν για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, σε μετάφραση στα ελληνικά:

Δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν στη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων

13 Φεβρουαρίου 2024

Καθώς το Ισραήλ επιτίθεται στη Ράφα, την πόλη της Γάζας όπου εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, το Ινστιτούτο Λέμκιν για την Πρόληψη της Γενοκτονίας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι συνένοχη στη γενοκτονία και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω καταστροφές, απώλειες ζωών και εκτοπισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Το Ινστιτούτο Λέμκιν σημειώνει επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παρακρατήσει την υποσχεθείσα χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή υπηρεσία του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, διακινδυνεύει να θέσει την κυβέρνηση στη θέση του ενεργού δράστη γενοκτονίας.

Υπό το πρίσμα αυτής της απερίφραστης υποστήριξης προς το Ισραήλ, η οποία επιτρέπει τη γενοκτονία του Ισραήλ, καθώς και της προφανούς συνεχιζόμενης απροθυμίας του προέδρου Μπάιντεν να αλλάξει πορεία ή να περιορίσει το ισραηλινό κράτος, καλούμε όλους τους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι του Ισραήλ να παραιτηθούν, για να μην διακινδυνεύσουν περαιτέρω συνενοχή σε αυτό το βαρύ έγκλημα. Χαιρετίζουμε τον Josh Paul και τον Craig Mokhiber για τις παραιτήσεις τους από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη αντίστοιχα από την αρχή της σύγκρουσης. Επεκτείνουμε το ίδιο κάλεσμα σε αξιωματούχους άλλων κρατών που υποστηρίζουν ενεργά το Ισραήλ ή/και παρακρατούν τη χρηματοδότηση της UNRWA. Οι πολλαπλές παραιτήσεις θα ήταν μια άνευ προηγουμένου πράξη πολιτικού θάρρους και πρόληψης της γενοκτονίας.

Η αταλάντευτη υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν προς το Ισραήλ, ακόμη και μπροστά στα ξεκάθαρα εγκλήματα θηριωδίας, επικρίνεται όχι μόνο από κράτη του Παγκόσμιου Νότου, αλλά και από συμμάχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, επέκρινε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, την ακατάπαυστη υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ. Αναφερόμενος στις πρόσφατες επικριτικές παρατηρήσεις του Μπάιντεν σχετικά με την επίθεση του Νετανιάχου στη Γάζα, ο Μπορέλ αστειεύτηκε: «Λοιπόν, αν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να μην έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι».

Από την αρχή της στροφής του Ισραήλ στο μαζικά δολοφονικό πρότυπο της γενοκτονίας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν αμέριστη υποστήριξη στο καθεστώς Νετανιάχου, συμπεριλαμβανόμενης της παράκαμψης του αμερικανικού Κογκρέσου τον Δεκέμβριο για την αποστολή χιλιάδων πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ χωρίς τον έλεγχο των νομοθετών. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει δύο φορές βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούν «ανθρωπιστική παύση» (18 Οκτωβρίου) και κατάπαυση του πυρός (8 Δεκεμβρίου). Αρκετοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί νομοθέτες και μελετητές, έχουν υποστηρίξει ότι η χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, η οποία ανέρχεται σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, είναι παράνομη βάσει του νόμου Leahy του 1997, ο οποίος εμποδίζει τις ΗΠΑ να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια σε μια χώρα που χρησιμοποιεί τη βοήθεια αυτή για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν καταγραφεί να απορρίπτουν τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ, καθώς και τις κατηγορίες για συνενοχή που διατυπώθηκαν κατά αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τον Νοέμβριο του 2023, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jon Finer απάντησε στην Αμερικανίδα βουλευτή Rashida Tlaib, η οποία υποστήριξε σε ανάρτησή της στο X ότι ο Biden υποστήριζε τη γενοκτονία, με μια μάλλον φλύαρη συζήτηση για τη λέξη γενοκτονία: «Κατόπιν όλων αυτών, ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς και τους όρους που χρησιμοποιούνται πιστεύουμε ότι έχουν τεχνικούς ορισμούς, έχουν κάποια ιστορική απήχηση και βαρύτητα, και ότι δεν αποδεχόμαστε την εφαρμογή τους στον συγκεκριμένο πόλεμο, ακόμη και αν συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τον φόρο που αυτός προκαλεί στη ζωή των αμάχων και την ανάγκη να κάνουμε ακόμη περισσότερα για την προστασία τους». Τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας John Kirby καταδίκασε την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο ως «αντιπαραγωγική και εντελώς χωρίς καμία απολύτως πραγματική βάση».

Σε μια πρόσφατη υπόθεση που εκδικάστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ (Defense for Children International-Palestine et al. κατά Biden et al.), η οποία κατηγορεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για συνέργεια σε γενοκτονία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικαλέστηκε το Δόγμα του Πολιτικού Ζητήματος (PQD) για να αποφύγει την ευθύνη. Το PQD αποσκοπεί στην προστασία της διάκρισης των εξουσιών σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Παρόλο που ο δικαστής της υπόθεσης αποφάνθηκε υπέρ της κυβέρνησης των ΗΠΑ, απορρίπτοντας την υπόθεση ως «μη δικαιολογημένη» σύμφωνα με το PQD, επιβεβαίωσε επίσης τα ισχυρά στοιχεία ότι οι ΗΠΑ είναι συνένοχες σε γενοκτονία, αποφασίζοντας ότι «τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού συμφωνούν με το πόρισμα του ΔΔ και δείχνουν ότι η τρέχουσα μεταχείριση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό μπορεί εύλογα να συνιστά γενοκτονία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες «συζητήσεις» που υποτίθεται ότι έχουν οι ΗΠΑ με τις ισραηλινές αρχές για τον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι οι «συζητήσεις» αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακούφιση για τα δεινά των Παλαιστινίων.

Καμία από τις τακτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν για την άρνηση της γενοκτονίας και την αποφυγή της λογοδοσίας δεν θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και βασικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης βρίσκονται σε μια πορεία προς το να μείνουν στη μνήμη ως οι κύριοι αρωγοί μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες του 21ου αιώνα.

Το διακύβευμα της συνενοχής του Μπάιντεν εκτείνεται πολύ πέρα από τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν σήμερα από τις τρομακτικές και ασυνείδητες φρικαλεότητες που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός. Κανονικοποιώντας τη γενοκτονία, και μάλιστα, προσπαθώντας να κρύψει τη γενοκτονία σε κοινή θέα, ο Μπάιντεν εγκαταλείπει το διεθνές δίκαιο και θέτει τις βάσεις για έναν κόσμο στον οποίο η γενοκτονία και άλλες μορφές μαζικής θηριωδίας θα γίνουν μια νομιμοποιημένη μορφή εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Χωρίς άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των αποφάσεων του Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική από τις 7 Οκτωβρίου θα είναι καταστροφικές για όλη την ανθρωπότητα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ