Διεθνής Αμνηστία

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει

Σκληρή κριτική στην στάση που τηρεί η ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα στο προσφυγικό ασκεί η Διεθνής Αμνηστία εντοπίζοντας την πηγή των προβλημάτων στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί παράνομη από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις του πλανήτη.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε υποκριτική την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ώστε να ξεκινήσει η επιστροφή προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την ίδια ακριβώς είδηση στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου».

Η κυβέρνηση δηλαδή συμπεριέλαβε μέσα στις «επιτυχίες» της μια πρόταση της Κομισιόν την οποία η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει, προσπαθώντας να βοηθήσει την ελληνική πλευρά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε τις χώρες μέλη της να κλείσουν τα σύνορά τους, όποτε το ήθελαν, και τώρα στέλνει πίσω όσους πρόσφυγες κατάφεραν να βρουν καταφύγιο από τον πόλεμο σε κάποια δυτική χώρα. Η απάντηση στο ερώτημα τι θα άλλαζε αν δεν είμαστε μέλη της ΕΕ είναι απλή: απολύτως τίποτα.

Ολόκληρο το κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας:

Ε.Ε: Η πίεση στην Ελλάδα για τις επιστροφές βάσει Δουβλίνου είναι «υποκριτική»

Η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ώστε οι μεταφορές βάσει Δουβλίνου προς την Ελλάδα να μπορούν να ξαναρχίσουν, είναι υποκριτική, καθώς ένας από τους κύριους λόγους εξαιτίας των οποίων είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα – ιδιαίτερα στα νησιά – είναι η Δήλωση-«Συμφωνία» της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Φαίνεται ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι δρόμοι για τους πρόσφυγες οδηγούν στην Ελλάδα. Είναι εξωφρενικά υποκριτικό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για τις άθλιες συνθήκες, ενώ ο υπερπληθυσμός και το ανασφαλές κλίμα που επικρατούν στα ελληνικά νησιά, προκαλούνται ως επί το πλείστον από τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, και επιδεινώνονται από την έλλειψη αλληλεγγύης που δείχνουν άλλες χώρες της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων», δήλωσε η Iverna McGowan, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Οι συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά είναι ο υπερπληθυσμός, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη ζεστού νερού, η βία και οι υποκινούμενες από μίσος επιθέσεις. Ενώ έχουμε εδώ και πολύ καιρό ζητήσει τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, η αναγκαστική παραμονή των προσφύγων στα νησιά έτσι ώστε να επιστρέφονται στην Τουρκία, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η Τουρκία στη “Συμφωνία”, είναι απάνθρωπη. Πρέπει αμέσως η πίεση προς την Ελλάδα να ελαττωθεί και όχι να αυξηθεί».

Η Διεθνής Αμνηστία προκειμένου να μειωθεί η πίεση προς την Ελλάδα, προτείνει τα εξής:

1. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.
2. Θα πρέπει να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.
3. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν δεσμευτεί να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ