Γιάνης βαρουφάκης

Ημέρες του 1933 στο Βερολίνο με διώξεις Εβραίων και αριστερών πολιτικών

Σκηνές από την εποχή της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, όταν οι διώξεις Εβραίων και οργανώσεων της αριστεράς ήταν καθημερινό φαινόμενο, ζει από την Παρασκευή η Γερμανία. Οι αρχές εισέβαλαν σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη την οποία συνδιοργάνωνε μεταξύ άλλων η εβραϊκή οργάνωση Jewish For Peace και το DiEM25 και συνέλαβαν αρκετούς από τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα διέκοψαν τη ζωντανή μετάδοση αλλά και την προβολή βίντεο στα οποία παρουσιάζονταν στοιχεία για την κατάσταση στη Γάζα αλλά και τη συμμετοχή της Γερμανίας στη γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το λογαριασμό του στο X, «το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών εξέδωσε “Betätigungsverbot”» εναντίον του, απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Όπως εξηγεί ο ίδιος δεν πρόκειται μόνο για απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε πολιτική εκδήλωση μέσω Zoom».

Νωρίτερα η αστυνομία είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του διεθνούς φήμης χειρουργού και πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Γκασάν Αμπού Σιτά, ο οποίος θα μετέφερε στην εκδήλωση τις φρικιαστικές εμπειρίες που έζησε στα νοσοκομεία της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνελήφθησαν και προσήχθησαν Εβραίοι που κρατούσαν πλακάτ καταδικάζοντας τη συμμετοχή της Γερμανίας σε μια ακόμη γενοκτονία.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις των Γερμανικών αρχών εναντίον Εβραίων της Γερμανίας, που καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ, φτάνοντας ακόμη και στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών – εικόνα που σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του 1930.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος για την στοχοποίηση και την απαγόρευση ελεύθερης έκφρασης του Έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών.

H Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την έφοδο της αστυνομίας στην εκδήλωση και τις απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα. «Οι γερμανικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους στην ελευθερία της έκφρασης και τις διακρίσεις» αναφέρει η οργάνωση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ομιλία που του απαγόρευσαν οι γερμανικές αρχές.

Η Γερμανία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ενώπιων του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της διευκόλυνσης της γενοκτονίας που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Λίγο νωρίτερα η Ναμίμπια, στην οποία η Γερμανία πραγματοποίησε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, σχολιάζοντας τη στήριξη του Βερολίνου στο Τελ Αβίβ, σχολίασε ότι η Γερμανία δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το φρικτό παρελθόν της.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ